Dėl sausros skelbiama ekstremali situacija visoje šalyje

Vyriausybė dėl ūkininkus alinančios stichinės sausros nutarė skelbti ekstremalią situaciją visoje šalyje. Tai leistų ES paramos gavusiems žemdirbiams išvengti sankcijų dėl neįvykdytų įsipareigojimų bei palengvinti derybas su produkcijos pirkėjais.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys teigė, kad nors pastarosiomis dienomis lyja, žemdirbių padėtis dėl sausros yra sudėtinga. Jis neatmeta, kad dėl sausros gali brangti ir kai kurie maisto produktai.

„Siūlome tiesiog fiksuoti situaciją, kad bet kas Lietuvoje netekęs derliaus galėtų išvengti sankcijų iš Europos Komisijos ir iš Žemės ūkio ministerijos institucijų dėl neįvykdytų įsipareigojimų, susijusių su Europos Sąjungos paramos išmokėjimu, ir kad kiekvienas ūkininkas galėtų apeliuoti į force majeure (nenugalimos jėgos – BNS) aplinkybes prieš savo produkcijos supirkėjus tiek Lietuvoje, tiek ir užsienio šalyse“, – Vyriausybės posėdyje tvirtino G. Surplys.

Anot jo, hidrometeorologijos tarnyba daugiau nei 15 savivaldybių buvo fiksavusi stichinę sausrą – jose nelijo 30 dienų, dar dešimtyje yra sausringas laikotarpis – jose nelijo 15 dienų, o 16 savivaldybių pačios paskelbė ekstremalią padėtį.

Ministro teigimu, paskelbus valstybės lygiu ekstremalią situaciją, Vyriausybei taip pat būtų lengviau derėtis su Europos Komisija ir dėl aplinkosaugos reikalavimų palengvinimo.

„Mes jau dabar kreipėmės į Komisiją prašydami, kad leistų ganyti gyvulius teritorijose, kurias būtų privalu palikti aplinkosaugai, pūdymui ir taip toliau“, – aiškino ministras.

Ano jo, šių metų sausra yra labai panaši į 2006-ųjų sausrą, todėl remiantis tų metų duomenimis prognozuojama, kad vasarinių pasėlių derliaus nuostoliai gali siekti 15–50 procentų.

„Bus nuostoliai ir pienininkystėje, ir mėsos sektoriuje. Galutinis aiškumas, kiek ir kokių kultūrų derliaus netenkame, bus metų pabaigoje“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė G. Surplys.

Anot ministro, tikėtina, kad dėl to gali brangti ir kai kurie produktai.

„(Dėl kainų – BNS) reikėtų teirautis prekybininkų, bet natūralu, kad mažėjant pasiūlai, turėtų augti ir kaina, nes paklausa, turbūt, niekur nedings“, – kalbėjo žemės ūkio ministras.

Speciali Vyriausybės komisija praėjusią savaitę pasiūlė dėl sausros padarinių žemės ūkiui skelbti ekstremalią situaciją valstybės mastu.

Lietuvoje pastarosiomis dienomis palijus, stichinė sausra iš šalies po truputį traukiasi – ji dabar fiksuojama Kaišiadorių, Telšių, Kretingos ir Klaipėdos savivaldybėse.

G. Surplys antradienį teigė, kad šalies žemdirbiai dėl sausros jau neteko trečdalio derliaus, o labiausiai nukentėjusieji yra šalies pietuose.

Ūkininkus išgelbės nuo papildomų nuostolių

Vyriausybės sprendimas dėl stichinės sausros paskelbti ekstremalią situaciją visoje šalyje leis ūkininkams išvengti papildomų nuostolių, sako vienos žemdirbių asociacijų vadovas.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas BNS tvirtino, jog valstybės mastu paskelbta ekstremali situacija leidžia ūkininkams pasinaudoti nenugalimos jėgos išimtimis sutartyse su partneriais.

„Labai daug kažko tai neduos. Tas paskelbimas leidžia ūkininkams išvengti papildomų nuostolių dėl sankcijų ar baudų. Daugelis žemdirbių yra įsipareigoję“, – teigė A. Macijauskas.

Anot jo, tai liečia ūkininkus, turinčius sutartis su bankais, produkcijos supirkėjais, ir europinės paramos projektų lėšomis besinaudojančius žemdirbius.

Vyriausybė dėl ūkininkus alinančios stichinės sausros trečiadienį nutarė skelbti ekstremalią situaciją visoje šalyje.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys Vyriausybės posėdyje teigė, kad nors pastarosiomis dienomis Lietuvoje lyja, žemdirbių padėtis dėl sausros yra sudėtinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Signalas duotas

Signalas duotas portretas
Žemės ūkio ministras, rodos, nėra kompetentingas kalbėti apie kainas, nes tai ne jo sritis. Dar nėra ir jokios statistikos dėl nuostolių, bet perdirbėjams ir prekybininkams siunčiama aiški žinia "natūralu, kad mažėjant pasiūlai, turėtų augti ir kaina, nes paklausa, turbūt, niekur nedings".

nui

nui portretas
tai kad istisai lyja...o kad patys tinginiai lauku nelaiste,tai ko jie nori? pinigu neuzdirbtu nori,tai kad pas juos kasmet tai sausra,tai lietaus per daug,gal specialiai daro kad uz ora pasipinigaut...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių