Apklausa: magistrą studijuoja tikėdamiesi daugiau uždirbti

  • Teksto dydis:

Siekti magistro laipsnio absolventus dažniausiai paskatina noras pagilinti tam tikrų dalykų žinias, užimti aukštesnes pareigas darbe bei dirbti su studijomis susijusioje srityje, rašoma pranešime spaudai.

Tuo metu sprendimą, kuriame universitete siekti magistro diplomo, dažniausiai nulemia lankstus paskaitų tvarkaraštis bei galimybė derinti darbą ir mokslus. Tai parodė Vilniaus universiteto Verslo mokyklos (VM) atlikta magistrantų apklausa.

Tarp kitų magistrantūros studijų pasirinkimą paskatinusių priežasčių – noras pradėti savo verslą (12 proc.) ir tikėjimasis gavus diplomą uždirbti daugiau (12 proc.). Įdomu tai, kad mažėja manančių, jog  po bakalauro studijų būtina baigti magistrantūrą – taip atsakė tik 8 proc. apklaustųjų.

„Magistrantai prieš rinkdamiesi studijas paprastai jau turi pakankamai aiškią savo karjeros viziją ir žino, kokių žinių trūksta jai pasiekti. Dėl to magistro studijų pasirinkimas dažniausiai būna stipriau apgalvotas, o patys magistrantai – labiau motyvuoti. Studijas jie suvokia kaip investiciją į savo ateitį, nes jos ne tik suteikia galimybių pagilinti ir atnaujinti žinias, bet ir padeda užmegzti naudingų verslo bei asmeninių kontaktų“, – sako VU VM vadovė dr. Birutė Miškinienė.

Magistrantai prieš rinkdamiesi studijas paprastai jau turi pakankamai aiškią savo karjeros viziją ir žino, kokių žinių trūksta jai pasiekti.

Apklausa taip pat parodė, kad rinkdamiesi, kur studijuoti, būsimi magistrantai atsižvelgia ne tik į studijų proceso lankstumą (33 proc.), bet ir į tai, ar studijos atitinka dabartinės darbo rinkos poreikius (24 proc.), ar studijuojant įmanoma užmegzti naudingų pažinčių (11 proc.), ar aukštoji mokykla turi gerą įvaizdį (10 proc.). Apklausos respondentams mažiausiai svarbu, kaip universitetas vertinamas tarp darbdavių (8 proc.), ar yra galimybė studijuoti nemokamai (6 proc.) ir ar aukštąją mokyklą rekomenduoja draugai bei darbdaviai (3 proc.).

„Kadangi magistrantūros studijos pasirenkamos apgalvotai, o studentai yra motyvuoti gauti žinių, studijų programos turinys studentams išlieka svarbus. Pastebime, kad jie vis dažniau renkasi naujas, šiuolaikines darbo rinkos tendencijas atitinkančias programas, pavyzdžiui, Skaitmeninės rinkodaros. Visgi, išlieka populiarios ir jau kelerius metus vystomos – Kūrybinio verslo, Tarptautinių projektų valdymo ar Tarptautinio verslo finansų – studijų programos“, - teigia B. Miškinienė.

Apklausa atskleidė, kad didžioji dalis magistrantų (91 proc.) studijas derina su darbu, o 59 proc. jų ir dirba su studijomis susijusioje srityje. Pasak B. Miškinienės, norėdami pagilinti turimas žinias magistro studijas dažnai renkasi ir darbo rinkoje jau gerai įsitvirtinę, aukštas ar net vadovaujančias pozicijas užimantys, savo verslus įkūrę asmenys, todėl lankstumas, galimybė derinti darbą su studijomis jiems yra kone būtinybė.

57 proc. apklausos dalyvių teigė į magistro studijas sugrįžę po pertraukos tarp bakalauro studijų. Tuo metu daugiau nei du penktadaliai (43 proc.) magistro diplomo pradėjo siekti nieko nelaukę, iškart po bakalauro.

VU VM pradėjo veikti pernai, po to, kai jos pirmtakė – Tarptautinio verslo mokykla (VU TVM) – buvo integruota į Vilniaus universiteto sudėtį, ir tapo visateisiu jo padaliniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Kalba čia, matomai, apie magistrantūros studijas. Studijuoti magistrą, kaip bet ir kokį žmogų, derėtų medikams, jei to prireiktų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių