Aplinkos ministerija nori padėti tašką taisant Kuršių nerijos planą

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija siūlo nutraukti diskusijas dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijų.

Vyriausybei siūloma apsispręsti, kad institucijoms nesuderinus Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano sprendinių iki rugsėjo vidurio, teritorijų planavimo procesas būtų nutrauktas.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus Alberto Stanislovaičio, taip bandoma išeiti iš užburto rato.

„Procedūras reikia stabdyti, nes esame uždarame rate, mes vis teikiame korekcijas derinti, jos vis atmetamos. Įvairios institucijos nesuderina to plano, dėl to negalima jo patvirtinti ir negalima sudaryti sąlygų taikos sutartims“, – BNS aiškino jis.

Ministerijos rašte dėl siūlymo nutraukti planavimo procesą pažymima, kad plano nepavyksta suderinti su Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriumi. Šio skyriaus vedėja Audronė Puzonienė BNS sakė, kad paveldosaugininkai po planu nepasirašo, nes jis prieštarauja įstatymams.

„Mano žiniomis, nederino ir Neringos savivaldybė, Klaipėdos miesto savivaldybė (...). Mums kliūva tai, kad planas neatitinka galiojančių teisės aktų, o bet koks dokumentas turėtų atitikti. Tai yra esminis pažeidimas. Aš nekalbu apie teisėtus ar neteisėtus statinius, kalbu apie viso dokumento neatitikimą galiojantiems teisės aktams, kurių pagrindu jis buvo ruošiamas“, – sakė A.Puzonienė.

„Aš nekomentuosiu konkrečiai straipsnių, yra parašyti raštai Saugomų teritorijų tarnybai“, – teigė ji.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba plano korekcijas bando suderinti nuo 2015 metų rudens.

„Kadangi mes negalime suderinti, siūlome nutraukti planavimo procesą ir tada lieka galioti teismo sprendimai. Dabar viskas apskritai kybo ore – savininkai laukia, nežino, kaip bus. Vyriausybės nutarimas aiškiai pasakys – procesas baigtas, susiderinti nepavyko. Ir atsakomybę turi prisiimti tie, kurie nederina (...). Mes negalime iki begalybės tempti ir laukti, kol kokio nors konkretaus pareigūno ar institucijos ambicijos nuslops, jis supras darąs negerai ir staiga prisimins, kad reikia derinti. Procedūra negali iki begalybės tęstis“, – dėstė A.Stanislovaitis.

Anot jo, daugumos neteisėtais pripažintų statinių Neringoje savininkai linkę juos koreguoti.

„Dalis savininkų yra pasirengę derinti naujus projektus, daryti pertvarkymus. Mūsų pateikta tvarkymo plano korekcija leistų pradėti susitarimus ir sutvarkius rašytis taikos sutartis. Tačiau kadangi korekcijos yra nederinamos, tai savininkai lieka prie nulio. Dalis savininkų, aišku, nenori derėtis, tikisi, kad kažkas mistiškai iš viso atšauks teismų sprendimus“, – pasakojo tarnybos direktorius.

2012 metų birželį centro dešinės Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, kai kuriuos iš jų sudaro po kelis statinius. Vėliau buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė inicijavo plano pakeitimą.

Pasirašius tokias sutartis, liktų stovėti namai, kuriuos teismai jau nurodė griauti.

Iki šiol iš penkių griauti pasmerktų objektų nugriautas tik vienas – Juodkrantėje stovėjęs bendrovės „Meirona“ valdytas jachtų klubas ir žuvų restoranas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada

kada  portretas
paskelbs TUOS ,kurie laimino tas statybas -juk neišdygo tie nameliai iš po nakties?Geriau sutvarkykit ,kad būtų patogu esamiems vasarotojams ramus poilsis be automobilių triukšmo ir smarvės be šunų lojimo ir teršimo

Pritariu

Pritariu portretas
Tegul lieka tas tvarkymo planas toks koks yra ir bus dar daug teismo sprendimu nugriauti!!! Nugriaus In viską kas gražu Kuršių Nerijoje ir liks tik sovietiniai vaiduokliai ir tada mes visi suklestesim. Labai džiaugiuosi kad Kuršių neriją bus sugriauta ir sunaikinta !!!! Valio tegyvuoja Lietuvos ekonomika

Tai

Tai portretas
kokio čia velnio derinti? Yra teismo sprendimas ir jį privaloma vykdyti ar ne,o visokie ten butkevičių interesai turėtų irgi eiti po velnių.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių