Europos Komisija siūlo į Lietuvą perkelti 710 pabėgėlių (komentarai)

  • Teksto dydis:

Sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūroje, Europos Komisija (EK) trečiadienį pasiūlė į Lietuvą perkelti iki 710 pabėgėlių.

Sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūroje, Europos Komisija (EK) trečiadienį pasiūlė į Lietuvą perkelti iki 710 pabėgėlių.

Dalį perkels be diskusijų?

Ankstesniu EK siūlymu, į Lietuvą, jai sutikus, iš trečiųjų šalių turėtų būti perkelti 207 pabėgėliai. Trečiadienį patvirtinta, kad dar 503 prašymus (1,23 proc. visų prašymų), tenkančius daugiausiai pabėgėlių priimančiai Graikijai ir Italijai, Lietuva turėtų išnagrinėti per dvejus metus, BNS sakė EK atstovybės Lietuvoje atstovas spaudai Giedrius Sudikas.

Ar tie prašymai būtų patenkinti, spręstų atitinkamos Lietuvos institucijos.

Tai daugiausia Sirijos pabėgėliai, kurie pervežami tiesiai iš stovyklų Artimuosiuose Rytuose pagal susitarimą su Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra.

Europos Komisijos siūlymus dėl Europos migracijos darbotvarkės įgyvendinimo spaudos konferencijoje pristatė už migraciją, vidaus reikalus ir pilietiškumą atsakingas eurokomisaras Dimitris Avramopoulous (Dimitris Avramopolas). Jis teigė, kad nelegalūs migrantai bus perkeliami iš Italijos ir Graikijos todėl, kad šios šalys dabar sulaukia didžiausio pabėgėlių srauto.

„Visi turime pasidalyti atsakomybe. Solidarumas turi tapti realia politika Europos Sąjungoje“, - tvirtino eurokomisaras.

Iki šiol Europos Sąjunga (ES) pabėgėlius priimdavo savanoriškai, jų prašymai būdavo svarstomi šalyse, į kurias jie atvyko.

Kvotos paskirstytos atsižvelgiant į gyventojų skaičių, ekonomikos būklę, anksčiau priimtus pabėgėlius ir nedarbo lygį.

Latvijai siūloma priimti 220 perkeltųjų asmenų ir išnagrinėti 517 prašymų, Estijai - atitinkamai 326 ir 668, Lenkijai - 962 ir 2659.

Didžiausias skaičius, pagal schemas, numatomas Vokietijai, ji turės priimti 3086 asmenis ir išnagrinėti Graikijai bei Italijai tenkančius 8763 prašymus.

Europos Komisijos siūlymas pateiktas siekiant sumažinti pietinėms šalims tenkantį krūvį, tačiau tarp ES valstybių narių jis sulaukė prieštaringų vertinimų.

Įtampą dar padidino tai, kad Britanija, Airija ir Danija pagal ankstesnius susitarimus turi galimybę nedalyvauti schemoje.

Lietuva tam nepasirengusi 

Europos Sąjungos (ES) šalims narėms turėtų būti palikta teisė pačioms apsispręsti, ar priimti ir kiek priimti pabėgėlių iš Graikijos ir Italijos, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Lietuva nepritaria privalomam pabėgėlių perkėlimui. Remiame ES šalių narių savanoriškumo principą prisiimant šią atsakomybę“, - teigiama Prezidentūros trečiadienį BNS perduotame valstybės vadovės komentare.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva solidarizuojasi su ES valstybėmis, teikdama humanitarinę pagalbą, dalyvaudama jungtinėse gelbėjimo ir stebėjimo misijose Viduržiemio jūroje.

„Mūsų valstybė jau yra suteikusi prieglobstį daugiau nei 400 užsieniečių, iš kurių didžioji dalis yra atvykę iš Ukrainos, Gruzijos ir Rusijos“, - priminė ji.

Europos Komisija trečiadienį paskelbė, kad siūlo į Lietuvą iš trečiųjų šalių perkelti 207 pabėgėlius, o dar 503 pabėgėlių prašymus (1,23 proc. visų prašymų), tenkančius daugiausiai pabėgėlių priimančiai Graikijai ir Italijai, Lietuva turėtų išnagrinėti per dvejus metus. Ar tie prašymai būtų patenkinti, spręstų atitinkamos Lietuvos institucijos.

EK siūlymus dėl pabėgėlių birželį turėtų svarstyti ES vidaus reikalų ministrai.

Lietuva nėra pasirengusi priimti tiek pabėgėlių, kiek siūlo EK, teigia ministras pirmininkas ir vidaus reikalų ministras.

„Šiuo metu mes tikrai nesame pasiruošę tiek priimti“, - žurnalistams Vilniuje trečiadienį sakė Algirdas Butkevičius, paklaustas, ar Lietuva galėtų priimti iki 710 pabėgėlių.

„Mes esame kalbėję ir taręsi Vyriausybėje ir ruošiame Vyriausybės nutarimo projektą. Jame yra numatyta nuo 30 iki 40 (pabėgėlių)“, - pridūrė jis.

Sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūroje, EK pasiūlė į Lietuvą perkelti iki 710 pabėgėlių.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis trečiadienį savo ruožtu priminė valstybės vadovų ne kartą sakytą mintį, kad pabėgėlių priėmimas turi būtų organizuojamas savanoriškumo pagrindu.

„Jei įtemptume visus pajėgumus, tai galėtume kalbėti apie 40-50 žmonių grupę. Bet čia būtų tada užpildyti praktiškai, kalbant apie vidaus reikalų sistemą, pajėgumai pilnai. Mes nepamirškime, kad dar visąlaik atsiranda žmonių, kuriuos reikės apgyvendinti, kurie nelegaliai patenka į Lietuvą. Tada apsunkintume mūsų funkcijų atlikimą“, - aiškino ministras, siūlymą dėl daugiau kaip 700 pabėgėlių priėmimo pavadinęs nerealiu.


Šiame straipsnyje: migrantaiPabėgėliaiES

NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia juos

reikia juos portretas
grąžinti į Afriką, nebūtinai į tuos regionus, iš kurių pabėgo.

komedija

komedija portretas
Kodel ES ponai su mumis nepasidalina atlyginimais, jeigu dalinasi pabegeliais? Beje, ginklu koncernai, naftos koncernai taip pat turetu dalintis pinigais...Kas neleidzia sudaryti normalias gyvenimo salygas zmonems vietoje?:) Sukelia konfliktus, parduoda ginklus, "isvaduotose" zemes suka naftos bizni, o pabegelius...Lietuvai:) Nuostabus gudrumas...Kas pelnesi is vergu prekybos, kas alino Afrikos valstybes, tegul tie ir priima, ar ne? Lietuvoje nebuvo Sevilijos (kur atvezdavo visa prisiplesta turta is Amerikos), nebuvo Anglijos, Portugalijos ar Olandijos uostu, kur gabendavo vergus is Afrikos...

tam Veidmanystė

tam Veidmanystė portretas
tie lietuvių emigrantai (imigrantai į kitas Europos šalis) nepridaro tiek bėdos, nes moka kalbas, yra darbštūs, prisitaiko ir dirba (išskyrus kai kuriuos veltėdžius ar nusikaltėlius), jų dykai maitinti nereikia, o šituos pabėgelius reikės ir maitinti, ir suteikti visokias medicinines paslaugas, o jų tarpe ir ne vienas teroristas gali būti, be to, jie visi nori keliauti tolyn į Europą. Kodėl jie savo tėvynėje tvarkos nedaro? Kodėl neemigruoja į kitas Afrikos šalis, kurių ekonomika nėra bloga? Todėl, kad jie tinginiai ir nori gero gyvenimo gauti net rankų nepajudinę.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių