D. Jauniškis apie VSD pažymą: tik dabar išryškėjo visas paveikslas

Informacija apie koncerno „MG Baltic“ veiklą rinkta ilgą laiką, bet dabar ją susisteminus, išryškėjo visas vaizdas, teigia Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis.

„Šiandien dažniausiai keliamas klausimas, kodėl tyrimo duomenys pateikti tik dabar, aš atsakysiu klausimu: o kodėl ne dabar? Geriau vėliau negu niekada. Ir tik dabar susisteminus įvairių VSD tyrimų gautą informaciją, išryškėjo išbaigtas paveikslas“, – antradienį Seime kalbėjo D. Jauniškis.

Pasak jo, žvalgybos surinkta informacija „gali gulėti metų metais, kol ji pasidaro aktuali ar kada nors gali būti aktuali ateityje, tada ji gali būti panaudojama žvalgybiniams tyrimams daryti“.

Saugumo departamento vadovas buvo iškviestas į parlamentą atsakyti į klausimus, susijusius su paviešinta VSD medžiaga apie koncerno „MG Baltic“ įtaką politiniams procesams.

„VSD vertinimu, visuomenės interesams neatstovaujančių interesų grupių veikla, kai sprendimus priima valstybei neatsakingos asmenų grupės, politinė įtaka ir ekspertizė tampa preke, o žiniasklaida manipuliuoja, o ne užtikrina skaidrumą, silpnina demokratinę santvarką ir didina valstybės piliečių nepasitikėjimą valstybe, todėl tai yra grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui. Visų mūsų saugumui“, – tvirtino D. Jauniškis.

Jis ragino paskelbtą medžiagą panaudoti kaip šansą pamatyti problemą ir ieškoti būdų, kad tokių dalykų būtų išvengta ateityje.

Aš pabrėšiu – VSD veikia griežtai įstatymų rėmuose. Šalies vadovybė nesikiša, nereguliuoja ir neįtakoja departamento veiklos. Ir to nedarys, kol aš būsiu direktorius.

Departamento direktorius apgailestavo, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) skirta medžiaga paviešinta nesulaukus visų tyrimo išvadų.

„Vis dar pasigendame atsakingo požiūrio į informacijos naudojimą, ir tai yra pamoka visiems mums“, – teigė žvalgybos įstaigos vadovas.

Tuo pačiu D. Jauniškis sakė netyręs ir nesidomėjęs, kas paviešino išslaptintą informaciją.

„VSD šitos informacijos neviešino“, – pridūrė VSD direktorius.

Kita vertus, jis pabrėžė, kad informacija įvairiu laiku teikta ikiteisminio tyrimo įstaigoms, sprendimų priėmėjams.

Tą patį jis atsakė ir „tvarkiečiui“ Petrui Gražuliui, kai šis teiravosi, kodėl matant, kaip koncerno „MG Baltic“ įmonės laimi įvairius valstybės konkursus, departamentas esą nieko nedarė.

„Jūs man pasakykite: milijardas lėšų neteisėtai gauta iš „Lietuvos geležinkelių“ per viešuosius pirkimus. Jūs rašote tai pažymoje – milijardas. Kodėl nieko nedarėte, kad tas milijardas nebūtų tiesiog iš biudžeto pavogtas? Jūs tylėjote. Taigi, čia bendrininkavimas“, – sakė P. Gražulis.

„Informacija buvo teikiama atitinkamoms institucijoms, VSD nėra ikiteisminio tyrimo institucija. Galiu atsakyti už savo kadenciją“, – kartojo saugumo vadovas.

D. Jauniškio teigimu, visą informaciją žvalgyba surinko laikydamasi įstatymų, teisėtais būdais.

Jis taip pat teigė, kad valstybės vadovai nedaro įtakos VSD tyrimams.

„Aš pabrėšiu – VSD veikia griežtai įstatymų rėmuose. Šalies vadovybė nesikiša, nereguliuoja ir neįtakoja departamento veiklos. Ir to nedarys, kol aš būsiu direktorius“, – pareiškė D. Jauniškis.

Praėjusią savaitę paviešintame VSD rašte Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui teigiama, kad koncernas „MG Baltic“, tenkindamas savo interesus, buvo sukūręs ilgalaikę veikimo strategiją, kurią, departamento vertinimu, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą ir todėl keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Strategijai įgyvendinti pasitelkiami politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai, kurie įtraukiami įvairiais neteisėtais būdais – renkant konfidencialią ar kompromituojančią informaciją, paperkant, šantažuojant, manipuliuojant informacija. Daugeliu atvejų panaudojamos MG (arba susijusių bendrovių) valdomos žiniasklaidos priemonės, per kurias daromas „spaudimas“ ar siūlomos viešinimo, įskaitant ir politinę reklamą, paslaugos“, – rašoma VSD išvadoje.

Joje taip pat teigiama, kad Liberalų sąjūdis yra koncerno „MG Baltic“ ilgalaikis politinis projektas, ir partija buvo visiškai kontroliuojama koncerno.

Koncernas „MG Baltic“ anksčiau teigė, kad žvalgybos informacijos apie koncerno įtaką politiniams procesams paviešinimas yra tiesioginis spaudimas baudžiamąją bylą dėl politinės korupcijos nagrinėsiantiems teisėjams. Koncernui šioje byloje pateikti kaltinimai papirkimu ir prekyba poveikiu.

Koncerno prezidentas Darius Mockus teigė, kad VSD dokumentas Seimo nariams yra „nuomonių ir prielaidų kratinys“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geda

geda portretas
tai kad meluoji,gerbiamasis,per visa pilva,ir ausys nerausta......geda

Anonimas

Anonimas portretas
Vsd matyt per mazai kysio gavo kad tyletu. Ne uz aciu 12 metu bybi smauke. Joooo saziningai vygdo konservatoriu, liberastu ir prezidenturos politinius uzsakymus susidoroti su rezimo kritikais.

Bravo Jauniškiui

Bravo Jauniškiui  portretas
Gerbiu jo drąsą ir pasišventimą. Tai pirmas nedaugžodžiaujantis ir sąžiningai atliekantis paregą Tautai ir Valstybei VSD vadas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių