Elektroninės apklausos: suabejota gyventojų interneto naudojimosi įgūdžiais

  • Teksto dydis:

Gyventojų apklausas elektroninėje erdvėje savivaldybės galėtų organizuoti su sąlyga, kad jos vyktų ir kitu šiuo metu įstatyme numatytu būdu, trečiadienį pasiūlė Vyriausybė.

Išvadą Seime svarstomam projektui pateikęs Ministrų kabinetas teigia, kad savivaldybių organizuojamų gyventojų apklausų perkėlimas tik į elektroninę erdvę gali suvaržyti internetu nesinaudojančiųjų teises.

„Derėtų pažymėti, kad informacinių ir ryšių technologijų (taip pat ir interneto) plėtra šalies mastu netolygi ir ne visi gyventojai moka naudotis internetu“, - teigiama Vyriausybės priimtoje pažymoje.

Taip pat ji pasigenda saugiklių, kaip bus užtikrinta, kad apklausoje dalyvautų tik tokią teisę turintys asmenys, kad jie būtų atpažinti ir dalyvautų asmeniškai ir jų reiškiama valia nebūtų kontroliuojama. Vyriausybė taip pat mano, kad turi būti sukurta visoms savivaldybėms bendra apklausų vykdymo informacinė sistema, nes kiekvienai savivaldybei kurti atskirą tokių apklausų sistemą būtų „neproporcingai didelė finansinė našta“.

Vietos savivaldos įstatymo pataisą, siūlančią savivaldybių organizuojamas gyventojų apklausas perkelti į elektroninę erdvę, Seimui pateikė grupė „darbiečių“.

„Galimybė gyventojams reikšti savo nuomonę savivaldybei reikšmingais klausimais yra labai geras demokratiškas instrumentas, leidžiantis žmonėms tiesiogiai dalyvauti vietos valdyme. Tačiau šiuo metu dėl labai nepatogių būdų vykdant tokias apklausas jos yra labai nepopuliarios, reikalaujančios nemažai lėšų ir laiko“, - yra sakęs vienas iš pataisų rengėjų, Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto narys „darbietis“ Viktoras Fiodorovas.

Anot jo, apklausų perkėlimas į elektroninę erdvę ne tik leistų dažniau jas rengti, bet ir sudarytų sąlygas apklausti daugiau žmonių.

„Be to, būtų galima tokias apklausas rengti anonimiškai, o jas pačias galėtų inicijuoti ne tik savivaldybė, bet ir gyventojai. Taip žymiai mažesniais kaštais mes pasiektume didesnį efektą, įgyvendindami tiesioginio valdymo principą“, - sakė Seimo narys.

Šiuo metu gyventojų apklausas galima vykdyti tik tiesiogiai, gyventojų nuomonę įrašant apklausos dalyvių sąrašo lape, gyventojui savo nuomonę pareiškiant sueigoje balsuojant, atrankinės arba tikslinės apklausos būstuose metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių