Vyriausybei tikrintis pasitikėjimo Seime nereikės

Socialdemokratams pasitraukus iš valdančiosios koalicijos ir dėl to Sauliaus Skvernelio vyriausybei tapus mažumos, jai pasitikėjimo Seime pasitikrinti nereikės.

Taip tvirtina ne kartą Seimui vadovavęs socialdemokratų garbės pirmininkas Česlovas Juršėnas ir buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius. Tačiau neatmestina galimybė, kad opozicija po kurio laiko vyriausybei ir premjerui S. Skverneliui gali pareikšti nepasitikėjimą.

Praėjusį šeštadienį socialdemokratų partijos tarybai nusprendus trauktis iš valdančiosios daugumos su „valstiečiais“, S. Skvernelio vyriausybė Seime palaikymas aptirpo iki 56 balsų vietoj turėtų 75 (daugumai reikia bent 71 balso – LRT.lt). Tiesa, pirmadienį Socialdemokratų partijos frakcija priėmė nutarimą sudaryti „frakcijų koaliciją“ su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija. Už tai balsavo 10 Socialdemokratų partijos frakcijos narių, 4 buvo prieš.

„Vyriausybei tektų trauktis, jei Seimas pareikštų nepasitikėjimą ministrų kabinetui arba premjerui. Dėl to, kad keičiasi valdančiosios koalicijos sudėtis, pasitikrinti pasitikėjimo Seime neprireiks“, – teigė V. Sinkevičius.

Pagal Konstituciją pasitikėjimą Seime vyriausybei tektų pasitikrinti, jeigu pasikeistų daugiau nei pusė ministrų, arba tuo atveju, jei Seimas pareikštų nepasitikėjimą visa vyriausybe.

Tuomet, pasak V. Sinkevičiaus, vyriausybė Seime iš naujo privalėtų teikti savo programą ir įgautų teisę veikti toliau, jei tai programai būtų pritarta Seime.

„Esant dabartinei situacijai, kai vyriausybė nebeturės absoliučios daugumos Seime, parlamentarai galės dažniau naudotis nepasitikėjimo „instrumentu“, o tai, žinoma, apsunkins ministrų kabineto darbą. Jei būtų pareikštas nepasitikėjimas premjeru, visa vyriausybė privalėtų atsistatydinti, o, jeigu nepasitikėjimo sulauktų vyriausybė, tektų trauktis ir jos vadovui“, – aiškino V. Sinkevičius.

Nuo šiol teks palaikymo prašyti opozicijos

Buvęs Seimo vadovas, šiuo metu esantis visuomeniniu Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio patarėju Č. Juršėnas, bendraudamas su LRT.lt, remdamasis ir savo ilgamete parlamentine patirtimi, ir teisės aktais, aiškino, kad, tapęs mažumos vyriausybe, S. Skvernelio ministrų kabinetas privalėtų dirbti kur kas daugiau ir intensyviau.

Juk per ne pilnus metus pamatėme, kad daugelis svarbių projektų ir reformų taip ir nepajudėjo iš mirties taško.

„Premjeras privalės dažniau ieškoti palaikymo savo vyriausybės sprendimams ar įstatymų projektams bei reformoms tarp opozicijos atstovų. Kitaip tariant, ir jam, ir ministrams teks dirbti kur kas aktyviau, produktyviau, kokybiškiau, nes demokratija – labai brangus dalykas“, – įsitikinęs Č. Juršėnas.

Jau svarsto apie nepasitikėjimą 

Kaip elgsis opozicija ir kaip ji vertina esamą situaciją, kai iš koalicijos pasitraukė socialdemokratai?

Nuo Seimo kadencijos pradžios opozicijoje dirbančių konservatorių lyderis, Seimo narys Gabrielius Landsbergis neatmetė galimybės, kad S. Skvernelio vyriausybė ir jis pats gali sulaukti nepasitikėjimo.

„Stebėsime, kaip pastarąjį pusmetį mažumos sąlygomis dirbs ministrų kabinetas, tačiau neatmesčiau galimybės, kad mes teiksime nepasitikėjimą vyriausybe. Juk per ne pilnus metus pamatėme, kad daugelis svarbių projektų ir reformų taip ir nepajudėjo iš mirties taško. O kai kurie vyriausybės sprendimai tiesiog stebina – ką reiškia iki kitų metų sausio 1 d. mokesčių tarifą šildymui sumažinti iki 9 proc., o nuo sausio 1 d. vėl padidinti iki 15 proc.?“ – atkreipė dėmesį G. Landsbergis.

Paklaustas, kaip konservatoriai elgtųsi, jei ir premjeras, ir ministrai nuo šiol dažniau ir intensyviau bendrautų ar ieškotų bendrų sprendimų su Seimo opozicija, G. Landsbergis kalbėjo be optimizmo: „S. Skvernelis ir V. Pranckietis neseniai aiškino, kad jie turi kažkokį veiklos planą. Pažiūrėsim. Tačiau S. Skvernelio vyriausybė ypatinga diplomatija ir sugebėjimu ieškoti kompromisų nepasižymi. Negana to, Seimo „valstiečių“  frakcija nesugebėjo rasti bendros kalbos ne tik su iš koalicijos pasitraukusiais socialdemokratais, bet ir – tarpusavyje. Ką reiškia vien tik švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės nesusikalbėjimas su Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovu Eugenijumi Jovaiša.“


Šiame straipsnyje: Saulius SkvernelisVyriausybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių