Druskininkuose – naujas kultūros židinys

Velykų išvakarėse šventiškai pradėta naujojo Druskininkų kultūros centro statyba. Tai bus vienas didžiausių bei svarbiausių pastarojo meto projektų besiplečiančiame ir atsinaujinančiame kurorte. Jis iš kitų Lietuvoje išsiskirs universalumu, techninėmis naujovėmis ir nedidele statybos darbų sąmata.

Pastaraisiais metais kultūros objektų Lietuvoje statoma labai mažai, tad balandžio 19-ąją Druskininkuose pradėta statyba svarbi visos šalies mastu. Į naujojo kultūros centro kapsulės įkasimo šventę atvyko ir premjeras Saulius Skvernelis, ir kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Įkurtuvės – 2021-aisiais

Pirmą kartą apie šį projektą pradėta diskutuoti prieš dešimtmetį. Nors investuotojams ir kurorto savivaldybei pavyko suderinti daugelį projekto detalių, planus sugriovė kilusi sumaištis finansų rinkose. Planai apie naują Kultūros centrą buvo atidėti, tačiau dabar bendrovės "Uostamiesčio projektas" specialistai parengė naują projektą, o Druskininkų savivaldybės administracija pasirašė sutartį dėl darbų su įmone "Statybų kodas".

Užbaigti statybą tikimasi iki 2021-ųjų vasaros, kai Druskininkuose vyks Pasaulio lietuvių sporto žaidynės. Naujajam pastatui numatyta vieta yra beveik pačiame kurorto centre. Ten šiuo metu dar stovi 1972 m. statyto kultūros centro likučiai. Senojo centro veikla nutraukta beveik tuo pat metu, kai buvo uždaryta greta stovinti sanatorija "Nemunas". Vėliau kultūros centrą perėmė savivaldybė. Dabar statinys visiškai apleistas ir netinkamas naudoti, todėl pirmiausia vyks griovimo darbai.

28,8 mln. eurų – tokia viso Druskininkų kultūros centro projekto vertė ir tai yra gerokai pigiau nei kitur pastatyti panašūs objektai.

Projektuotojai savivaldybei jau yra pateikę svarbiausias naujojo Druskininkų kultūros centro projekto detales ir vizualizacijas. Bendra projekto vertė siekia 28,8 mln. eurų. Savivaldybė šiam itin svarbiam projektui yra numačiusi skirti 7,8 mln. eurų, tačiau didžiausio indėlio tikimasi iš Valstybės investicijų programos – beveik 19 mln. eurų. Net 10,2 mln. eurų numatyta išleisti šiuolaikinei įrangai. Suma atrodo nemenka.

Druskininkų meras R.Malinauskas sakė, kad pastaraisiais metais iškilę panašios paskirties centrai kaimyninėse šalyse kainavo gerokai brangiau, ir papildė, kad įvertinti skaičiavimus buvo prašyta ir daug patirties turinčių ekspertų iš Lenkijos, kurie patvirtino, kad viskas atlikta teisingai. Pasak mero, turbūt nebuvo nė vieno projekto, kurį pradedant jau būtų visiškai užtikrintas finansavimas, todėl šįkart taip pat tikimasi išspręsti šį klausimą.

Trys erdvės

Naujame Kultūros centre išskirtos trys erdvės. Pirmoji ir pagrindinė (didžioji) – 1 175 vietų daugiafunkcė žiūrovų salė, kuri projektuojama pasagos formos su dviem balkonais. Joje  keturios pirmos parterio eilės, numatoma, bus transformuojamos taip, kad prireikus būtų galima suformuoti erdvę orkestrui. Į parterį patenkama iš pirmojo aukšto holo ir iš salės šonuose esančių laiptų, vedančių į požeminį aukštą. Suprojektuotas patogus priėjimas iš parterio iki avanscenos, scenos užkulisiuose dešiniajame ir kairiajame šonuose numatytos atlikėjų laukimo patalpos.

"Pasikviesti pasaulinio garso atlikėją galima tik pasiūlius bent 1 200 vietų aukšto techninio lygio salę", – pasakojo R.Malinauskas.

Mažoji daugiafunkcė 513 vietų žiūrovų salė projektuojama su transformuojamomis eilėmis, nes taip norima išplėsti salės panaudojimo galimybes, kad ji būtų patogi įvairiems renginiams. Dalis žiūrovams skirtų eilių projektuojama teleskopine sistema – eilės sustumiamos į galinę salės sieną. Sustūmus teleskopines eiles ir pakėlus transformuojamas platformas iki scenos grindų lygio, salės grindys susilygina su pirmo aukšto holo grindų lygiu sudarydamos bendrą erdvę, tinkamą dideliems renginiams. Patekimas į salę numatomas laiptais iš pirmo aukšto holo ir tiesiogiai iš holo.

Taip pat yra projektuojama 151 vietų kino salė, numatant joje atskirą zoną scenos apšvietėjui ir garso operatoriui. Įėjimas į salę numatomas per tambūrą iš atskiro pirmo aukšto holo.

Dvi papildomos repeticijų salės suprojektuotos požeminiame aukšte po didžiosios salės scena. Jų aukštis numatomas ne mažesnis kaip 5,4 m. Repeticijų salės gali būti panaudojamos ir įvairiems renginiams, todėl yra numatytas sujungimas su požeminio aukšto holu. Projektuojant visas erdves, daug dėmesio buvo skiriama akustikai.

Siekiama, kad šis Druskininkų koncertų salių kompleksas būtų universalus ir jame būtų galima rengti įvairiausių žanrų pasirodymus: nuo dramos spektaklio iki simfoninės ir klasikinės muzikos koncertų. Kadangi dažnai kiekvienam žanrui reikalinga skirtinga akustinė aplinka, o centro pagrindinėje salėje bus įdiegta elektroakustinė aplinkos pokyčio sistema, ją bus galima pakeisti į tokią, kokios reikia konkrečiam pasirodymui. Esant tokiai sistemai garsas tolygiai paskirstomas visose salės sėdimose vietose, tad visur bus girdimas kokybiškas ir raiškus garsas. Taip pat planuojama, kad vienu metu galės vykti trys skirtingi arba vienas bendras renginys visose trijose salėse. Įgyvendinus šį projektą Druskininkų miestas taip pat turės ir profesionalų bei visus šiuolaikinius kino standartus atitinkančią kino salę su visa reikalinga technika. Tad šis kultūros centras buvo projektuojamas kaip vientisa kultūrinė erdvė.

Tikisi sulaukti kaimynų

Pagrindinis įėjimas į pastatą lankytojams suprojektuotas iš pietinės pusės pirmo aukšto ir požeminio aukšto lygiuose. Numatytas papildomas įėjimas iš Maironio gatvės. Projektuotojai numatė ir jungties galimybę su šalia esančia sanatorija. Jai šiuo metu dairomasi investuotojo, kuris atnaujintų statinį. Pirmame aukšte numatytas pagrindinis holas, kuris funkciškai sujungs visas tris sales. Iš pirmo aukšto holo lankytojai galės patekti į mažąją salę, didžiosios salės parterį ir kino salę. Iš pirmo aukšto atvirais laiptais žiūrovai gali pakilti į antrą ir trečią aukštus, kuriuose numatyti I ir II salės žiūrovų balkonai, holai, barų zonos.

Antro aukšto holas sustumiamomis vitrinomis gali būti sujungtas su naudojamu stogu, kuriame išdėstomas nedidelis amfiteatras ir žaliosios salos, formuojant išskirtinę erdvę renginiams po atviru dangumi. Į kino salę numatytas ir atskiras įėjimas iš pietinės pastato pusės. Kino salės hole projektuojamos kino centro kasos, baras, poilsio erdvė, sanitariniai mazgai. Nors kino salės blokas projektuojamas taip, kad galėtų veikti nepriklausomai nuo kultūros centro, prireikus paliekama galimybė sujungti holus į vieną bendrą erdvę.

"Kuo daugiau turėsime aukšto lygio erdvių, tuo didesnės galimybės pasikviesti pasaulinio garso atlikėjų", – įsitikinęs R.Malinauskas.

Meras pridūrė, kad didžiausi pramoginiai renginiai vyksta būtent kurortuose – tai įrodo kitų pasaulio šalių patirtis. Kita vertus, pietinėje šalies dalyje daugiau naujų koncertų salių statyti nežadama, todėl tikimasi, kad Druskininkai pritrauks žiūrovų iš kaimyninių šalių – Lenkijos ir Baltarusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių