Teismas buvusį omonininką pripažino kaltu dėl karo nusikaltimų

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį buvusį omonininką Vladimirą Razvodovą pripažino kaltu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimą žmoniškumui. Jam skirta 12 laisvės atėmimo pataisos namuose.

Teismas konstatavo, kad V.Razvodovas padarė sunkius tyčinius nusikaltimus, jo atsakomybę sunkina tai, kad nusikaltimai padaryti bendrininkų grupe visuotinai pavojingu būdu, naudojant šaunamuosius ginklus.

Patenkino nukentėjusiųjų ieškinius

Teismas skyrė tokią pačią bausmę, kokios prašė prokuratūra. Taip pat tenkinti nukentėjusiųjų ieškiniai – nuteistasis turės atlyginti daugiau kaip 14 tūkstančių eurų turtinės ir neturtinės žalos.

2015 metais priimtas Vilniaus apygardos teismo išteisinamasis nuosprendis panaikintas.

Po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo. Teisėja Sigita Bieliauskienė sakė, kad kaltinimas V.Razvodovui pasitvirtino tam tikrose dalyse.

Teisėja paskelbė, kad kaltinimas pasitvirtino ir dėl tuometinio Krašto apsaugos departamento generalinio direktoriaus Audriaus Butkevičiaus ir jo vairuotojo Vlado Jezersko užpuolimo. Anksčiau liudytoju apklaustas V.Jazerskas teismui pasakojo, kad jį ir A.Butkevičių 1991 metų kovą automatais ginkluoti omonininkai užpuolė beveik pačiame Vilniaus centre.

Vyrams buvo uždėti antrankiai, iš jų atimti ginklai, atliktos asmens kratos, po to jie atsidūrė užgrobtame tuometiniame Policijos akademijos pastate.

A.Butkevičius su vairuotoju beveik jėga buvo išsodinti iš savo tarnybinio automobilio, paskui turėjo stovėti plačiai išskėtę kojas ir rankomis remtis į mašinos dangtį. Vėliau jie buvo persodinti į milicijos mašiną.

„Su direktoriumi A.Butkevičiumi, Krašto apsaugos departamento generaliniu direktoriumi, kovo 18 dieną 2 val. nakties važiavom M.K.Čiurlionio gatve. Čia sustabdė OMON – išlaipino, uždėjo antrankius ir nuvežė į Valakampius. Ryte paleido. Nieko nereikalavo – uždarė į salę ar klasę“, - prisiminė V.Jezerskas.

„Aš gal ne tiek jiems įdomus buvau. Atskirai buvom su A.Butkevičium uždaryti. Jie (omonininkai - BNS) neslėpė džiaugsmo, kad mus sulaikė, užpuolimo metu mus filmavo. Įkalbinėjo – ką aš darau, kur aš paskui dėsiuosi“, – sakė V.Jezerskas.

Teismo nuosprendyje sakoma, kad tokio būdu omonininkai persekiojo civilius dėl politinių motyvų, panaudojo bauginimo ir teroro priemones, užgauliai žemino jų orumą.

Bauginimo ir teroro priemones omonininkai pripažinti naudoję, kai Vilniuje užpuolė ir nuginklavo du tarnybines pareigas vykdžiusių policininkus. Policininkai buvo sulaikyti, iš vieno jų atimti ir asmeniniai daiktai.

Prokuratūra teigia, kad 1991 metų sausio - rugpjūčio mėnesiais buvo vykdoma agresija prieš Lietuvą, o V.Razvodovas ir Boleslavas Makutynovičius naudojo bauginimo ir teroro priemones prieš humanitarinės teisės saugomus asmenis. B.Makutynovičius pasiskelbė būrio vadu, omonininkai nežmoniškai elgėsi su civiliais asmenimis, naudojo bauginimo ir teroro priemones, užgauliai žemino jų orumą.

B.Makutynovičius yra miręs, jis mirė 2015 metų rudenį, jo byla nutraukta. Lietuva Rusijos Interpolo nacionaliniam biurui siuntė užklausas, taip pat kitoms Rusijos institucijoms, tačiau jokio atsakymo nesulaukė. Teismas liudytoja apklausė išteisintojo seserį, kuri gyvena Lietuvoje. Ji teigė, kad buvo gavusi pranešimą iš brolio giminaičių, kad jis mirė.

„Nepasitvirtinus duomenis apie B.Makutynovčiaus mirtį,  byla gali būti atnaujinta dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių“, – sakė teisėja S.Bieliauskienė.

Abu omonininkai nė karto nedalyvavo Lietuvoje vykusiame procese, jų interesams atstovavo valstybės skirti advokatai. Kaltinamieji neieškojo ryšių su gynėjais, nesidomėjo procesu.

Kaltinamajame akte teigiama, kad B.Makutynovičius 1991 metais rėmė Rusijos agresiją prieš Lietuvą. Jis, kaip teigė kaltintojai, siekė sutrikdyti valstybinių institucijų veiklą, įsakė būrio nariams panaudoti teroro ir bauginimo priemones prieš įvairius nepriklausomos Lietuvos pareigūnus. Omonininkai užpuldavo pareigūnus, policininkus, iš jų atimdavo tarnybinius ginklus, asmeninius daiktus, neteisėtai sulaikydavo ir pristatydavo į užgrobtą tuometinės Lietuvos policijos akademijos pastatą.

Byloje rašoma, kad sovietų politiką palaikantys omonininkai pareikalavo, kad Lietuvos pareigūnai uždaryti postą, nupjovė telefono laidus nuplėšė ir padegė Lietuvos vėliavą, sunaikino posto tarnybines patalpas, muitininkams ir pasieniečiams atliko neteisėtai kratas, užvaldė pareigūnų daiktus.

Trijų teisėjų kolegija nesutinka su teismo išvadomis

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį paskelbė, kad šio teismo trijų teisėjų kolegija nesutinka su Vilniaus apygardos teismo išvadomis dėl buvusio omonininko Vladimiro Razvodovo išteisinimo byloje dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

Išteisinamasis nuosprendis pripažintas nepagrįstu.

„Byloje konstatuojama, kad V.Razvodovo kaltė pagal Baudžiamojo kodekso 100-ąjį ir 103 straipsnius įrodyta, veikos kvalifikuotos teisingai. Nesutinkame su Vilniaus apygardos teismo išvadomis, pritariame prokuroro apeliacinio skundo argumentams dėl baudžiamojo įstatymo taikymo“, – sakė teisėja Sigita Bieliauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių