Estija traukiasi iš Baltijos šalių jūrinės eskadros „Baltron“

  • Teksto dydis:

Estija nebedalyvaus Baltijos šalių karinės jūrų eskadros projekte BALTRON dėl ribotų resursų, tačiau ir toliau su kaimynėmis vykdys bendras NATO jūrines misijas regione.

Ketvirtadienį Estijos Vyriausybė svarstys 1998-aisiais su Lietuva ir Latvija pasirašytos sutarties, kurios pagrindu įkurtas BALTRON, denonsavimą.

Estijos Vyriausybės spaudos tarnyba informavo, kad Estija planuoja ir toliau bendradarbiauti su Baltijos kaimynėmis NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-ojoje grupėje (NSMCMG1).

Vyriausybės parengtame projekte nurodoma, kad pagrindinis BALTRON tikslas buvo padidinti Baltijos šalių jūrinių pajėgų sąveiką su NATO pajėgomis dalyvaujant NATO Taikos partnerystės programoje, ir tai buvo sėkminga misija.

„Tačiau turint omenyje Estijos pajėgų dalyvavimą NSMCMG1 ir poreikį nustatyti prioritetus resursams, tolesnis dalyvavimas BALTRON tuo pačiu mastu, kaip prieš tai, nėra įmanomas“, - rašoma dokumente.

Kaip BNS nurodė Lietuvos krašto apsaugos ministerija (KAM), Estijos gynybos ministras apie planuojama pasitraukimą iš projekto Lietuvą informavo 2014-ųjų balandį nurodydamas minėtą priežastį - ribotus resursus.

„Nepaisant to, jog nuo gegužės pradžios estai nebeskiria savo laivo BALTRON eskadrai, Estija ir toliau dalyvaus kitose BALTRON projekte esančiose iniciatyvose, t. y. specializuotų centrų veikloje: ryšių specialistų mokymo, narų rengimo, priešmininės kovos įrangos aptarnavimo, denio ir artilerinės įrangos aptarnavimo centrų, skirtų Lietuvos, Latvijos ir Estijos karinių jūrų pajėgų reikmėms, veikloje. Taip pat Estija siųs savo karininkus į Baltijos šalių įkurtus tarptautinius Karinių jūrų pajėgų štabo karininkų kursus“, - BNS atsiųstame atsakyme informavo KAM.

Pasak jos, Estija toliau tęs bendradarbiavimą ne tik NSMCMG1 grupėje, tačiau yra pareiškusi norą dalyvauti ne vienose pratybose, kuriose dalyvauja ir BALTRON.

„Lietuvos ir Latvijos gynybos ministrai yra nutarę toliau tęsti Baltijos karinės jūrų eskadros projektą dvišaliu pagrindu, paliekant galimybę prisidėti kitoms regiono šalims“, - rašo KAM.

BALTRON įkūrimo sutartį Baltijos šalys pasirašė 1998-ųjų balandžio 16-ąją, ji įsigaliojo 1999-ųjų birželio 26-ąją.

Karinės jūrų eskadros projektas įkurtas siekiant pagerinti Baltijos šalių jūrinių pajėgų bendradarbiavimą regione užtikrinant gynybinius pajėgumus ir saugumą, taip pat siekiant paremti NATO vadovaujamas operacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
TRYS REMONTUOTI LAIVAI-ESKADRA?AR PINIGŲ PLOVIMAS?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių