A.Lukašenka puola

Baltarusijos režimas skelbia "ataskaitą" apie žmogaus teisių pažeidimus Jungtinėse Valstijose ir keliose dešimtyse Europos šalių, įskaitant Lietuvą.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje paskelbtame dokumente apžvelgiami žmogaus teisių pažeidimai 21-oje ES šalyje, Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, taip pat Lietuvoje. Rusija ir kitos posovietinės šalys, nepriklausančios ES, ataskaitoje neminimos.

BNS kalbinti Lietuvos politikos ekspertai teigia, kad politinius oponentus persekiojantis ir demokratiškų rinkimų daug metų nerengiantis Aliaksandro Lukašenkos režimas šiuo žingsniu rodo, jog geriausia gynyba – puolimas.

Ataskaitos skiltyje apie Lietuvą baltarusiai išskyrė šešių rūšių pažeidimus. Baltarusijos režimo nuomone, išraiškos laisvė buvo apribota paskelbus nuosprendį Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovui Dainiui Radzevičiui dėl šmeižimo bei dėl sovietų agresijos neigimo nuteisus Algirdą Paleckį.

Minskas "politiniu persekiojimu" pavadino draudimą dalyvauti rinkimuose buvusiam prezidentui Rolandui Paksui, o "rasine diskriminacija" – nacionalistų eitynes Kaune pernai vasario 16-ąją ir Šilutės rajone atidengtą paminklą šalia atstatyto bunkerio, kurį buvo įkūrę su sovietų okupacija kovoję Lietuvos partizanai.

Dokumente taip pat nurodoma, kad Lietuvoje ribojama teisė į taikius susirinkimus varžant galimybes streikuoti, kriminalinės žvalgybos nuostatomis kišamasi į privatumą, o skurdo grėsmė pažeidžia ekonomines ir socialines teises.

Daug žmogaus teisių pažeidimų Minskas įžvelgė ir kitose Vakarų šalyse. Pavyzdžiui, anot ataskaitos, Austrijoje toleruojama rasinė diskriminacija ir pažeidžiamos imigrantų bei pabėgėlių teisės, Belgijoje ribojama susirinkimų laisvė ir kišamasi į privatų gyvenimą, Kanadoje pažeidžiamos tautinių mažumų teisės, Prancūzijoje kaliniai laikomi nežmoniškomis sąlygomis, Italijoje neužtikrinamas sąžiningas teismo procesas, Nyderlanduose diskriminuojamos moterys, Šveicarijoje paplitęs smurtas prieš vaikus, o Jungtinėse Valstijose dėl šaudymų neužtikrinama teisė į gyvybę.

BNS inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių