Dar vienas receptas kyšiams išgyvendinti

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kyšiai medikams Lietuvoje yra tarsi išopėjusi žaizda, kurios niekam nepavyksta išgydyti. Vos to ėmusis nepadeda net konsiliumai, nes vieno recepto nerandama, ir žaizda negyja. Kodėl?

Iškreipta ir nesąžininga

"Trūksta tik poros elementų, kurie leistų išskaidrinti sveikatos priežiūros sistemą", – sako Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius. Kokie tie elementai?

Anot etikos sargų boso, mes turime baudžiamąjį persekiojimą, daugybę raginimų elgtis skaidriai, korupcijos pasireiškimo rizikos vertinimą, prievolę atskleisti privačius interesus ir panašiai. Deja, trūksta konkrečių iniciatyvų, kurios keistų nepriimtiną korupcinę kultūrą. Iš tiesų visuomenė piktinasi kyšiais gydytojams, tačiau tradicija duoti yra labai gaji. Tai bene pirmoji problema, su kuria susiduria ne vienas susirgęs žmogus: išsiaiškinti sumą, kokia duodama konkrečios specialybės gydytojui: terapeutui, chirurgui, anesteziologui.

"Ligonio dėkingumas medikui yra natūralus žmogiškas jausmas. Jei  atsidėkotume ne vien žodžiu, o kita forma, rizikuotume įvykdyti nusikaltimą", – perspėja VTEK vadovas.

Šis nusikaltimas Lietuvoje yra viešas ir nebaudžiamas. Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) vadovas profesorius Liutauras Labanauskas piktinasi, kad pas mus supainiotos kyšio davimo ir atsidėkojimo sąvokos.

"Atsidėkojimas – joks kyšis. Už pastarąjį bauskime. Gydytojai nekalti, kad Lietuvos įstatymai yra kiauri", – pabrėžia Kauno klinikose dirbantis L.Labanauskas, galvą guldantis už kolegas, kuriems ligonių padėkos įtakos darbo kokybei nedaro.

Vis dėlto VTEK vadovas R.Valentukevičius tvirtina, kad, ligoniui asmeniškai atsilyginus sveikatos priežiūros specialistui, galima gauti palankesnes gydymo sąlygas.

"Sukuriama iškreipta ir nesąžininga konkurencija tarp ligonių. Tai lemia jų ar jų artimųjų baimės, norai, tikėjimas, kad papildomai atsilyginus bus geriau", – žino R.Valentukevičius.

Anot jo, baiminantis dėl savo arba artimųjų sveikatos ar gyvybės, tikint, kad asmeniškas atsilyginimas yra būtinas, nes "tiesiog tokia yra sistema", gresianti baudžiamoji atsakomybė ligoniui neatrodo tokia baisi, palyginti su tuo, kad gydytojas neskirs visų jėgų sveikatos problemai spręsti.

Neliktų diskriminacijos

"Tik pakeitę sistemą galime tikėtis išvengti kyšininkavimo reiškinio. Antraip ir toliau teks brangiai kovoti su padariniais bei didinti tokios kovos mastą", – perspėja R.Valentukevičius.

Anot jo, tam, kad pakeistume kyšio, kaip efektyvaus sprendimo, suvokimą, viena galimų idėjų – medikų premijavimas.

"Susidūręs su mediku kiekvienas pacientas neišvengiamai yra subjektyvus jo teikiamos paslaugos vertintojas. Papildomo atlygio siekiančiam medikui galimybė būti premijuotam veiktų kaip paskata skirti didesnį dėmesį pacientui", – idėją pristato R.Valentukevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kyšių nebus kai

Kyšių nebus kai portretas
Kyšių medicinoje nebus, kai gydytojai bus suveržti asmenine atsakomybe už blogą, netinkamą gydymą ar skirtus vaistus. Kol to nėra, o bet koks numiręs pacienstas yra pačio mirusiojo reikalas, visi mes bijosime neduoti kyšio. Nes mums mūsų gyvybė svarbiau už pinigus.

manau

manau portretas
netik gydytojai laksto po penkias darbovietes,bet ir kitu profesiju atstovai,kad galetu isgyventi,,,visiems nelengva,tai ir supraskim,padekim vieni kitiems

MEILĖ

MEILĖ portretas
nelipdykite lipduku ant kabineto duru,kad pati didziausia dovana,tai sypsena ar žodis aciu,o neimkite tu pinigu,atiduokite davejui,pykite ir pasakykite nereikia,aciu,,,ir dėmėsi,siluma rodykite be pinigu,tai jusu darbas,darbas...žmoniškumo ir atjautos,be pinigu reikia ligoniams,jusu maži atlyginimai,o ligoniu,,,
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių