Vyriausybė nepritaria opozicijos siūlymui dėl rezidentų algų kėlimo

  • Teksto dydis:

Vyriausybė nusprendė nepritarti Seime opozicijos iniciatyva svarstomam siūlymui kelti gydytojų rezidentų darbo užmokestį, nes rengia savo pasiūlymus.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė opozicinių socialdemokratų keliamam tikslui didinti rezidentų darbo užmokesčio koeficientą, tačiau pačių pataisų raginama nesvarstyti motyvuojant, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) inicijuoja sisteminį rezidentų apmokėjimo už darbą peržiūrėjimą.

Priėmus Seime svarstomas pataisas, rezidentų atlyginimai nuo gegužės kiltų 67–125 eurais.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, pataisoms nepritarta siekiant „platesnių tikslų“, kad jaunųjų medikų algos didėtų ne tik „į rankas“.

„Mūsų tikslas yra kur kas platesnis - sudaryti tokias sąlygas, kad visos jaunųjų gydytojų pajamos taptų draudžiamomis, kas jiems garantuotų didesnes ligos, motinystės ir kitas išmokas, kauptųsi didesnė pensija. Be to, ministerija siūlo jauniesiems medikams nustatyti dar didesnį koeficientą, nei siūlo šie Seimo nariai“, - tvirtina A. Veryga.

Socialdemokratai siūlo nustatyti, kad jaunesniojo gydytojo rezidento mėnesinės algos koeficientas būtų 4, o vyresniojo gydytojo rezidento – 4,95, taip analogiškai jų darbo užmokestis iki mokesčių siektų 530 ir 655 eurų. Projekto iniciatoriai skaičiuoja, kad įsigaliojus pakeitimams iki gegužės reikėtų papildomai rasti 1,87 mln. eurų.

Seimas anksčiau svarstė analogišką konservatorių pasiūlymą ir jam buvo pritaręs, tačiau valdančiųjų pastangomis atmetė įstatymo projektą.

Savo ruožtu SAM tvirtina, kad ministerijoje parengta ir derinama nauja rezidentūros apmokėjimo sistema apimtų ne tik koeficiento kėlimą, bet ir užtikrintų geresnes socialines garantijas.

Valdantieji yra pristatę savo planą rezidentų padėčiai gerinti: nuo kitų metų visos medikų rezidentų pajamos turėtų būti apdraustos, šį rugpjūtį tikimasi pradėti jiems įvesti etapines kompetencijas, kurios suteiktų teisę tam tikras gydymo paslaugas teikti savarankiškai rezidentūros bazių ribose, nelaukiant, kol rezidentas baigs visas rezidentūros studijas.

Vyriausybė nuo sausio jaunųjų medikų rezidentų atlyginimus yra pakėlusi apie 10 procentų, nustatyta, kad skaičiuojant atlyginimus jaunesniajam gydytojui rezidentui pareiginės algos koeficientas yra 3,5, o vyresniajam gydytojui rezidentui – 4. Ministerijos skaičiavimu, nuo sausio jaunesniojo rezidento alga dėl to kyla nuo 390,5 euro iki 463,75 euro, o vyresniojo rezidento alga – nuo 497 eurų iki 530 eurų.

Rezidentai taip pat gauna stipendijas, kurios siekia apie 364 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių