Dingusio vaiko istorija: Lietuva prašo Švedijos pasiaiškinti

  • Teksto dydis:

Lietuvos ambasada Švedijoje skubiai paprašė šios šalies pareigūnų paaiškinti, kodėl Lietuvai skubiai nebuvo suteikta informacija dėl nepilnamečio jos piliečio Gabrieliaus Bumbulio perdavimo Švedijos vaikų globos tarnyboms.

Lietuvos ambasada Švedijoje skubiai paprašė šios šalies pareigūnų paaiškinti, kodėl Lietuvai skubiai nebuvo suteikta informacija dėl nepilnamečio jos piliečio Gabrieliaus Bumbulio perdavimo Švedijos vaikų globos tarnyboms.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, jog ambasada dėl to kreipėsi į Švedijos Užsienio reikalų ministeriją, policiją, socialines tarnybas. Ministerija teigia stebinti padėtį dėl Lietuvos piliečių šeimų, kurių vaikai atimti Norvegijoje ir kitose šalyse.

„Ambasados Švedijoje ir Norvegijoje palaiko glaudų ryšį ir bendradarbiauja su Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnyba, Švedijos ir Norvegijos institucijomis bei vaiko artimaisiais“, - rašoma URM pranešime spaudai. 

Praėjusį pirmadienį Norvegijoje dingęs ir Švedijoje surastas septynerių metų G.Bumbulis šiuo metu prižiūrimas Švedijos vaikų teisių apsaugos tarnybos. Pagal dvišalę Lietuvos sutartį su Švedija vaikas turėtų būti perduotas Lietuvai, tačiau iki šeštadienio, portalo 15min.lt šaltinių duomenimis, Lietuva neišsiuntė prašymo tai padaryti.

„Švedai pakraupę. Laiko berniuką jau ketvirtą parą, o iš Lietuvos dar nė nesulaukė prašymo jį perduoti. Norvegija jau seniai tai padariusi. Vaiko likimas kabo ant plauko, o šeštadienį berniuko šeimai nė nepavyksta normaliai susisiekti su Lietuvos ambasada, Užsienio reikalų ministerija, vaiko teisių tarnyba“, - 15min.lt teigė G.Bumbulio šeimai artima moteris.

Pasak jos, G.Bumbulio mama su advokate šeštadienį vyksta į Švediją rūpintis, kad berniukas būtų perduotas Lietuvai, o ne grąžintas į Norvegiją.

„Ta valstybė, kurioje berniukas rastas, turėjo pirmiausia informuoti Lietuvą, kad mes galėtume jį parsivežti į Lietuvą. Deja, atrodo, kad ten situacija sudėtinga. Atrodo, kad to daryti nelabai norima“, – penktadienį 15min.lt sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos skyriaus vedėja Jelena Semionova.

Norvegijos policijos duomenimis, vaikas dingo per susitikimą su biologine motina Gražina Leščinskiene Moldės mieste. Ji buvo apklausta dėl vaiko pagrobimo, jai pareikšti įtarimai melavus pareigūnams.

Atvirą laišką šalies prezidentei bei atsakingoms tarnyboms šeštadienį vakare išplatino Lietuvos tėvų forumas - jame prašoma dėti visas pastangas, kad berniukas būtų grąžintas į Lietuvą, ir leisti jam gyventi su šeima. 

Žiniasklaida praneša, kad dvi lietuvių šeimos praėjusią savaitę pagrobė savo vaikus iš globėjų Norvegijoje. Anželika Stankūnienė praėjusį pirmadienį atskrido į Lietuvą iš Norvegijos su 7 metų sūnumi ir taip išsigelbėjo iš tos šalies vaiko teisų apsaugos tarnybos „Barnevernet“.


Šiame straipsnyje: vaikaiLietuvaNorvegijaŠvedija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Juk čia tik MŪSŲ VAIKAI,o ne Ukrainos problemos,politinių dividendų nesusikrausi.Tfu išverstskūriai.

Gal ligos

Gal ligos  portretas
diagnozė -- abejingumas?

ghhjlų

ghhjlų portretas
Kažkaip pasigendu Žiobienės... :) Nei dėl Švėkšnos pedofilijos pasisakė, nei dabar... Gal serga?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių