Aistrą jūrai pavertė kūryba

Buriuotojas, jėgos aitvarų mėgėjas, keliautojas ir didelis optimistas Dominykas Kneižys pirmąją apyrankę nupynė prieš trejus metus. Tąkart tenorėjo nustebinti savo merginą, o šiuo metu lietuvio rankų darbo aksesuarais puošiasi net azijiečiai. Iš jūrinių virvių ir mazgų papuošalus kuriantis klaipėdietis džiaugiasi atradęs save.

Laivuose – nuo vaikystės

21-erių D.Kneižys nedidelėmis burinėmis jachtomis plaukioja nuo 11-os. Kaip pats pasakojo, rinkosi tarp krepšinio ir buriavimo.

"Buriavimas man pasirodė egzotiškas, klaipėdietiškas sportas, o krepšinio pabijojau dėl neaukšto savo ūgio ir konkurencijos. Kai vieną vasarą dėdė pakvietė pabandyti, iškart užsikabinau. Nuo to laiko plaukiojimas tapo neatsiejama gyvenimo dalimi", – šypsojosi jaunuolis.

Įsiplieskusi aistra jūrai Dominykui atvėrė daug kelių – jis pradėjo dalyvauti regatose, įvairiuose jaunių čempionatuose, iš pradžių Lietuvos, o vėliau ir pasaulinio lygio konkursuose, išnaršė kone visą Europą, pažino skirtingas kultūras.

Klaipėdiečiui buriavimas sekėsi, tris kartus jis atstovavo Lietuvai jaunių iki 18 metų pasaulio čempionatuose. Už aktyvią veiklą ir pasiekimus sporte buvo apdovanotas Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko.

2011 m. jaunuolis išrinktas geriausiu Klaipėdos jaunuoju sportininku, vėliau – metų jaunuoju buriuotoju, taip pat pripažintas Klaipėdos miesto jaunuoju sporto talentu.

"Visas mano gyvenimas sukosi apie buriavimą. Bėgdavau iš pamokų, kad suspėčiau į treniruotes, kurios kasdien vykdavo Nidoje. Vėliau būstinę perkėlė arčiau Klaipėdos – į Dreverną", – prisiminė pašnekovas.

Metė profesionalų sportą

Prieš porą metų tuometis Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos abiturientas pradėjo rimtai svarstyti apie plaukimą olimpiadoje. Gal net būtų Brazilijoje atstovavęs Lietuvos rinktinei. Tačiau vieną dieną šių savo planų atsisakė.

"Buvau vienintelis jaunas buriuotojas iš Klaipėdos. Faktiškai visi mano konkurentai – vyresni, o tai nenuteikė optimistiškai. Atėjo laikas rinktis: studijos, kelionės, arba profesionalus sportas ir ruošimasis 2016 m. vasaros olimpinėms žaidynėms Rio de Žaneire. Pasvėręs teigiamus ir neigiamus dalykus, nutariau, kad šioje srityje – per mažos galimybės ir daug rizikos. Mečiau profesionalų buriavimą. Kai kurie mane dėl to smerkė, esą pasukau lengviausiu keliu, pabėgau. Tačiau, kaip vėliau spėjau įsitikinti, jei vienos durys užsidaro – atsidaro kitos", – nukirto Dominykas.

Tą pačią vasarą jis įgijo jachtos vairininko licenciją ir išvyko į Siciliją. Tris savaites Dominykas pabuvojo jachtos kapitonu. Dar pusę metų praleido Graikijos salose, o sugrįžęs į gimtinę įstojo mokytis.

Šiuo metu klaipėdietis studijuoja Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje, yra laivavedybos trečiakursis.

Užsidarė laive

Kai pradėjusiam studijuoti ir vietoje nestygstančiam vaikinui ėmė trūkti veiklos, jis ėmė dairytis, kuo galėtų pakeisti buriavimą.

Netrukus pramoko "kaituoti" ir Lenkijoje išsilaikė jėgos aitvarų instruktoriaus kursus. Gavęs licenciją kartu su savo mergina išlėkė į šiltus kraštus.

"Išsiruošėme be jokio plano ir be atgalinių bilietų. Visą vasarą dirbau instruktoriumi, mokiau plaukti kitus, tiesiog gerai leidome laiką. Grįžęs į Lietuvą susiradau studijų mainų programą ir jau po savaitės atsidūriau jėgos aitvarų rojumi vadinamoje Tenerifėje. Taip derinau savo keliones su mokslais", – šypsojosi klaipėdietis.

Beveik pusę metų saloje pagyvenusio lietuvio grįžusio į Klaipėdą laukė nauji iššūkiai. Pusšešto mėnesio jis turėjo atlikti praktiką jūroje, kuri nepasirodė labai romantiška, gal net baugi.

"Išplaukėme kovo viduryje ir sugrįžome tik rugpjūčio paskutinę dieną. Tai buvo psichologiškai sudėtingas laikas – jaučiausi tarsi uždarytas, be savo pomėgių, draugų. Kuriam laikui teko pamiršti ir apyrankių verslą. Buvau vienintelis lietuvis tarp penkiolikos filipiniečių", – prisiminė pašnekovas.

Atsiskleidė per Kalėdas

Jūros užgrūdintas ir vėl ant žemės atsidūręs Dominykas prisiminė savo ankstesnę aistrą – jūrinės tematikos apyrankes.

Jas pinti pradėjo dar abitūroje, kai suko galvą, kuo švenčių metu nustebinti širdies draugę.

"Norėjau pagaminti kažką originalaus. Buriuodamas išmokau rišti jūrinius mazgus, tad kilo mintis supinti apyrankę. Draugė atrodė labai patenkinta dovana, pasidalijo nuotraukomis internete. Socialiniuose tinkluose mano darbus pamatę pažįstami irgi jų užsimanė. Padariau keletą draugams, šeimos nariams, netrukus teirautis ėmė ir visai nežinomi žmonės. Užsakymų daugėjo, kol galiausiai "Mazzgy" tapo pagrindine mano veikla. Praktikos metu papuošiau visą laivo įgulą iš Azijos", – pasakojo Dominykas.

Internete žaibiškai išpopuliarėję suvenyrai netruko sulaukti ir žinomų žmonių dėmesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fatawak

fatawak portretas
Uz reklamas reikia moketi, o kad pati zurnaliste pakviecia pokalbiui ,tai anokia cia ir reklama.

D

D portretas
Reklama

Jonas01

Jonas01 portretas
What the FUCK?!?!?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių