Dainų šventės dalyvius maitinusi „Bruneros“ laimėjo teismą

  • Teksto dydis:

Lietuvos Apeliacinis teismas antradienį panaikino Dainų šventės organizatorių Lietuvos nacionalinio kultūros centro sprendimą nutraukti sutartį su „Bruneros“, tiekusia maistą Dainų šventės dalyviams.

 „Teisėjų kolegija sprendžia, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai aiškino ir taikė materialinės bei procesinės teisės normas, todėl Vilniaus apygardos teismo 2018 metų gruodžio 14 dienos sprendimas naikinamas ir priimamas naujas sprendimas – ieškinys tenkinamas visiškai“, – rašoma teismo sprendime.

Teismas pripažino sprendimus nutraukti dvi Dainų šventės dalyvių maitinimo sutartis neteisėtais ir priteisė „Bruneros“ 6,9 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Pirmosios instancijos teismas ieškinį buvo atmetęs, tačiau apeliacine tvarką jį išnagrinėjusi teisėjų kolegija nusprendė, kad maitinimo sutarčių nutraukimas, turint galvoj suteiktų paslaugų mastą ir apimtis bei nustatytus pažeidimus, buvo neproporcingas.

Teismas taip pat atsižvelgė į „Bruneros“ argumentus, jog sutarties vykdymo metu iš Lietuvos nacionalinio kultūros centro pretenzijų ar įspėjimų įstaiga negavo, pretenzijos buvo pareikštos po Dainų šventės.

„Teisėjų kolegija sutinka su apeliantės argumentu, kad atsakovės atliktas vienašalis Pusryčių sutarties bei Pietų ir vakarienės sutarties nutraukimas iš esmės prieštaravo proporcingumo ir sąžiningumo kriterijams, nes atsakovė pretenzijas apeliantei pareiškė jau po maitinimo paslaugų Dainų šventės dalyviams suteikimo“, – teigia teismas.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad sutartyse numatyta galimybė pritaikyti maisto tiekėjui baudas.

Lietuvos nacionalinis kultūros centras šia galimybe pasinaudojo – „Bruneros“ buvo skirta 100 tūkst. eurų baudų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai pernai vykusios Dainų šventės metu nustatė, kad „Bruneros“ tiekė per mažas maisto porcijas, maistas kai kuriais atvejais buvo atvėsęs, pristatomas ne pagal suderintą grafiką, kai kurie dalyviai negavo garnyro.

„Bruneros“ priklauso verslininkui Irmantui Norkui. Jis netiesiogiai valdo ir bendrovę „Pontem“ – įmonė anksčiau buvo įtraukta į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą ir dėl šios priežasties negalėjo dalyvauti viešuosiuose pirkimuose – Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimai buvo ginčijami teismuose.

Pernai gegužę nauju pavadinimu „Bruneros“ buvo pervadinta įmonė „Kretingos maistas“. Pastaroji įmonė, kaip rašė portalas 15min.lt, buvo patekusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos akiratin tyrime dėl galimo sukčiavimo, turto pasisavinimo stambiu mastu ir apgaulingo apskaitos tvarkymo 2014-2016 metais teikiant maitinimą mokykloms ir ligoninėms.

„Kretingos maistas“ susitaikė su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) ir „Sodra“ – susimokėjo nuslėptus mokesčius, o „Kretingos maisto“ vadovė buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

Lietuvos Apeliacinio teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių