Aplinkos ministras patvirtino vilkų sumedžiojimo kvotą: 60 vilkų per sezoną

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas penktadienį patvirtino vilkų sumedžiojimo limitą 2018–2019 metų medžioklės sezonui – kaip ir ankstesniais metais, pagrindinė medžioklės kvota šį sezoną šalyje leis sumedžioti 60 vilkų.

„Sprendimas dėl likusių 50 vilkų sumedžiojimo bus peržiūrimas medžioklės sezono eigoje, atsižvelgus į naujausius vilkų populiacijos stebėsenos duomenis ir tai, kaip greitai nustatytas vilkų sumedžiojimo limitas bus išnaudotas“, – pabrėžė K Navickas.

Aplinkos ministro įsakymas dėl vilkų medžioklės limito įsigalios spalio 20 dieną, pranešė Aplinkos ministerija.

Be kita ko, K. Navickas kartu su žemės ūkio ministru Giedriu Surpliu pasirašė abiejų ministerijų ketinimų protokolą dėl ūkinių gyvūnų apsaugos nuo vilkų prevencinėms priemonėms taikyti ir jas skatinti.

Pasak K. Navicko, tai „istorinis susitarimas“, kuriuo kartu bus siekiama sumažinti vilkų daromą žalą naminiams gyvuliams, puoselėjant žmogaus ir vilko, kaip svarbios natūralios miško ekosistemos dalies, darnų sambūvį, užtikrinant šiai saugomai rūšiai palankią apsaugos būklę.

Spręsdama vilkų apsaugos ir su jų poveikiu žemės ūkiui susijusias problemas, Aplinkos ministerija parengė Vilko apsaugos plano pakeitimų projektą. Pakeitimai skirti užtikrinti geresnę vilkų populiacijos stebėseną, susirinkti tikslesnius duomenis apie jų elgseną, šeimų sudėtį, judėjimo maršrutus.

Darbo grupė buvo sudaryta – siekiant, kad joje nedominuotų tik viena interesų grupė, – iš mokslininkų, nevyriausybinių aplinkosauginių, medžiotojų ir ūkininkų organizacijų, aplinkos apsaugos institucijų ir valstybinių miškų valdytojų atstovų

Anot ministerijos, nuo šio rudens bus pradėta taikyti daugiau vilkų populiacijos būklės tyrimo būdų – tai ir pranešimų apie plėšrūnus registracija visus metus, ir intensyvus sumedžiotų vilkų tyrimas populiacijos produktyvumo rodikliams nustatyti, ir jų genetiniai, ligų bei kiti tyrimai.

Aplinkos ministerijos teigimu, statistika rodo, kad vilkų žala naminiams gyvuliams realiai nedidėjo. Šiemet (iki rugsėjo 1 dienos) jie papjovė 70 gyvulių mažiau (iš viso buvo papjauti 848), palyginti su tuo pačiu 2017 metų laikotarpiu (iš viso 918).

„Tai patvirtina, kad šis žmogaus ir vilko sugyvenimo rodiklis iš esmės nepasikeitė. Tačiau tai nereiškia, kad vilkų populiacijos dydis kontroliuojamas ir kad neįvyks jos „sprogimas“. Tai ir numatoma Vilko apsaugos plane“, – teigiama pranešime.

Patikslinus Vilko apsaugos planą siūloma apibrėžti ilgalaikį tikslą: „Užtikrinti palankią vilko rūšies, atliekančios savo ekologinį vaidmenį natūraliose buveinėse, apsaugos būklę, kartu išsaugant maksimaliai taikų šių plėšrūnų sambūvį su žmogumi, išlaikant vilkų populiaciją 31-62 besiveisiančių šeimų (bendras populiacijos individų skaičius 250-500 individų) ribose, kasmet vertinant, kaip laikomasi šio tikslo planuojant vilkų populiacijos naudojimą, atsižvelgiant į vilkų populiacijos būklės stebėsenos duomenis ir į ūkiniams gyvūnams daromos žalos mastą.“


Šiame straipsnyje: vilkaivilkų medžioklėkvota

NAUJAUSI KOMENTARAI

ministra smaugia medziotojai

 ministra smaugia medziotojai portretas
Medziotojams niežti iššaudyt puse visu vilku !!! jei Lt. yra 34 seimos po7-8 vilkus tai nesinku suskaiciuot kad nori puse vilku isnaikint per 1 sezona!!!!! Vaikus veda ne visos vilkes o tk viena seimoje !!! NAVICKAI NEPASIDUOK medziotoju spaudimui !!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių