Vyriausybė imsis valstybės tarnybos pertvarkos

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pasitarime trečiadienį turėtų svarstyti pataisas, pagal kurias valstybės tarnyboje neliktų pareigybių kategorijų, o tarnautojai galėtų būti atleidžiami dėl žemos kompetencijos.

Pagal Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teikiamas Valstybės tarnybos ir kitų įstatymų pataisas, būtų įtvirtinamas kompetencijų modelis, kuris būtų taikomas tiek atrenkant, tiek vertinant, tiek ugdant valstybės tarnautojus. Dvejus metus iš eilės įvertinus kompetencijas kaip neatitinkančias reikalavimų, būtų siūloma tarnautoją arba perkelti į lygiavertę ar žemesnę pareigybių grupę, arba atleisti iš pareigų.

Pataisose siūloma atsisakyti dažnai kritikos viešojoje erdvėje sulaukiančių priemokų už papildomų užduočių atlikimą ir įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą, nurodo VRM. Vietoj jų tam tikroms pareigybių grupėms numatoma nustatyti galimų pareiginių algų intervalą. Taip pat siūloma valdininkus skatinti papildomais mokymais, laisvomis dienomis ar darbo laiko trumpinimu, o už išskirtinį indėlį būtų mokamas iki dviejų atlyginimų dydžio priedas.

„Palyginus su priedais už kvalifikacinę klasę, kurie esamoje sistemoje atliko kintamosios darbo užmokesčio dalies funkciją, vienkartinis mokėjimas pranašesnis tuo, kad darbdaviui nėra įsipareigojimo ir toliau mokėti nustatytą priedą, suėjus kalendoriniams metams, už kuriuos vertinama veikla, savo ruožtu tarnautojas turi parodyti išskirtinius rezultatus ir tuomet gali pretenduoti į piniginį paskatinimą (...). Siūloma įtvirtinti, kad aptartam paskatinimui įstaiga galėtų skirti ne daugiau kaip 3 procentus įstaigos darbo užmokesčiui skirtų asignavimų“, - aiškina ministerija.

Vertinant valstybės įstaigų vadovų veiklą siūloma įtvirtinti modelį, kuomet vadovo veiklą vertina jo tiesioginis vadovas, kolegos ir pavaldiniai. Taip pat siūloma įtvirtinti nuostatą, kad visų įstaigų vadovai galėtų būti skiriami į tas pačias pareigas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

„Teisės aktai, pagal kuriuos dirbama šiandien, yra pasenę tiek formaliai, tiek ir moraliai. Jei norime, kad valstybės tarnyboje dirbtų profesionalai, kad priėmimas į ją būtų visiems vienodas, skaidrus bei suprantamas, kad apmokėjimas nekeltų diskusijų ar abejonių, kad už prastą ar nekokybišką darbą būtų baudžiama realiai, o ne teoriškai, turime imtis rimtos reformos“, – VRM pranešime teigia vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Ministras taip pat pažymi, kad labai svarbu vietoj galimybės įteisinti prievolę įstaigai išieškoti žalą iš ją sukėlusio valstybės tarnautojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių