Antrajame Zanavykų apygardos rinkimų ture grumsis I. Haase ir M. Bastys

Išankstiniais duomenimis, rinkimuose į laisvą Seimo nario vietą vienmandėje Zanavykų apygardoje sekmadienį daugiausia balsų iškovojo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krkščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė Irena Haase ir pats save išsikėlęs buvęs socialdemokratas Mindaugas Bastys.

Jie po dviejų savaičių rungsis antrajame rinkimų ture.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, gavus visų 40 - ies apylinkių suskaičiuotus balsus, 58 metų advokatė Šakių rajono savivaldybės tarybos narė I. Hasse surinko 33,8 proc., 53 metų buvęs parlamentaras M. Bastys - 19,4 proc. rinkėjų balsų.

Trečias liko valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, sulaukęs 16,6 proc. rinkėjų paramos. Už opozicinių socialdemokratų kandidatą Paulių Visocką balsavo 12,9 proc. rinkėjų.

Pats save išsikėlęs Mindaugas Tarnauskas surinko 9,8 proc., o Darbo partijos keltas buvęs žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna liko paskutinis, sulaukęs 4,1 proc. rinkkėjų paramos.

Iš viso Zanavykų apygardoje balsavo trečdalis rinkėjų - 29,8 proc.

I. Haase: antrame ture bus sunkiau

Irena Haase/ Asmeninio arch.nuotr.

Daugiausia balsų pirmajame ture surinkusi I. Haase džiaugėsi pergale, tačiau kartu prognozavo, kad antrajame ture laukia sunkesnė kova.

„Džiugu, kad visgi yra žmonių, kurie manim pasitiki ir palaiko, manau, kad antrame ture bus sunkiau, bet viliuosi, kad bus palaikymas“, - BNS sekmadienį sakė I. Haase.

Ji teigė besitarsianti su kitomis rinkimuose dalyvavusiomis partijomis dėl paramos antrajame ture, tačiau konkrečių potencialių rėmėjų kol kas neįvardijo.

M. Basčio sėkmę rinkimuose, I. Haasės manymu, galėjo lemti jo kampanijoje pabrėžtas susidorojimo aukos motyvas, dalį rinkėjų tai įtikino.

„Manau, paprasčiausiai žmonės galvojo, kad jis yra nukentėjęs, susidorota. Ir jo kalbose tai buvo nuolat pabrėžiama“, - sakė I. Haase.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.

M. Bastys: rinkėjai nepasidavė provokacijai prieš mane

Mindaugas Bastys/ BFL nuotr.

„Tai reiškia, kad tai, ką aš dariau, dirbau, žmonės įvertino tinkamai ir nepasidavė šiai provokacijai, kuri suroagnizuota buvo prieš mane tam tikrų politinių jėgų, kurios man nepalankios. Pirmiausia tai - konservatoriai“, - BNS sekmadienį sakė M. Bastys.

Seimo nario vieta Zanavykų apygardoje liko laisva, kai joje išrinktas M. Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.

Šių ryšių pagrindu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pernai kovą atsisakė suteikti M. Basčiui leidimą dirbti su slapta informacija.

M. Bastys sekmadienį teigė, jog didesnė dalis nepatyrusių naujame Seime darbą pradėjusių parlamentarų pasidavė prieš jį „organizuotai bangai“.

Šiuo metu buvęs socialdemokratas M. Bastys nepriklauso jokiai partijai ir teigė neketinąs artimiausiu metu jungtis prie kurios nors politinės jėgos. Tačiau jis sakė jau pirmadienį kalbėsiąs su kitų partijų atstovais dėl galimos paramos antrajame ture.

„Tai jau yra labai svarbu, kad esu išėjęs į antrą turą. O antrame ture viskas priklausys, kaip rinkėjai, kurie balsavo už kitus varžovus, kaip jie rinksis, kurią pusę - ar mano, ar konservatorių“, - kalbėjo M. Bastys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Už Ireną Kokiu tikslu jūs, VATNYKAI, šmeižiat tą mielą moterį? Ji gi yra lietuvė , o čia jos vyro pavardė. Negi tai neaišku? A tiesiog norite sumenkinti šią išsilavinusią ir protingą moterį.

...

... portretas
Turtingas vyras gražią tuštutę nori karaliene tarp ubagų padaryt.

>>> NA NA

>>> NA NA portretas
O tai ta, kur ,,pilypas iš kanapių" ne iš tų kraštų, ne lietuvė, jos vyras tremtinys, kad ir vokiška pavarde, kilimo ne iš tų kraštų, ne ten gyvenantis ir dirbantis? Negi negali įlįsti į Google'ą ir paskaityti apie šią šeimą, užuot čia platinęs tendencingą dezinformaciją?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių