Iš bedugnės - į gyvenimą

GALIMYBĖ

Iš bedugnės - į gyvenimą

Klaipėdoje daugėja žmonių, sugebančių išlipti iš gyvenimo bedugnės. Rytoj uostamiestyje duris atvers jau trečiasis Anoniminių alkoholikų (AA) klubas. Pirmasis, įsikūręs Liepų gatvėje, dar kovą atšventė 10-mečio veiklos jubiliejų. Anoniminiai alkoholikai - vyrai ir moterys, keletą kartų per savaitę susirenkantys pasidalinti savo patirtimi tam, kad padėtų sau ir kitiems sveikti nuo baisios ligos - alkoholizmo.

Vienintelis dalykas, kurį turi padaryti naujas Anoniminių alkoholikų klubo narys - jis pats turi norėti nebegerti. Narystė klube kainuoja nedaug. Nėra jokio oficialaus nario mokesčio, susirinkimų metu kiekvienas žmogus į aukų dėžutę įdeda tiek pinigų, kiek gali.

“Klaipėda” kalbėjosi su Anoniminių alkoholikų klubo “Garstyčių sėkla” pirmininku Artūru. Jaunas vyras blaivus jau pusantrų metų. Paragavęs alkoholio šešiolikos, gėrė nuolat, kol prieš penkerius metus prasidėjo tikrasis riedėjimas žemyn. Ketveri metai kasdienio girtavimo daug ką pakeitė vyro gyvenime. Pašlijo sveikata, santykiai šeimoje, darbo reikalai, ėmė kamuoti finansinės problemos.

Nuėjęs į Priklausomybės ligų centrą, Artūras užsirašė į 28 dienų Minesotos programą, išvalė organizmą nuo alkoholio ir ėmė keisti savo gyvenimą. Dabar klaipėdietis nebegeria, turi privatų smulkų verslą, klubo nariai prieš kurį laiką išrinko jį “Garstyčių sėklos” pirmininku.

p>Artūras sako, kad jei po gydymo kurso nebūtų nuėjęs į Anoniminių alkoholikų klubą, ir dabar dienų dienas gertų iki sąmonės netekimo.

- Ar dalyvavimas AA klubo veikloje išties padeda kovoti su alkoholizmu?

- Mes nežadame išspręsti kiekvieno klubo nario problemų. Galime tik parodyti, kaip mes patys mokomės gyventi negerdami. Galime pasidalyti patirtimi. Atsakyti į daugybę klausimų, kurie ir mums patiems buvo iškilę. Vis dėlto kiekvienas savo problemą turi spręsti pats. Žmonės, kenčiantys nuo alkoholizmo, ateina pas mus ir matydami, kad mes jau metėme gerti, supranta, kad sveikti nuo alkoholizmo įmanoma.

Vadovaujamės visame pasaulyje žinomomis ir tūkstančiams žmonių padėjusiomis taisyklėmis. Pasikliaujame “Dvylikos žingsnių” ir “Dvylikos tradicijų” programomis, viso pasaulio AA klubų patirtimi. Ji rodo, kad AA klubo veikla - veiksminga. Jei dalyvauji joje nuoširdžiai ir aktyviai.

- Kiek narių šiuo metu yra Jūsų klube?

- Nuolat ateinančių yra apie trisdešimt, tačiau per susirinkimus narių skaičius vis kinta. Nevedame jokios narių apskaitos, oficialios registracijos. Ateina tie, kurie nori čia būti. Būna, kad žmogus, kelis kartus apsilankęs klube, vėl ima gerti, bet sugrįžta pas mus po metų ar dvejų. Tada juokaujame, kad atėjo, kai dar nebuvo savo alkoholio “bačkos” išgėręs.

- Esate seniausio uostamiesčio Anoniminių alkoholikų klubo narys. Ar bendradarbiaujate ir su kitais mieste įsikūrusiais klubais?

- Taip, bendraujame ir su Pylimo gatvėje, Evangelikų liuteronų bažnyčioje įsikūrusiu klubu, ir su šeštadienį duris atversiančio klubo įkūrėjais. Klaipėdai jau seniai trūko klubo pietinėje miesto dalyje. Vingio gatvės 9-ojo namo rūsyje nuo šiol veiks mūsų klubo senbuvio, 10 metų negeriančio klaipėdiečio Martyno įkurtas klubas.

Bendraujame ir su visos Lietuvos klubais. Žemaitijos regione įkurtų klubų adresus ir telefonus kiekvienas panorėjęs gali sužinoti ir pas mus. Būtent Klaipėdoje birželio 28-ąją įvyks Lietuvos anoniminių alkoholikų suvažiavimas, skirtas Lietuvos AA draugijos 15 metų sukakčiai.

- Įdomu, ar klaipėdiečiai į klubą ateina iš Priklausomybės ligų centro, ar apie Jūsų veiklą sužino patys?

- Didžioji dalis narių ateina rekomendavus Priklausomybės ligų centro gydytojams. Vis dėlto yra ir tokių, kurie susiranda mus perskaitę rašinius spaudoje, išgirdę pasakojimų iš draugų ar pažįstamų. Kiekvieno mėnesio paskutinį sekmadienį rengiame atvirus susirinkimus. Tada į klubą gali ateiti kiekvienas. Susipažinę su mūsų veikla, klubo vidinėmis taisyklėmis, išgirdę narių pasakojimus, žmonės nusprendžia, ar norėtų ateiti dar kartą.

AA klube neužsibūna tie, kuriuos kone už rankos atveda tėvai, žmonos. Pirmoji sąlyga, norint gydytis nuo alkoholizmo, - to turi norėti pats. Nei mylimųjų, nei mamų geri norai alkoholikui nepadės. Kol jis pats nesuvoks, kad nori pakeisti savo gyvenimą ir pradėti gyventi be taurelės, tol pokyčių nebus.

- Ar narystė klube išties anonimiška? Juk čia gali sutikti ir pažįstamų žmonių. Ką daryti tiems, kurie yra žinomi visuomenėje? Yra tikimybė, kad klubo nariai bent artimiesiems pasigirs, kad klube lankosi toks ir toks veikėjas...

- Dabar visuomenė kur kas tolerantiškesnė. Alkoholizmas nėra gėdinga liga. Sergantieji cukriniu diabetu negali vartoti cukraus, o sergantieji alkoholizmu negali išgerti nė gramo alkoholio. Apie alkoholizmą ir savo problemas nesidrovėjo kalbėti tokie žinomi žmonės kaip Juozas Erlickas, Rolandas Kazlas, “HBH Juozo alaus” bravoro šeimininkas Juozas Matulevičius.

Kita vertus, jei nutiktų taip, kad žmogus sutiks pas mus pažįstamą, dėl tos pačios priežasties ir šis nepasakotų, kad jį ten matė. Susitikę pažįstami išlaiko vienas kito paslaptį. Yra tokia istorija Amerikoje, kad AA klubą lanko milijonierius. Jis galėtų “nusipirkti” gydytoją, tačiau būtent bendravimas su žmonėmis, susiduriančiais su tokiomis pat problemomis, ir jam pačiam padeda atsispirti alkoholiui.

- Kada įvyks artimiausias klubo atviras susirinkimas, į kurį galės ateiti kiekvienas problemų turintis klaipėdietis?

- Kaip tik šį sekmadienį, birželio 8-ąją, 14 valandą organizuojame susirinkimą “Žinios skleidimas”. Laukiame visų, susidomėjusių mūsų veikla. Mums paskambinti galite telefonu 410 646 arba mobiliuoju 8 611 41996, klubo adresas: Liepų g. 51-6.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aitvaras

aitvaras portretas
siaip cia puse lietuvos turetu priklausyt siam klubui....

JEVGENIJUS

JEVGENIJUS portretas
TAI KAD JAU PUSE LIETUVOS TA MOKYKLA PRAEJO IR VISTIEK NEGERIANCIUS VADINA SEKTA
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių