Dėl „vaiko pinigų“ jau gauta per 200 tūkst. prašymų

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vasario mėnesio duomenimis, dėl išmokos vaikui savivaldybės jau gavo 212,5 tūkst. prašymų, apimančių 300 tūkst. vaikų (t. y. trijų ketvirčių visų teisę į išmoką naujai įgijusių vaikų). Iš jų jau patenkinti 138,8 tūkst. prašymų dėl 190 tūkst. vaikų.

Teisę gauti vadinamuosius vaiko pinigus iš viso turi 530,8 tūkst. vaikų, iš jų 400 tūkst. šią teisę įgavo naujai. Taigi, dar tikimasi sulaukti nemažai prašymų.

Vyriausybė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija imasi papildomų priemonių, kad prašymai būtų nagrinėjami greičiau, o informacija gyventojams būtų pateikiama operatyviau. Pavyzdžiui, rekomenduota savivaldybėms kas savaitę formuoti finansinius žiniaraščius, taip lėšas dėl patenkintų prašymų galės pervesti greičiau, be to, už išmokų administravimui skirtas lėšas jos gali laikinai įsteigti naujų etatų prašymų nagrinėjimui, mokėti priemokas už didesnį darbo krūvį, už viršvalandžius, laikinai įtraukti kitų skyrių darbuotojus.

Vyriausybės kanceliarija atkreipia dėmesį, kad nuo 2018 sausio 1 dienos asmenų, kurie augina vaikus, grynosios pajamos „į rankas“ dėl panaikinto papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio (PNPD) sumažėjo, tačiau tas sumažėjimas negalėjo būti didesnis už išmoką vaikui, kuri mokama nuo tos pačios datos. Tai reiškia, kad didesnes pajamas gaunančių asmenų grynųjų pajamų „į rankas“ sumažėjimą kompensuoja nauja išmoka vaikams, o mažesnes pajamas gaunančių šeimų atveju - nauja išmoka vaikams gerokai viršija sumą, kurią tokios šeimos iki šiol gavo papildomai taikant NPD.

Vyriausybės pranešime primenama, kad visi gyventojai, auginantys vaikus, gali pateikti prašymą gauti „vaiko pinigus“ - 30 Eur kiekvienam vaikui per mėnesį, o daugiavaikėms ir mažai uždirbančioms šeimoms mokama dar ir papildoma išmoka. Pagrindinis PNPD atsisakymo ir perėjimo prie universalios išmokos vaikui tikslas - padidinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas ir mažinti skurdą, nes iki 2018 metų sausio 1 dienos galiojusioje apmokestinimo sistemoje mažiausiai uždirbantieji negalėjo pilnai pasinaudoti už vaikus taikomu PNPD. Nuo šių metų padidintas NPD siekia 380 eurų.

Vadinamuosius „vaiko pinigus“ - išmokas vaikus auginantiems tėvams - skiria ir moka savivaldybės. Pateikti prašymą išmokai gauti galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt arba raštu savivaldybėse ar seniūnijose pagal šeimos gyvenamąją vietą.


Šiame straipsnyje: vaiko pinigaiprašymaiSADM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aliona

Aliona portretas
Tikrai o kada juos mokes,prasyma uzpildziau daugiau nei pries menesi iki siol dar apdorojamas

geda

geda portretas
kad gauta tai visi zino bet tetos statytinis penkiu vaiku tevas nepasako kada bus gauti pinigeliai tik glostydamas apsepusi feisa kalte vercia savivaldybems o nesako kad tam pats nieko nenuveike

Albina daugevaike

Albina daugevaike portretas
Taj kada tuos ismokus prades moket, treba jau, padaveu prasyma pries gera menesi ir tyluma!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių