Prakalbo apie įžūliai imituojamus pirkimus: kam nuteka ES milijonai švietimui?

Direktoriaus postą Giedriui Vaideliui kainavęs Ugdymo plėtotės centro organizuotas ugdymo programų atnaujinimo pirkimas gali būti tik nedidelė dalis galimų piktnaudžiavimų šiame centre vykdant Europos Sąjungos (ES) lėšomis remiamus projektus.

Šiuo metu Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldus Ugdymo plėtotės centras vykdo penkis 21 mln. eurų vertės projektus, kasmet iš viso atlieka apie 700 pirkimų.

Dalį projektų pirkimų kai kurie centro tarnautojai imituoja – patys suranda ekspertus, o šiuos vėliau „pakiša“ po bendrovėmis, kurios ir laimi pirkimus. Kai kurie pirkimų laimėtojai neturi nė vieno darbuotojo, o kai kurie – jokių sąsajų su švietimo sritimi.

Apie tai BNS liudijo keli kalbinti švietimo ekspertai, besipiktinę įsigalėjusia „įžūlia savivale“ švietimo srityje, tačiau sutikę kalbėti tik su anonimiškumo sąlyga.

„Nieko nežinau apie įmonę, kuri mane „pasamdė“, žinau tiek, kad viską organizavo, derino ir ekspertus rinko Ugdymo plėtotės centro direktoriaus pavaduotojas Ričardas Totoraitis“, – pasakojo vieno universiteto lektorius, dalyvavęs centro projekte.

Būtent R. Totoraitį švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė nuo pirmadienio paskyrė laikinuoju Ugdymo plėtotės centro vadovu vietoj atleisto G. Vaidelio.

Ugdymo programų atnaujinimo pirkimas G. Vaideliui kainavo postą. ELTOS nuotr.

„Pastaruoju metu ŠMM vadovybė nėra gavusi informacijos apie galimai neskaidrius pavaldžių įstaigų pirkimus, nesame gavę signalų ir dėl R. Totoraičio veiklos. Nusiskundimų dėl pavaldžių įstaigų galimai netinkamai atliekamų pirkimų gauta anksčiau, kiekvienas signalas tikrinamas ir tiriamas bendradarbiaujant su Viešųjų pirkimų tarnyba, projektus administruojančia Europos socialinio fondo agentūra“, – teigiama ŠMM atsakyme BNS.

„Jei mes padėtume surašyti (pirkimų) pasiūlymus, tai turbūt aš jau sėdėčiau Lukiškėse. Aš 20 metų Švietimo ministerijoje...(...) Nepradedame gi ateidami ryte į darbą ir galvojame, kaip čia mums pasukčiauti ir vakare sugalvojame kaip kokią nors įmonę įkišti. Šiais viešumo laikais dar tiek sveiko proto nepraradome“, - BNS tvirtino Ugdymo plėtotės centro vairą perėmęs R. Totoraitis.

Ministerija ėmėsi audito, vertins ir STT

ŠMM paskelbė šį trečiadienį pradėsianti jai pavaldaus Ugdymo plėtotės centro auditą. Šį pranešimą ministerija išplatino po pirmadienį pateiktų BNS klausimų apie centro ir jos vadovų veiklą.

„Švietimo ir mokslo ministerijos auditoriai patikrins Ugdymo plėtotės centro vykdytus 2017–2018 metų viešuosius pirkimus, siekdami įsitikinti, ar viešieji pirkimai vykdyti tinkamai ir skaidriai, laikantis Viešųjų pirkimų įstatymo ir kitų teisės aktų. Šis patikrinimas pradedamas, Viešųjų pirkimų tarnybai išsakius pastabų dėl centro vykdyto konkurso pirkti ugdymo programų rengimo paslaugas“, – nurodo ministerija.

Auditą žadama atlikti per mėnesį, bus tikrinamas ir finansų bei turto valdymas.

Neleisime, kad tai virstų dar vienu e-sveikatos projektu.

Prieš kelias savaites ministrė J. Petrauskienė atleido centro vadovą G. Vaidelį po to, kai švietimo bendruomenė pasipiktino 1,3 mln. eurų vertės ugdymo programų atnaujinimo pirkimo organizavimu.

Pats pirkimas sustabdytas. Nors Ugdymo plėtotės centro vadovas aiškino, kad pirkimas glaudžiai derintas su ŠMM, o pirkimą kartu su G. Vaideliu kaip vieną skaidriausių gynė švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius.

Korupcijos rizikas Ugdymo plėtotės centre patvirtino žadanti aiškintis ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), centro atliekamus pirkimus ėmėsi nagrinėti Seimo Antikorupcijos komisija.

„Neleisime, kad tai virstų dar vienu e-sveikatos projektu“, – BNS sakė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Pasak jo, komisija yra gavusi informacijos apie galimus piktnaudžiavimus Ugdymo plėtotės centre ir juos ėmėsi aiškintis praėjusią savaitę.

Nuo vilko ant meškos?

BNS pradėjus domėtis kitais minėto centro pirkimais, kai kurie juose dalyvauti pakviesti švietimo ekspertai pasakojo, kad UPC, kaip ir dar keliuose Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžiuose centruose organizuojami pirkimai galbūt iš anksto sutariant ir dėl jų sąlygų, ir dėl jų dalyvių bei laimėtojų.

Anot BNS kalbėjusių švietimo projektų dalyvių, nepanorusių būti įvardytais, ŠMM pavaldžiuose centruose sistemiškai veikia kelios grupės žmonių.

Ugdymo plėtotės centro atstovai šią informaciją patvirtina ir pripažįsta, kad toks pirkimų organizavimas vyksta jau ne vienus metus. Tačiau centro darbuotojai taip pat atsisako kalbėti viešai, tvirtindami, kad bijo susidorojimo.

„Yra tiesiog pasidalinę, veikia susibūrę į tokias grupes, kuriose ir uab'ų, ir kai kurių viešųjų įstaigų atstovai, ir dalinasi. Pavyzdžiui, visiems, kas toje sistemoje dalyvauja, žino, kad R. Totoraitis – vienas esminių žmonių. Jis su bendrais sugalvoja, kokį projektą ES pinigams įsisavinti, tada kreipiasi į kokį pažįstamą ekspertą ar ekspertę, paprašo, kad tas suburtų reikalingus kitus ekspertus. Visada tiksliai nurodo, kurie tinkami ekspertai turi dalyvauti, kurie ne“, – pasakojo vienos aukštosios mokyklos dėstytojas. BNS jo vardas ir pavardė žinomi.

Anot jo, suburta švietimo ekspertų grupė surašo būsimos projekto veiklos apmatus ir tuomet „lyg iš dangaus atsiranda koks nors UAB'as, kuris gali net nieko bendro neturėti su švietimo sritimi“.

„Visi tie ekspertai pakišami po tuo UAB'u ir teikia pasiūlymą pirkimui, kurį ir laimi. O visą šį procesą akylai prižiūri pats R. Totoraitis. Jo paties tarsi niekur nesimatys, bet visi žino, kad jis viskam vadovauja“, – pasakojo BNS pašnekovas, ekspertu dalyvavęs daugelyje švietimo sistemos projektų.

Tokiose schemose, pasak jo, samdomiems ekspertams esą nubyra tik lašas visų ES lėšomis finansuojamų projektų išlaidų.

Pirkimų laimėtoja - įmonė, neturinti nė vieno darbuotojo

Šiemet Ugdymo plėtotės centras ėmėsi įgyvendini kelerių metų trukmės mokytojų kompetencijų tobulinimo projektą ir paskelbė 20 dalių pirkimą mini mokymų organizavimui. 13 dalių pirkimus, kurių bendra vertė 265 tūkst. eurų, laimėjo Ugdymo plėtotės centro direktoriaus pavaduotojo R. Totoraičio buvusio bendramokslio Sauliaus Ignatavičiaus valdoma viešoji įstaiga Socialinės informacijos ir mokymų agentūra“. Joje, rekvizitai.lt duomenimis, ir anksčiau, ir dabar nėra nė vieno darbuotojo, įstaiga neturi net internetinio tinklapio.

S. Ignatavičius aiškino, kad jo vadovaujamoje įstaigoje darbuotojų nėra, nes lektoriai, samdomi pagal poreikį.

Jis su bendrais sugalvoja, kokį projektą ES pinigams įsisavinti, tada kreipiasi į kokį pažįstamą ekspertą ar ekspertę, paprašo, kad tas suburtų reikalingus kitus ekspertus. Visada tiksliai nurodo, kurie tinkami ekspertai turi dalyvauti, kurie ne.

„Aš dirbu ne kaip darbuotojas, aš dirbu pavedimo sutarties pagrindu“, – teigė S. Ignatavičius.

Jis tikino jau daugiau nei 30 metų dirbantis šioje srityje, todėl neblogai pažįstantis daugelį lektorių, gerai besiorientuojantis šioje rinkoje ir teikiantis kokybiškas mokymų paslaugas.

„Mes – kuklūs žmonės. Mes geriau dirbame normalius darbus, bet gerai dirbame, negu kad skelbiamės, kaip gerai mes dirbame. Aš užsiimu gana rimtai rimtomis kokybinėmis paslaugomis. (…) Tai įmonės marketingas, paslaugų marketingas man yra nereikalingas“, – aiškino S. Ignatavičius, klausiamas, kodėl apie jo agentūros bei paties veiklą šykštu informacijos viešoje erdvėje.

Panagrinėjus viešuose šaltiniuose randamus įstaigos teiktus pasiūlymus Ugdymo plėtotės centrui, aiškėja, kad nemažą dalį eksperčių viešosios įstaigos vadovas S. Ignatavičius randa savo sutuoktinės Kristinos Ignatavičienės darbovietėje – kitame ŠMM pavaldžiame Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centre, čia iš viso dirba apie 400 darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Ir taip kiekvienoj ministerijoj ir kievienoj istaigelej. O mokytojams, gydytojams ir visiems kitiems saziningai dirbantimes lieka tik trupiniai. Kada tai prades mazeti tada ir prades kilti atlyginimai. Kol gerieji zmones tyles tol viskas ir toliau taip gyvensit. Netylekit, skuskit ir skuskites. Ir netinkite koncervu, scodemu, liberlau, darbo partijos i valdzia.

Na ir palikimas teko

Na ir palikimas teko portretas
LVŽS , manau visokias shemutes ,,įsisavinimo,, gerai buvo įvaldę buvę valdžioje, todėl dabar ir kelia emyderį .

Anonimas

Anonimas portretas
Kai mokytojai gaus po 1500 E/men algos NIEKAM NERUPES kiek pavagiama ES pinigu. Dabar kai mokytojai gauna minimuma jie gatavi vagis sudraskyti i gabalus. Taip ir bus. VAGIS SAUDYTI.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių