VTEK laikinai vadovaus teisininkas S. Katuoka

  • Teksto dydis:

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko pareigas laikinai eis VTEK narys, teisės profesorius Saulius Katuoka.

Tokį sprendimą bendru sutarimu trečiadienio rytą sušauktame posėdyje priėmė VTEK.

Prof. S. Katuoka VTEK nario pareigas eina nuo 2014 m., į jas buvo teiktas Prezidentės.

Iki šiol laikinuoju VTEK pirmininku buvęs Virginijus Kanapinskas šių pareigų atsisakė po to, kai antradienį Seimas vieno balso persvara slaptu balsavimu nepritarė jo skyrimui nuolatiniu VTEK pirmininku. Šiai įstaigai jis laikinai vadovavo daugiau nei metus.

Nuolatinio pirmininko VTEK neturi nuo pernai kovo, kai iš pareigų atsistatydino buvęs VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius kilus abejonėms dėl jo veiklos skaidrumo.

VTEK pirmininką iš penkių šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas. Kitų VTEK narių pareigas šiuo metu eina: nuo 2014 m. antrąją kadenciją - žurnalistė Dalia Paulauskaitė, nuo 2017 m. - teisininkas Edmundas Sakalauskas, istorikas Antanas Šenavičius bei - antrąją kadenciją - V. Kanapinskas.

VTEK yra Seimo įsteigta ir jam atskaitinga kolegiali institucija, vykdanti valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų ir lobistų veiklos priežiūrą bei korupcijos prevenciją. VTEK pirmininkas ir nariai yra nepriklausomi ir vadovaujasi tik teisės aktais bei etikos normomis. VTEK klausimus svarsto ir sprendimus priima kolegialiai. VTEK nario kadencijos trukmė - penkeri metai.

Nuolat veikiančia institucija VTEK tapo 1999 m. Pirmuoju VTEK pirmininku Seimas tuomet skyrė teisininką Vytautą Andriulį. Per pastaruosius devyniolika metų į VTEK pirmininko pareigas Seimas taip pat buvo paskyręs Algirdą Meškauską, Jolantą Petkevičienę, Remigijų Rekertą ir R. Valentukevičių.


Šiame straipsnyje: VTEKvadovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių