Apeliacijų bumas: net 939 abiturientai suabejojo lietuvių kalbos egzamino vertinimu

Šiemet gerokai daugiau abiturientų nei praėjusiais metais suabejojo valstybinių brandos egzaminų vertinimais.

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) duomenimis, daugiausiai - net 939 apeliacijos - pateiktos dėl lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino. Visiems privalomą egzaminą laikė 30,5 tūkst. šiųmetinių abiturientų ir ankstesnių laidų absolventų, didžioji kandidatų dalis rinkosi valstybinį egzaminą, likę - mokyklinį.

Pernai suabejojusių valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros egzamino vertinimu buvo 744.

Paskelbus matematikos valstybinio brandos egzamino vertinimus, NEC sulaukė 187 apeliacijų. Pernai matematikos egzamino vertinimu abejojo ir apeliacijas pateikė triskart mažiau - 61 jį laikęs žmogus.

Kaip Eltai komentavo NEC direktorė Saulė Vingelienė, daugiau kaip 59 procentai visų pateikusiųjų apeliacijas dėl lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino rezultato buvo kandidatai, kurie jo neišlaikė. Matematikos valstybinio brandos egzamino (VBE) atveju tokių prašymų yra 58 procentai.

Daugiau kaip 59 procentai visų pateikusiųjų apeliacijas dėl lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino rezultato buvo kandidatai, kurie jo neišlaikė.

„Apeliacijų skaičių lemia daug faktorių - mokinių asmeniniai lūkesčiai, informacija viešojoje erdvėje ir pan.“, - vardijo S. Vingelienė.

Paskelbus 2018 metų biologijos, informacinių technologijų, užsienio kalbos (anglų) valstybinių brandos egzaminų (VBE) rezultatus per dvi darbo dienas apeliacinei komisijai pateikti 33 prašymai dėl biologijos valstybinio brandos egzamino, 19 prašymų dėl informacinių technologijų, 53 prašymai dėl užsienio kalbos (anglų) VBE vertinimo iš naujo.

Atitinkamai 2017 metais dėl biologijos VBE apeliavo 18 kandidatų, dėl informacinių technologijų VBE - 6, dėl užsienio kalbos (anglų) 40 kandidatų.

Dar anksčiau buvo paskelbti fizikos, užsienio kalbos (prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Po jų taip pat buvo teikiamos apeliacijos - fizikos 11, prancūzų ir vokiečių kalbų po vieną.

„Šiuo metu kandidatų darbai, dėl kurių yra pateiktos apeliacijos, yra vertinami iš naujo.Tai reiškia, kad įvertinimas gali būti paliktas tas pats, jis gali būti pakeistas - tiek padidintas, tiek sumažintas“, - priminė NEC vadovė.

Apie įvertinimų pokyčius egzaminų centras galės informuoti tik pasibaigus vertinimui ir Valstybinių brandos egzaminų įvertinimų apeliaciniam komitetui priėmus sprendimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių