1940-ųjų ultimatumas: kodėl nuspręsta nesipriešinti?

Grįžti į straipsnį

CD

CD portretas
Smetona buvo nepalaužiamas valstybininkas: įžvalgus, apdairus, diplomatiškas, kai reikia ryžtingas. Todėl jo itin nekentė sovietai. Ženklia dalimi tik jo politikos dėka Lietuvai 1939 spalį grįžo Vilnius. Be Smetonos lietuviai taip ir būtų likę tik kaimiečiais, kuriuos 1939-1945 m. Stalinas greičiausia būtų padalijęs tarp BSSR ir Lenkijos.

Negirdeta istorija

Negirdeta istorija portretas
Pirma karta girdziu. Gal galetumete issamiau, su nuoroda i Rastikio knygos puslapi apie ta Smetonos lagamina?

Anonimas

Anonimas portretas
Generolas Raštikis savo knygoje "Kovose dėl tėvynės" ( berods taip vadinasi) išleistoje JAV, rašė, kad Smetona spruko iš banko pasiėmęs lagaminą su 80 000 USD. Tais laikais tai buvo solidi suma. Įdomu, dabar jau Lietuvoje išleistoje toje knygoje tas faktas išliko ?

As

As portretas
Maskolius ir proteviai muse,ir mes turime duoti snuki,nes tai yra vienintelis priesas,norintis mus isnaikinti kaip paskutine kliuti i vakarus.Jie-mongolu ordu palikuonys-mes paskutiniai Europos pagonys-pirmi vakaru krikscionybes gynejai.Duskit,vatnykai...

Anonimas

Anonimas portretas
Troliams kur apie istorija nenusimano rasyciau kuola.Koks gali but Smetona jei vargsai gina sali o Smetona bega ten kur saugu.Siandien vyktu karas valdzia guletu ten kur silta ir saugu.O durneliams lieptu kariaut.Po karo vel parvyktu ir skleistu mela kaip sali nuniokojo sovietai.Atlyginimus pasikeltu namus pasistatytu uz dyka o po smerties ir statula stovetu.Su uzrasu laisves gynejai tautos saukliai.Tfu ant troliu neismaneliu.

Anonimas

Anonimas portretas
Koks absurdas kaltinti Smetona, kad nepasiliko ir nebaige gyvenimo sovietu konclageryje! Tik trolis gali tokia nesamone rasyti.

...

... portretas
Oh: "krikščionys demokratai ir socialistai liaudininkai, pasisakė už ultimatumo priėmimą ir valstybės kapituliaciją" - o juk tai 'konservų' šaknys... o 'konservai' tai tie, kurie savo šaknų neišduoda, kurie visąlaik tokie patys.

Anonimas

Anonimas portretas
Nu jau nerasinekit nesamoniu.Sovietai puole o lietuviai buvo nekaltos aveles tik ziurejo ir tylejo.O Smetona i vakarus dingo nes tais laikais ir proto turejo.Smetona linksminosi ir buvo tautos isdavikas.Isnaudojo varguolius o kas pasipriesindavo nugalabindavo arba ikisdavo i tamsu rusi kartu su ziurkem.Valgydavo skurdziai.Kaip ir siais laikais.Ponai baliavoja ir prieina visur o ubagui lieka tik paziopsot ir tiketis geresniu laiku.Tai kad neskleiskit melo.

srs

srs portretas
aplamai kas raso rusiskus zodzius vietoj lietuvisku savo komentaruose tas ka.ca.pas!

r

r portretas
i krumus uz vandenyno kudasius isnese...ir dabar taip butu...o paskiau is ten kiauksi apie laisves...

Nespeliokim

Nespeliokim portretas
Manau, galima taip apibendrinti, kad 1940-uju ultimatumas buvo padetis be iseities Lietuvai, kaip nepriklausomai valstybei. Smetona ta suprato ir apsisprende pasitraukti, Latvijos ir Estijos prezidentai pasiliko. Rezultatas: Smetona zuvo Amerikoje, o anie abu - sovietu lageriuose. Kas zino, ar po karo butu vykes partizaninis karas, jei Lietuvos kariuomene butu 1940 metais pasipriesinusi? Kas zino, ar sovietams pasipriesine ir i sovietu nelaisve pateke Lietuvos kariuomenes daliniai nebutu sulauke Katynes nuosprendzio? Gero sprendimo tiesiog nebuvo.

visi

visi portretas
kom teisus tik nudiene padetis rimtesne kaip niekados nes planeta nori valdyti buv. ateiviu palikuoniu ordos ir siandien tai masonu slavu ir rytieciu grupes kur tauteles tarp ju /girnu/ liks sumaltos o pavieniai subjektai privales asimiliuotis i1 is tu /bendriju/ kuri nugales ir vargiai nes i si procesa jau isiterpia mums dar nezinomos ir nuo musu; slepiamos kosmoso jiegos taip kad randames nezinomybes stadijoje kuri kolkas nieko gero nezada.....

to Kai gerai pagalvoji..

to Kai gerai pagalvoji.. portretas
truputį ne tep sakė o nuolat kvietė priešintis, žadėjo kad tuoj tuoj ateis Amerika ir ruski išvys.Nieks neatėjo.Tik daug Lietuvos sūnų patikėjo tuo pažadu ir išėję į miškus prie razbaininkų - dykaduonių prisidėjo.//Labai panašu į dabartinius lozungus-,,Nato mus apgins!".O ar nebus tep, kad kai reikės ginti tai maus lauk pakeliui medžius vartydami.Taip kaip dabar Kazlu Rūdoj varto:D)

LIETUVOS DIDŽIOJI KARALYSTĖ LDK

LIETUVOS DIDŽIOJI KARALYSTĖ LDK portretas
Atėjo laikas lietuviams išsirink karalių, Kiek galima ant pinigų į svetimus žiūrėt. Ar atveš popiežius karūną, Kurią saugo Vatikanas, nuo Vytauto Didžiojo laikų..

Kai gerai pagalvoji - tikra tragikomedija!

Kai gerai pagalvoji - tikra tragikomedija! portretas
Šitiek buvo sukišta mokesčių mokėtojų pinigų kuriant kariuomenę tarpukaryje, tiek garbintas ''patriotizmas'', ''patriotinis politinis elitas'', karininkija - ir toks apgailėtinas ir negarbingas galas! Tik pabėgęs į užjūrį tuometinis elitas pradėjo šaukti likusiems čia: ''kovokite, priešinkitės bet kokia kaina, nepasiduokite, o mes čia saugiai pasėdėsime ir pažiūrėsime kuom viskas baigsis''... Kaip tai panašu į mūsų dabartinę situaciją, ar ne...?

Filosofiškai-

Filosofiškai- portretas
tai koks skirtumas ar dabartinis eurosojuzas su plėšiančiais bankais, vietinės rinkos naikinimu ir laukiniu antisocialiniu liberalizmu ar ruskis su savo cinizmu, diktatu ir krūvomis vagių kiekvienam žingsnyje?JOKIO.Tai ar verta dėl to aukoti lietuvio gyvybę?

MOCIUTE

MOCIUTE portretas
VISAIS -LAIKAIS YRA ISDAVYKU,,,,ir kiekvienoje tautoje ,,,,,istorija parodo ,,,dabartis ir nekitokia ,,,,parsiduoda uz piniga ant kiekvieno kampo ,,,,valdzios vyrai ,,,, tai matosi kieviena diena ,,,,ponai -broliai,,,,,niekom nesikeiciam,,,,,,isvadu nera -----tik pinigai -pinigai ,,,,,,geda del ateinancios kartos ka paliekam ,,,,,,

pasvarstom ir paliekam pragmatikus

pasvarstom ir paliekam pragmatikus portretas
Kaip rodo praeitis ir dabartis, dauguma Lietuvos visuomenes tiek 1940, tiek ir 2018 metais remia "pragmatines" nuostatas. Ar tokia Lietuva turi ateiti? Nespeliokime, kas bus, jei bus... Bet vistiek kazkaip bus.

Povilas

Povilas portretas
Labai geras ir informatyvus straipsnis visiems dabartiniams "didvyriams" vertinantiems praeitį su savo nemokšišku bagažu žinių , ištrauktų iš tamsių , neišmanėliškų užkaborių...Kaip sakoma, po mūšio kumščiais nesišvaistoma, bet vis dar atsiranda protingesnių , kurie kaltina prieškario Prezidentą ir vyriausybę ...už gerą pasaulio [Europos ] politikos išmanymą, už demokratiją, nors jis [ A. Smetona ] , ypač sovietų ir dabartinių jų pakalikų-trolių vadinamas nedemokratišku, BET ...balsavime priešintis ar ne sovietams, jis ir dar keli ministrai pasisakė už priešinimasi, o didžioji dalis - už kapituliaciją [ tame tarpe ir paliktas vietoj savęs ministras pirmininkas Merkys ]... Komentuojantiesiems reiktų atidžiau perskaityti straipsnį , jei jau neišmano gerai , ar bent pakenčiamai, Lietuvos istorijos.

Nereikia

Nereikia portretas
Nereikia svelninti ir aiskinti kaip buvo snetona su savo bajorais pabeges i uzsieni ir palikes tukstancius kareiviu ir karininku zuciai jie buvo susaudyti ir uzkasti kaip sunys nevertas pagarbos paminklas tam niekseliui turi buti patraujtas i patvori o jo viton turi atsidurt Jono zemaicio vytauto paminklas jis vientelis savo prisaika ivygde iki galo ir buvo to meto prezidentas o lietuvos bajoram turi buti pastatytas gedos paminklas kad jaunos kartos zinotu kas prakniso lietuvos valstybe du kartus

pamastymas

pamastymas portretas
bedo kaip ziurkes is skestancio laivo tada, lygiai tas pats butu ir dabar,tik dar greiciau,o paprasti zmones butu palikti likimo valiai

Galejo ir turejo

Galejo ir turejo portretas
Pasipriesinti kaip suomiai

Kaunas yra kaunas

Kaunas yra kaunas portretas
Kaunas ginkluojasi - mes gyvi nepasiduosim, Lietuva pirmyn...

To ppz

To ppz portretas
Siūlyčiau tau vatinku išperka lįsti būdą ir ten tyliai sedeti arba eiti savanoriškai pasigydyti į Ziegzdrius

Arvydas Brunius

Arvydas Brunius portretas
As irgi manau sudini ponai neisove nei vieno suvio tik pokario partizanai padare kas priklause lietuvui! cia mano nuomone! uniformas grazias nesiojo algas geras gavo o nieko nepadare!

šlykštu

šlykštu portretas
Smetona buvo bailys ir išdavikas o dabar juo vardu mokyklas vadina GĖDA.Dabartiniais matais jie visibuvo vatnikai ir kremliaus draugai

r

r portretas
nese kudasius i vakarus,ir dabar tas pats butu...paskui uz is vandenyno kiauksetu apie laisve...

manau

manau portretas
Jie tiesiog buvo Lietuvos išdavikai.

PPZ

PPZ portretas
tai aisku kad tuometiniam kareiveliam smagiau buvo mergas karininku ramovese kirkint nei eiti kazkur uz tevyne kovoti.... va ir dabar svetimi kareiviai mindo Lietuvele ir neivieno pasipriesinimo zodzio....TIKIUOSI po kokiu 15 metu atsiras koksnors naujas PERSIATSI SAJUDIS IR irasys dabartinius pareigunus i TEVYNES ISDAVIKUS...

Safyras

Safyras portretas
Kai priešinasi žmonės su ginklais rankose prieš tokius pat, kaip jie, tai yra vienas dalykas, o kai žudomi žmonės paslapčia-tai kita situacija... Ką gali aukščiausios valdžios žmonės, pasitraukę gyventi į užsienį ? Kaip ir naivumas, kad kažkas kitas ateis ir apgins žmones nuo agresoriaus... Kai šiandien pieno, duonos produktai ir kitos prekės kainuoja Lietuvoje brangiau nei atvežtiniai, tai sunaikinti Lietuvos ekonomiką ir be ginklų sekasi puikiai...Palikti be priežiūros net gražiausi parkai, namai virsta griuvėsiais, o tuos griuvėsius gelbėti valdžia nori invalidų, pensininkų ir mažai apmokamų darbininkų rankomis, nes patys rankų teptis nenori, alga per maža ir į šlovės alėją nepapulsi...

Mananti

Mananti portretas
o iš biudžeto tada , daug metų kariuomenei buvo skiriami dideli pinigai ?

Galerijos

Daugiau straipsnių