Dėl moksleivių nenoro varžytis su rusais siūlo atsidėkoti premijomis

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė Vyriausybėje susitiko su Europos robotikos varžybose dalyvavusiais Lietuvos moksleiviais. Ministrė pirmininkė sako, kad ir pati norėtų konstruoti robotus. Su premjere susitiko kelios robotų konstravimo komandos. Viena jų iškovojo bilietą  į Hjustoną, o kitos dvi vietoj pergalės pasirinko patriotiškumą ir dėl nenoro varžytis su rusais buvo diskvalifikuotos.

Moksleivių robotai varžėsi tarpusavyje, kuris greičiau pačiups kaladėles. Laikas – vos dvi su puse minutės.

„Mes turime nuvežti šešiakampes kaladėles nuo vieno taško iki kito, tuomet žaidimo pabaigoje robotai turi išleist lėktuvėlį. Pagal tai skaičiuojami skirtingi taškai“, – pasakojo moksleivis Povilas.

Robotams pasitelktas ir dirbtinis intelektas. Viskas sukonstruota ir suprogramuota pačių moksleivių, kurie jau dešimtokai. Neslepia, kad žinios atėjo ir iš interneto platybių. 

„Mano užduotis buvo visą robotą programuoti. Komandoje esame dviese, tai mano draugas konstruoja, o aš programuoju. Paskaičiavau, kad nuo lapkričio mėnesio, kada gavome roboto detales, praleidau gal 500 valandų“ – dalijosi moksleivis Jokūbas.

„Tai buvo mano pirmas kartas programuojant robotą, todėl reikėjo labai daug informacijos pačiai surasti ir daug perrašyti iš naujo, nes viskas vis keičiasi. Tiesiog turėjau rasti geriausią būdą“, – sakė moksleivė Nida.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Varžybose ne viskas pagal planą. Galbūt jaudulys, nes veiksmą stebi premjerė I. Šimonytė. Premjerę robotų šou įtraukė.

„Labai norėčiau irgi konstruoti robotus“, – tikino I. Šimonytė.

Vyriausybėje robotai – ne šiaip sau. Moksleivių pasiekimai stulbina. Viena lietuvaičių komanda iškovojo bilietą į Hjustoną, į ten vyksiantį Pasaulio čempionatą. Kitos pasakoja apie didelį amerikiečių dėmesį.

„Dalis mūsų važiuos varžytis į JAV. Dabar kuriam pusės metro robotą, tai mūsų tikslas – kurti metrinius, dvimetrinius robotus“, – šnekėjo „Lituanica X“ šeimų bendruomenės vadovas Algirdas Augustaitis.

„Labai daug žmonių susisiekė su mumis, pavyzdžiui, Teksaso komandos. Sakė, kad norėtų labiau bendradarbiauti. Per kompiuterį, online susitikimus, padaryti ir sužinoti apie pačią mūsų komandą“, – pasakojo moksleivė Nida.

Dvi Lietuvos komandos robotikos varžybose Italijoje pademonstravo išskirtinę drąsą. Atsisakė vienoje grupėje varžytis su rusais. Dėl to buvo diskvalifikuotos ir palaidojo viltį vykti į Ameriką. 

„Mes neturėjome tokio varianto, kuris ir sektų mūsų vertybes, ir tuo pačiu suteiktų mums šansą dalyvauti Hjustone. Mes tiesiog turėjom pasirinkti vieną mažiau blogą kelią“, – sakė moksleivis Matas.

Apgalvojom, kiek daug darbo mes įdėjome, bet taip pat, kiek daug kenčia Ukraina šiuo metu.

„Apgalvojom, kiek daug darbo mes įdėjome, bet taip pat, kiek daug kenčia Ukraina šiuo metu. Vis tiek galime dalyvauti ne tik šiais metais, tai čia tikrai dar nėra robotikos kelio pabaiga“, – atviravo moksleivis Jokūbas.

Moksleiviai negavo apdovanojimų, tačiau laimėjo lietuvių širdis, tad dalis politikų siūlo jiems atsidėkoti ne žodžiais, o premijomis.

„Vilniaus miestas turi parodyti dėmesį. Ir tas dėmesys turi atsiremti ir į finansinius dalykus, todėl siūlome skirti pinigines premijas. Kiek tai galėtų būti, tai reiktų žiūrėti pagal miesto biudžetą, akivaizdu, kad neturėtume kalbėti apie kelis šimtus eurų“, – tvirtino Vilniaus tarybos narys Povilas Pinelis.

„Vien roboto paruošimas varžyboms bus bent 1 tūkst. eurų, gal net keli. Dar kelionės, nes viską finansuojame iš šeimų ir rėmėjų lėšų“, – teigė A. Augustaitis.

Net jeigu valstybė ir neskatintų – jaunuoliai vis tiek savo ateitį sieja su robotais.

„Ateityje planuoju studijuoti inžineriją, tai tikrai arti to. Galima labai daug įgūdžių visokių išmokti, problemų sprendimo būdų“, – dalijosi moksleivis Jokūbas.

Planuose robotai ne tik žemėje.

„Kosmose robotai ir visokie tokie, labiau žiūrime į tą pusę, kad padėtume žmonijai žengti dar vieną žingsnį į priekį“, – sakė moksleivė Nida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Premijos už bailumą ? Na na ..

Ajajai

Ajajai portretas
Visam pasauliui einant prie mikrominiatiūrizacijos, mūsiškiai ketina kurti dvimetrinius robotus. Gal jau geriau iš karto dangoraižio dydžio robotą sukurkit, tai tikrai vieninteliai būsit?

Ką tuo sieki?!!!

Ką tuo sieki?!!! portretas
Čia yra tik vienas atsakymas - Lietuvos moksleivius stumi eiti fašizmo keliu.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių