Aplinkosaugininkai tvarkė Kryžių kalno ir Talkšos ežero prieigas

  • Teksto dydis:

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) darbuotojai prisijungė prie akcijos „Darom" ir tvarkė neseniai gaisro nusiaubto Kryžių kalno bei Talkšos ežero prieigas.

Buvo renkamos šiukšlės, grėbiami seni lapai, šakos. Surinkta daugiau kaip 120 maišų įvairių atliekų.

Pasak nuolat talkose dalyvaujančio ŠRAAD kontrolės organizavimo skyriaus vedėjo Egidijaus Kvasausko, padėtis po truputį gerėja ir šiukšlių krūvos mažėja, tačiau vis dar pasitaiko piktybinių šiukšlintųjų.

Nepaisant didelių baudų ir augančio žmonių sąmoningumo, dar būna atvejų, kai atliekomis teršiamos pamiškės, vandens pakrantės ir net miesto parkai. Kai kurie, užuot atliekas nuvežę į specialias aikšteles, kur jos priimamos nemokamai, ar tiesiai į atliekų konteinerius, drebančia širdimi veža atliekas ir sendaikčius į mišką ir teršia aplinką.

Prastai po žiemos atrodo ir kai kurių vandens telkinių pakrantės. Tvarkant Talkšos ežero pakrantę rasta ne tik įvairių buitinių atliekų, bet ir padangų, televizorių ir baldų. Kryžių kalno prieigose šiukšlių žymiai mažiau, tačiau šalia pratekančio Kulpės upelio pakrantės buvo nusėtos atliekomis. Aplinkosaugininkams iš vandens teko traukti ne tik įvairią tarą, bet ir statybines atliekas, maišus su šiukšlėmis.

Aplinkosaugininkai primena, kad kiekvienas, atvykęs į mišką ar paplūdimį pailsėti, privalo pasirūpinti ir aplinką palikti švarią, šiukšles išsivežti, jei nėra joms skirtų konteinerių. Aplinka penkių metrų spinduliu privalo pasirūpinti ir žvejai. Jie ne tik negali šiukšlinti, bet ir privalo surinkti jau esančias šiukšles.

Už atliekų išmetimą, jeigu nepavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka, Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK 247 str.) numato įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 4400 eurų. Užteršus aplinką pavojingomis atliekomis, numatytos sankcijos nuo 60 iki 6000 eurų. Baudų dydžiai priklauso nuo į aplinką išmestų atliekų kiekių ir užterštos vietovės (pvz., rezervatai, draustiniai, nacionalinių ir regioninių parkų teritorijos, rekreacinės teritorijos). Kuo didesnis atliekų kiekis, tuo galima didesnė sankcija. Užteršus saugomas teritorijas, bauda didėja. Taip pat gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą.


Šiame straipsnyje: Darom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių