Darbo inspekcija ir miško savininkai kartu sieks mažinti skaudžių nelaimių miškuose

  • Teksto dydis:

Siekdami sumažinti nelaimių skaičių tvarkant miškus, privatūs miško savininkai bei Valstybinė darbo inspekcija (VDI) ketina bendradarbiauti tobulinant įstatymus bei šviečiant miškų savininkus.

Tai numatoma VDI ir Lietuvos miško savininkų asociacijos (LMSA) vadovų ketvirtadienį pasirašytame susitarime.

Kaip teigia laikinai vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pareigas einantis Gintaras Čepas, privačiuose miškuose vis dar nėra išvengiama skaudžių nelaimių, kuomet nesilaikant darbo saugos reikalavimų žūsta ar yra sužeidžiami darbuotojai. Tikimasi, kad susitarimas leis plačiau šviesti privačius miško savininkus apie darbų saugą, nelegalaus darbo prevenciją.

„Šioje srityje nepadarėme visko, ką galėjome padaryti, tad manau šis susitarimas sąlygos naują žingsnį kultūrine, prevencine prasme, kad bendromis jėgomis galėtumėme padaryti tam tikrus žingsnius mažinant šių sunkių ir skaudžių nelaimių“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė G.Čepas.

Anot Lietuvos miško savininkų asociacijos (LMSA) pirmininko Algio Gaižučio, šiuo metu jau yra sudaryta VDI ir LMSA atstovų darbo grupė, kuri sprendžia ir teisinius, ir praktinius dalykus.

„Reikia atnaujinti teisinę bazę, reglamentavimą, darbo miške taisyklės yra pasenusios. Taip pat reikia keisti mąstymą žmonėms, kurių negali tiesiogiai kontroliuoti, tad svarbus yra švietimas. Mes kaip asociacija jau esame sukūrę atskirą darbo saugos rubriką interneto svetainėje, kartu su VDI įtraukėme mokymo programas į pavyzdingai tvarkomos miško valdas konkurso nustatus“, - apie vykdomus veiksmus informavo jis.

Tuo metu G.Čepas tvirtino, kad greta darbo priemonių saugumo dar viena svarbi sritis, kurioje trūksta švietimo - darbų organizavimas. Taip pat nustatoma nemažai ir neblaivių darbus atliekančių asmenų, o įvykus nelaimei kartais nuslepiama, jog žmogus sužalotas būtent atliekant darbus miške.

„Jei nesilaikysime technologinių reikalavimų arba darbo proceso organizavimo, gali nei šalmas, nei kitos saugos priemonės nepadėti, jei užgrius iš nugaros 2 tonų medis“, - tvirtino jis.

A.Gaižutis pripažino, jog jei miškų tvarkymo darbams atlikti samdomos įmonės, organizuoti viską paprasčiau: vadovas arba atsakingas žmogus privalo instruktuoti darbuotojus dėl darbų saugos.

„Bet jei miško savininkas ateina vienas ar su pagalbininkais dirbt miškuose, nėra aiškios tvarkos, kas instruktuos, į tai nekreipiama dėmesio. Norime, kad pats dirbantysis būtų suinteresuotas įsigilinti ir vadovautis tomis saugos taisyklėmis“, - sakė jis.

Miško savininkai taip pat įvardijo problemą, jog Lietuvos miškuose yra apie 11 mln. kubinių metrų sausuolių, kurių neleidžiama išvežti dėl aplinkosauginių apribojimų - juos draudžiama kirsti ne tik rezervatuose, bet ir daugelyje kitų saugomų teritorijų. Šią problemą taip pat ketinama aptarti bendroje darbo grupėje.

Privačiuose miškuose atliekant miško tvarkymo darbus šiemet jau žuvo keturi, sunkiai sužeistas buvo vienas žmogus, valstybiniuose miškuose nelaimių išvengta. Pernai metais valstybiniuose ir privačiuose miškuose žuvo po du žmones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių