Atleistas Panevėžio teatro vadovas siekia nuobaudos panaikinimo

  • Teksto dydis:

Panevėžio apylinkės teismas atvertė bylą dėl buvusio Panevėžio Juozo Miltinio teatro direktoriaus Lino Marijaus Zaikauso atleidimo iš darbo.

Buvęs teatro vadovas, šiuo metu teisiamas dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti, siekia, kad jam būtų panaikinta drausminė nuobauda – atleidimas iš darbo.

Parengiamajame posėdyje išklausytos abi pusės ir pereita bylą nagrinėti iš esmės, pranešė teismas. Kitas posėdis dėl bylos dalyvių atostogų ir užimtumo paskirtas kovo 2 dieną.

L. Zaikauskas teismui nurodo, kad jo atleisti iš darbo nebuvo pagrindo, be to, tai, jo nuomone, padaryta pažeidžiant teisės aktus – sutartis su juo nutraukta jo atostogų bei laikino nedarbingumo laikotarpiu. Jis neprašo būti sugrąžintas į pareigas, tačiau siekia prisiteisti iš Kultūros ministerijos ir teatro vidutinį darbo užmokestį už priverstines pravaikštas, taip pat nori gauti vieno vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensaciją, neturtinės žalos atlyginimo.

Visas pretenzijas Kultūros ministerija atmeta.

L. Zaikauskas iš teatro pareigų atleistas pernai birželį dėl dviejų šiurkščių pažeidimų – seksualinio priekabiavimo prie teatro aktorės ir dėl to, kad be pateisinamos priežasties neatvyko į darbą.

Be šių, ministerijos sudaryta tyrimo komisija nustatė ir kitų pažeidimų: L.M. Zaikauskas naudojosi darbiniu automobiliu asmeniniams reikalams, painiojo viešus ir privačius interesus, nenusišalino samdydamas sutuoktinę teatre.

L. Zaikauskas  teatrui vadovavo nuo 2015-ųjų spalio – buvo paskirtas penkerių metų kadencijai. Anksčiau jis yra dirbęs įvairiuose Lietuvos ir užsienio teatruose, 1992-1999 metais vadovavo Lietuvos rusų dramos teatrui. Dramos ir muzikiniuose teatruose bei televizijoje yra pastatęs per 80 spektaklių.

Panevėžio apylinkės teismo Kupiškio rūmuose šiuo metu nagrinėjama byla, kurioje buvęs teatro vadovas teisiamas po to, kai jauna aktorė kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus dėl nederamo teatro direktoriaus elgesio. Ji teigė, kad pastarasis, vartodamas psichinę prievartą bei pasinaudodamas jos tarnybiniu priklausomumu, reikalavo lytinių santykių. Savo kėslų teatro vadovui įgyvendinti nepavyko, nes aktorė atsisakė paklusti ir apie L. M. Zaikausko elgesį prabilo viešai.

Aktorė Erika Račkytė J. Miltinio teatre repetavo L. M. Zaikausko režisuotame spektaklyje „Mergaitės svajonė“. Mergina nurodė, kad per repeticijas J. Miltinio dramos teatro vadovas ne kartą jai minėjo, jog po spektaklio premjeros ji turės su juo „permiegoti“, tokiu būdu atsidėkodama už repeticijas. Pasak E. Račkytės, L. M. Zaikauskas  jai sakė, kad tik turėdama lytinių santykių su juo ji bus žvaigždė, jei ne, bus priversta išeiti iš darbo. Merginos tvirtinimu, pernai metų kovo 13 dieną apie 18.30 val. prieš repeticiją vadovas pasakė: „ateik čia“, suėmė jai už veido bei pradėjo pareiškėją bučiuoti per prievartą, įsakydamas jai išsižioti. Tą pačią dieną jis po repeticijos išjungė šviesą ir vėl suėmė už veido bei pradėjo bučiuoti per prievartą.

Byla teisme nagrinėjama uždaruose posėdžiuose. L. M. Zaikauskas kaltu neprisipažįsta.

Už vertimą lytiškai santykiauti Baudžiamasis kodeksas numato areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rojus Lietuvoj

Rojus Lietuvoj portretas
Deja tik padugnėms
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių