Archyvuose skaičiuojama sovietų okupacijos padaryta žala

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC) pavyko rasti ir pasamdyti specialistę, kuri archyviniais dokumentais bei konkrečiais skaičiais turėtų pagrįsti per keliasdešimt SSRS okupacijos metų mūsų šaliai padarytą žalą, rašo „Lietuvos žinios“.

Okupacijos žalą norima apskaičiuoti taikant kaimynėje Latvijoje naudotą metodą. Pagal Lietuvos archyvuose saugomus dokumentus mėginama nustatyti finansinių srautų tarp Vilniaus ir Maskvos balansą 1946–1986 metais. Siekiama konkrečiais duomenimis įrodyti, kad Lietuva buvo SSRS donorė, o ne išlaikytinė, kaip dažnai tvirtinama Rusijoje. Skaičiavimus tikimasi baigti kitų metų pavasarį. Tada su kolegomis latviais ir estais ketinama parengti specialų leidinį.

LGGRTC generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė sakė, kad sovietų žalos skaičiavimu jau kelis mėnesius rūpinasi Vida Komičienė, ji centre dirba pagal darbo sutartį. „Finansininkė šioje srityje darbavosi ir sovietiniais laikais. Ji – nežinomas asmuo, nėra dirbusi tokioje struktūroje, kad būtų minima kur nors žiniasklaidoje. Tiesiog tai žmogus, kuriam įdomu ir kuriam rūpi šis klausimas“, – aiškino centro vadovė.

SSRS okupacijos padarytą žalą Lietuvai 1995 metais speciali komisija yra įvertinusi daugiau kaip 23 mlrd. eurų. Priimtas ir specialus įstatymas, įpareigojantis siekti žalos atlyginimo.


Šiame straipsnyje: okupacijažalaSSRS

NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas

arvydas portretas
Gyvulinių traukinių vagonuose tūkstančiai įšalusių į ledą lietuvių tremtinių lavonai.1941.Kremliaus komisarai (80 proc.žydai).

To-Tam kuriam labai įdomu.

To-Tam kuriam labai įdomu. portretas
Koks skirtumas. Prie sovietų šokom pagal Maskvos dūdelę dabar šokam pagal Briuselio dūdelę. Kuo skiriasi sovietų sąjunga nuo Europos sąjungos? Atsakymas: Prie sovietų vogėm visi kas netingėjom,o dabar vogti gali tik išrinktieji, tada buvo rublis dabar euras savo lito vistiek neturime,daugiau jokių skirtumų.

Skaičiuojantiems

Skaičiuojantiems portretas
Prie sovietu Lietuvos vaikai nesižude. O dabar? Ir tai yra taip daug, žiurint nors truputi i prieki.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių