Asmens duomenys – vis dar lyg ant delno

Uolūs valdininkai neretai susipainioja – kada pulti bausti, o kada vykdyti savo pareigas. Net ir įsigaliojus bendrajam duomenų apsaugos reglamentui, Vyriausioji rinkimų komisija atsisako iš politiko anketos išbraukti nepilnamečių vaikų vardus. Aiškinama, jog nėra teisinio pagrindo tokių duomenų panaikinimui viešojoje erdvėje.

Viešai – asmeniniai faktai

Į kuriozinę situaciją pateko Klaipėdos tarybos narė Alina Velykienė, auginanti tris vaikus.

Moteris nutarė iš internetu viešai prieinamų šaltinių panaikinti savo vaikų vardus.

"Įsigaliojus asmens duomenų apsaugos reglamentui, susivokiau, jog bet kas gali lįsti į tavo privatų gyvenimą. Bet kas gali domėtis, su kuo gyveni, kur gyveni. Susimąsčiau, ar ne per daug yra visiems viešai prieinamos informacijos, kuri susijusi su mano vaikais? Iš socialinių tinklų panaikinau visas vaikų nuotraukas. Jei gyvename teisinėje valstybėje, reikia atliepti tai tvarkai, pagal kurią nusprendėme gyventi", – tikino politikė.

Viešumo nevengianti moteris pati nustebo, kiek žinių aplinkiniams apie savo šeimą ji yra suteikusi savo pačios rankomis.

"O kas gali vaikus apsaugoti, jei ne tu pats? Vidinė branda ateina tam tikru laiku. Man šis suvokimas atėjo tik dabar. Pagalvojau, na, koks kieno reikalas mano vaikų vardai ir amžius?" – tikino moteris.

A.Velykienė kreipėsi į Liberalų sąjūdžio, kurio narė yra, tinklalapio tvarkytojus, nes jos biografijoje iki šiol buvo įrašyta, kada kokio vaiko ji susilaukė ir kokiu vardu jį pavadino.

Moteris taip pat kreipėsi į interneto enciklopedinį tinklalapį "Vikipedija". Šį puslapį nemokamai ir be apribojimų gali skaityti, tobulinti ir pildyti visi žmonės.

"Iš karto buvo sureaguota. "Vikipedijos" administratoriai itin greitai sureagavo. Be kalbų buvo sutikta panaikinti vaikų vardus ir amžių. Partijos tinklalapis taip pat jau pataisytas", – pastebėjo A.Velykienė.

Rinkėjo teisės – svarbesnės

Tačiau mėginimas ištrinti vaikų vardus iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapio atsirėmė į sieną.

"Kažkodėl mano prašymas buvo suprastas kaip duomenų sunaikinimas. Paskambinau, mėginau aiškinti, jog nieko neprašau daugiau, tik išbraukti vaikų vardus. Juk vaikas savęs negali apginti, tai yra tėvų pareiga. Vaikas turi teisę į privatumą. Prašymą svarstė, gavau atsakymą ir jis mane pribloškė", – patikino politikė.

VRK Rinkimų organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė Dovilė Medžiūnaitė informavo pareiškėją, kad neturi nei teisinių, nei techninių galimybių duomenis koreguoti.

"Turėdami teisinį pagrindą duomenis paskelbėme, paskelbėme jūsų pareiškiniuose dokumentuose nurodytą informaciją, ir ją koreguoti neturime teisinio pagrindo. Atsiprašome už nepatogumus", – patikino specialistė.

"Tai ką, man dabar į teismą kreiptis, kad jis VRK įpareigotų tai padaryti? Šiuo metu visi užduoda klausimus, ar galima kaupti asmens duomenis, ar sutinka žmogus, kad prekybos centras ar kokia įstaiga juos turėtų. O čia pareiškiama, jog nieko nebus, duomenis apie vaikus kartą paskelbei, ir viskas – visiems laikams. Nieko panašaus. Gyvenimas keičiasi, keičiasi požiūris ir suvokimas. Juk tai ne kieno nors kito, o mano vaikų duomenys", – šiurpo A.Velykienė.

Trijų vaikų mama nustebo, jog niekas su žmogumi nepanoro išsiaiškinti reikalo esmės.

"Vienos institucijos laikosi įstatymų, akcentuoja, kokios yra svarbios vaiko teisės, o kitos tai priima kitaip ir net savaip interpretuoja. Pasijutau lyg kriminalą būčiau padariusi, duomenis apie savo vaikus panaikindama. Čia juk nėra mėginimas ką nors nuslėpti nuo rinkėjų", – pasakojo A.Velykienė.

Užkliuvo siena

Baisiu kriminalu buvo įtarta ir kita žinoma moteris, už tai, kad laikėsi įstatymo, o ne jį laužė.

Žinoma televizijos žurnalistė Audra Kudabienė buvo svarstoma Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijoje dėl silikatinių plytų sienos vaizdų.

"Taip taip. Užkliuvo balta silikatinių plytų siena, kurią parodėme vieno siužeto metu. Istorijoje kalbama apie vieną užsienyje gyvenančią močiutę, kuri įtarinėjo, jog jos anūkai, gyvenantys Lietuvoje, badauja ir yra neprižiūrimi. Siužete neatskleidėme jokių duomenų apie vaikus. Nebuvo minima nė viena detalė, kuri leistų atsekti, apie kokius vaikus kalbame", – prisiminė A.Kudabienė.

Esu pastebėjusi, kad tipiniu atveju tipiniam valdininkui yra lengviau drausti ir bausti, negu žmogiškai išsiaiškinti situaciją.

Nenorėdami atskleisti vietos ir namo, kuriame gyvena nepilnamečiai, žurnalistai parinko su siužetu nesusijusį pastatą ir nufilmavo jį.

Tačiau klerkai nusprendė, kad įamžintas būtent tas namas, kuriame gyvena nuskriausti vaikai.

"Esu pastebėjusi, kad tipiniu atveju tipiniam valdininkui yra lengviau drausti ir bausti, negu žmogiškai išsiaiškinti situaciją. Nesikalbama Lietuvoje. Nėra parašyta įstatymų, kurie atitiktų absoliučiai visas situacijas, o gyvenimas juk labai spalvotas. Pirma reikia sėsti ir šnekėti. Gal aš iš tiesų blogai padariau, jog parodžiau silikatinių plytų namą? Gal ką įžeidžiau? Bet mane nuginkluoja tai, jog bet kuris valdininkas yra pasiruošęs kone iš karto bausti", – kalbėjo A.Kudabienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ką gi, tuoj savo 'privatumą' saugančios moterys pradės burkas nešiot... ir šiaip, nėra ko boboms be vyro palydos į viešumą eit. ;D

Petras Velykis Piotr Velikij

Petras Velykis Piotr Velikij portretas
Klimaksas atėjo per anksti.

Taip

Taip portretas
Europos komisijos nutartis nuo Gegužės 25 visiems ES šalių debilas privatumo įstatymas ,pasiskaitykit
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių