Bus minimos 75-osios Holokausto Lietuvoje metinės

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 29 d., bus minimos 75-osios Holokausto Lietuvoje metinės. 1941 metais per vieną rugpjūčio parą Molėtuose buvo nužudyta virš 2000 žydų. 700 suaugusiųjų bei 1469 vaikų.

Minint šias žudynes, pirmadienį Molėtuose organizuojama iškilminga eisena - Atminties maršas - į Molėtų žydų Holokausto vietą bei paminklo skirto žudynių aukoms atidengimo ceremonija.

Lietuvoje įvykdyto masinio žydų naikinimo viršininkas SS pulkininkas štandartenfiureris Karlas Jėgeris, 3-ojo operatyvinio būrio vadovas po Molėtų įvykio rašė: „Šiandien galiu konstatuoti, kad 3 operatyvinis būrys pasiekė užsibrėžtą tikslą - išspręsti žydų problemą Lietuvoje. Lietuvoje žydų daugiau nebėra...".  Šį laikotarpį išgyvenę žydai vėliau rašė laiškuose: „Aplinkiniuose miestuose neliko nė vieno žydo. Šiandien galima matyti, kaip pasaulis atrodo be žydų...<...> Laikykitės. Tai yra paskutiniai žodžiai nuo jūsų brolio, kuris žūna kartu su sūnumi Yudeliu Nutlevichiumi." Pasak liudininkų rugpjūčio 29 dieną buvo nužudyta didžioji dalis miesto (81 proc. miestiečių buvo žydai)  gyventojų. Kitą dieną buvo sustabdytas krautuvių ir pašto darbas, nebeliko teatro, iširo futbolo komanda.

Liudytojai teigia, kad taupant kulkas maži vaikai buvo trankomi į medį, o kūdikius tiesiog gyvus sumesdavo į duobes ir užkasdavo kartu su tėvų lavonais. Pinkas Šochotas pasakojo, kad į žudynes buvo atitemptas ir senas, ligotas lietuvis daktaras Albertas Jauniškis, jog ir jis žiūrėtų, kaip miršta jo draugai žydai. Kitą dieną jį nušovė. Prieš didįjį Molėtų žydų sušaudymą, aukos buvo suvarytos į jau nebeegzistuojančią Molėtų sinagogą, kurį buvo ir žydų mokykla. Ten jie praleido keturias dienas be maisto ir vandens.

Lietuvos holokausto pabaigą simbolizuojančių žudynių minėjimą organizuoja fondas  „Malat memory foundation". Jo įkūrėjai - futbolo agentas iš Izraelio, Molėtuose išžudytos šeimos palikuonis Tzvi Kritzer ir pianistas Leonas Kaplanas. Kai jis pirmą kartą aplankė savo senelių ir prosenelių gimtinę bei kapavietę,T.Kritzer nustebo, jog 75-erius metus masinė žydų kapavietė nebuvo paženklinta ar aptverta, o ten kažkada stovėjęs paminklas buvo suniokiotas. Taip kilo mintis įsteigti fondą, kuris rūpintusi žydų atminimo išsaugojimu. „Malat memory foundation" įkūrėjas sako: „Žmonės gyvena, kol juos prisimena, tad fondo pagrindinis uždavinys yra neleisti pamiršti Holokauste žuvusius. Fondas organizuoja susitikimus su mokyklomis, renka lėšas ne tik aukų paminklams, bet ir tiems, kurie rizikuodami savo gyvybėmis žydus gelbėjo ir slėpė."

Rugpjūčio 29-tą dieną, 16:00 valandą visi, palaikantys šį projektą, kviečiami susitikti prie Molėtų miesto savivaldybės (Vilniaus g. 44) ir drauge nueiti tą kelią, kuriuo prieš 75-erius metus žydai buvo vedami į mirtį. Po eisenos ant jų kapo bus atidengtas paminklas Holokausto aukoms Molėtuose atminti. Miesto muziejuje veiks paroda, skirta šiai tragedijai atminti. Renginio metu bus filmuojami baigiamieji kadrai filmui „Paskutinis rugpjūčio sekmadienis", kuris Lietuvoje bus parodytas metų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visiems

visiems portretas
kas nori suzinoti apie visa holokausto istorija,prasom,gaila ,kad tik rusu kalboj,bet viskas ,ka reikia zinoti: http://www.gramotey.com/books/371140173939.htm

jonuks

jonuks portretas
tai kad nebuvo jokio holokausto,viskas seniai jau islindo,kaip yla is maiso,bet zydeliai niekaip nenori pripazinti,kad jo nebuvo,ir viskas tik del mazos priezasties,-pinigu...juk visa holokausto istorija yra isgalvota darbo stovykloje buvusios nepilnametes ,psichiskai nesveikos mergiotes,kuri ten dienorastyje aprasinejo savo haliucinacijas..rasytojas ir istorikas,Ernst Cundel yra viska nuodugniai isdestes savo dokumentiniame tyrime "six millions-lost and found",kamk idomu,

to slykstus sionistu biznis

to slykstus sionistu biznis portretas
Ne biznis šlykšuts, bet šis komentaras. Gėda tokiai žmogaus pavidalo esybei!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių