Ekspertai vertino aukštojo mokslo sistemą: kas bado akis?

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) atkreipia dėmesį, kad universitetuose dubliuojasi vykdomos studijos, o pertvarkant aukštųjų mokyklų tinklą mokyklų veiklos panašumo kriterijui teikiama mažai reikšmės.

Naują Lietuvos mokslo, studijų ir inovacijų būklės apžvalgą antradienį pristačiusi MOSTA teigia, kad šiemet buvo registruota šiek tiek daugiau nei 1500 studijų programų. Kaip ir ankstesniais metais, Vilniuje daugiausia besidubliuojančių krypčių studijų vykdys Vilniaus universitetas (VU), Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) ir Mykolo Romerio universitetas (MRU), o Kaune – Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Kauno technologijos universitetas (KTU) ir Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU).

„Galimybes toliau mažinti studijų krypčių dubliavimą tame pačiame mieste veikiančiose aukštosiose mokyklose riboja tai, kad priimant sprendimus dėl universitetų jungimo šiam mokyklų veiklos panašumo kriterijui teikiama maža reikšmė“, – pažymi MOSTA.

Pavyzdžiui, pasak apžvalgos, planas jungti ASU ir VDU neturės didelės įtakos tikslui mažinti studijų krypčių dubliavimą, o drauge ir mokslo potencialo fragmentaciją ir išskaidymą po atskiras miesto aukštąsias mokyklas, nes pagal statistiką labiau dubliuojasi ASU ir KTU, o ne ASU ir VDU studijų kryptys.

Dubliuojamomis studijų kryptimis MOSTA laiko tas, į kurias tais pačiais metais pirmakursių priima daugiau nei viena valstybinė to paties (universiteto arba kolegijos) tipo aukštoji, kurios centrinis filialas yra tame pačiame mieste.

Pažymima, kad sumažėjus stojančiųjų skaičiui bei taikant rentabilumo kriterijus studijų programoms, 2017 metais programų, į kurias buvo priimta studentų, skaičius sumažėjo beveik penktadaliu.

MOSTA yra ekspertinė institucija, teikianti informaciją ir rekomendacijas dėl visuomenei aktualių mokslo, studijų ir inovacijų politikos formavimo ir įgyvendinimo sprendimų priėmimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių