Advokatūra pati nori administruoti valstybės garantuojamą teisinę pagalbą

  • Teksto dydis:

Advokatūra siūlo jai perduoti nemokamos teisinės pagalbos koordinavimą, tačiau Teisingumo ministerija abejoja tokiu siūlymo įgyvendinimo galimybėmis.

Advokatų tarybos pirmininko pavaduotoja Liudvika Meškauskaitė žurnalistams penktadienį sakė, jog esamas administravimo modelis, kai koordinavimu užsiima valdininkai, yra nelankstus ir brangiai kainuoja valstybei.

"Viena iš šiuo metu rimčiausių problemų, susijusių su advokatūra, yra valstybės garantuojama teisinė pagalba. Kodėl ši sritis problematiška? Pirmiausia dėl to, kad ši sistema buvo prieš keletą metų reformuota tokiu būdu, kad visas koordinavimas valstybės garantuojamos teisinės pagalbos yra perduotas valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboms - tai yra valdininkams", - sakė ji.

L.Meškauskaitė esamą padėtį prilygino situacijai, jei sergantysis pagalbos turėtų kreiptis ne į medikus, o į tarpininkus.

Pasak Advokatų tarybos atstovės, daugiau negu penktadalis valstybės garantuojamai teisinei pagalbai skiriamų lėšų atitenka administratoriams.

"Mes siūlome šitą sistemą reformuoti taip, kad visas koordinavimas būtų atiduotas advokatūrai ir kad į šituos procesus nesikištų valdininkai", - sakė L.Meškauskaitė.

Jis taip pat pažymėjo, kad šiuo metu advokatams už valstybės garantuojamą teisinę pagalbą yra nesumokėta daugiau kaip 3 mln. litų.

"Tas administravimas kainuoja maždaug tiek pat, tai akivaizdu, kad jeigu visas administravimas nekainuotų, tada nebūtų iš viso įsiskolinimo", - teigė advokatė.

Teisingumo viceministras Giedrius Mozūraitis teigia, kad Lietuvos advokatūra negali teikti viešojo administravimo paslaugų.

"Teisingumo ministerijos žiniomis, užsienyje pagrindinę funkciją administruojant valstybės garantuojamos teisinės pagalbos sistemą atlieka teismai arba atskiros tarnybos, o advokatūrai tam tikrais atvejais suteikiama tik dalis funkcijų, pavyzdžiui, parinkti konkretų advokatą. Pagal nacionalinę teisę Lietuvos advokatūra nėra įstaiga, galinti teikti viešojo administravimo paslaugas, todėl kelia abejonių advokatūros galimybės priimti sprendimus dėl valstybės garantuojamos teisinės pagalbos teikimo piliečiams", - sako G.Mozūraitis, kurio komentarą BNS perdavė ministerija.

Pasak jo, lyginant iki 2005 metų veikusią valstybės garantuojamos teisinės pagalbos administravimo sistemą ir dabartinę administravimo formą, šiandieninėje situacijoje ministerija įžvelgia daugiau privalumų.

"Nors matome problemų teikiant valstybės garantuojamą teisinę pagalbą, tačiau manome, kad jos nėra susijusios su pasirinktu administravimo modeliu", - teigė viceministras.

G.Mozūraitis pažymi, jog Teisingumo ministerijai pirmiausia rūpi, kad teikiamos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos paslaugos būtų kokybiškos, todėl Lietuvos advokatūrai patikėta advokatų darbo kokybės vertinimo funkcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių