Baltijos šalys laukia Rusijos ir Baltarusijos sprendimų dėl 700 MHz dažnių juostos

Lietuva ir kitos Baltijos šalys laukia Rusijos ir Baltarusijos sprendimų dėl daugiausia televizijai transliuoti naudojamų radijo dažnių atlaisvinimo mobiliajam ryšiui.

Europos Sąjunga (ES) siekia, kad mobiliojo ryšio plėtrai numatyta 700 megahercų (MHz) dažnių juosta būtų atlaisvinta iki 2020-ųjų birželio, tačiau bent jau kol kas Rusija ir Baltarusija to padaryti neketina ir todėl 5G ryšio plėtrai Lietuva, Latvija ir Estija turėtų naudoti kitas dažnių juostas.

Baltarusija iki kitų metų pabaigos ketina apsispręsti dėl 700 MHz dažnių juostos atlaisvinimo, tačiau, anot Lietuvos atstovų, šalis gali sekti Rusijos veiksmus, kuri dabar neketina iškelti antžeminės televizijos į kitas radijo dažnių juostas. Baltijos šalių derybos šiuo klausimu su Rusija įstrigo dar pernai rudenį, o šiemet rudenį su Rusija dėl to bandys kalbėtis Europos Komisija (EK).

„Rusija ir Baltarusija tą dažnį (700 MHz - BNS) naudoja antžeminei televizijai, dėl to nėra aišku kaip bus dėl mūsų rytinio pasienio. Su Baltarusijos atstovais praeitą savaitę apsitarėme, kaip tą jų televiziją iškelti į kitą dažnį, bet susitarimas dar nėra pasirašytas. Jie yra užsakę studiją ir vertins, kas bus, jei atlaisvins, kas bus, jei neatlaisvins, kiek kainuos, ir rezultatus turės 2018 metų pabaigoje“, - BNS sakė Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Radijo ryšio departamento vadovas Augutis Čėsna.

Pasak jo, Baltarusija gali nuspręsti ir neperkelti savo televizijos į kitus radijo dažnius, nes atlaisvinti 700 MHz dažnių juostą įpareigotos tik ES valstybės.

„Dar vienas argumentas prieš yra tai, kad Rusija nesiruošia perkelti. Mes pas rusus buvome pernai rudenį ir jie pasakė, kad tame dažnyje pas juos bus televizija, todėl yra tikimybė, kad Baltarusija daugiau pažiūrės, ką daro Rusija“, - kalbėjo A.Čėsna.

Pasak RRT atstovo, Rusijai ir Baltarusijai nusprendus neatlaisvinti 700 MHz dažnių juostos, Lietuva tai padaryti turėtų tik nedidelėje šalies teritorijoje, kurioje dažnių spektras nesiekia trečiųjų ES šalių.

Ši dažnių juosta ateityje gali būti naudojama ir 5G ryšio plėtrai, tačiau, pasak A.Čėsnos, dėl Rytų kaimynių Lietuvoje neatlaisvinus 700 MHz dažnių juostos, 5G plėtrai kurį laiką galėtų vykti kitose dažnių juostose.

„5G pirmiausiai veiktų kitose dažnių juostose. Pavyzdžiui, 5G Vilniuje būtų diegiamas kituose dažniuose ir nesukeltų problemų plėtrai. (...) Tų dažnių, kuriuos šalies operatoriai dabar turi, tikrai pakaks bent jau artimiausioje ateityje“, - sakė RRT atstovas.

EK siūlo, kad visose ES šalyse 700 MHz dažnių juosta būtų paskirta belaidžiam plačiajuosčiam ryšiui vėliausiai iki 2020 metų birželio 30 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių