FNTT vadas: jeigu išvada teigiama, tai kokios problemos?

  • Teksto dydis:

Po tyrimo dėl jo patikimumo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius teigia toliau liksiantis pareigose.

„Jeigu išvada teigiama, tai kokios problemos?“ - BNS ketvirtadienį sakė K.Jucevičius.

FNTT vadas teigė, kad jo santykiai su vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu yra „darbiniai“.

Vidaus reikalų ministerijos atstovai pranešė, kad K.Jucevičius nuo ketvirtadienio vėl gali dirbti su slapta informacija, baigus tyrimą dėl jo patikimumo. S.Skvernelis sakė, kad kitu atveju būtų pažeisti įstatymai ir lauktų „teisminės procedūros bei teisinės pasekmės“.

Tyrimui vadovavęs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) generalinis inspektorius Giedrius Cininas sakė, kad K.Jucevičius atvyko ir į tikrinimo poligrafu procedūrą Policijos departamente, tačiau ją atlikti atsisakė vos išgirdęs klausimus.

G.Cininas teigė, kad klausimai K.Jucevičiui buvo suformuluoti remiantis turima medžiaga, tačiau jis atsisakė tikrintis motyvuodamas, kad į klausimus jau atsakė per apklausą prokurorams ikiteisminio tyrimo metu.

Tą patvirtino ir pats FNTT vadas.

„Ten buvo vienas esminis klausimas, į kurį buvo atsakyta ikiteisminio tyrimo metu ir todėl pasinaudojau savo teise neatsakyti“, - kalbėjo K.Jucevičius.

S.Skvernelis tvirtino, kad po šio tyrimo ministerija greičiausiai siūlys tikrinimo poligrafu tvarkos pakeitimus, kad tai būtų ne viena iš papildomų, bet viena pagrindinių priemonė tikrinant asmens patikimumą. Taip pat ministerija ketina rengti tvarkos aprašą, kad minsiterija galėtų atlikti planuotą ir neplanuotą įstaigų prie ministerijos auditą.
Tarnybinis tyrimas dėl K.Jucevičiaus patikimumo buvo atliekamas nuo pernai lapkričio. Jo kadencija turi baigtis 2017 metais.

Klausimas dėl K.Jucevičiaus patikimumo kilo, kai jis buvo apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje kaip specialusis liudytojas, atliekant ikiteisminį tyrimą buvusio advokato Juzefo Kozubovskio byloje. Joje K.Jucevičius buvo reabilituotas dėl viešai pateiktos informacijos apie kyšio reikalavimą ir pripažintas nukentėjusiuoju.

Taip pat, pasak ministro, dėl K.Jucevičiaus šiuo metu ministerijoje atliekamas dar vienas tarnybinis patikrinimas „dėl galimo neskaidraus pareigūnų atstatymo į tarnybą“.

Tyrime aiškinamasi situacija dėl dviejų FNTT Panevėžio skyriaus pareigūnų grąžinimo į pareigas.

Grąžintas leidimas dirbti su slapta informacija

„Komisija nusprendė, kad nėra pagrindo FNTT direktoriui K.Jucevičiui panaikinti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija. Toks sprendimas buvo pateiktas vidaus reikalų ministrui“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė vidaus reikalų viceministras Artūras Norkevičius.

Jis vadovauja specialiajai ekspertų komisijai, kuri sprendžia dėl galimybės asmenims dirbti su slapta informacija.

„Kito pasirinkimo neturiu, kaip sutikti su specialiosios ekspertų komisijos siūlymu“, - teigė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Jis sakė, kad kitu atveju būtų pažeisti įstatymai ir lauktų „teisminės procedūros bei teisinės pasekmės“.

S.Skvernelis pridūrė, kad tyrimo išvadas pasirašė trečiadienį ir K.Jucevičius jau nuo ketvirtadienio gali dirbti su slapta informacija.

Jis taip pat sakė, kad tyrimo tikslas „nebuvo susidoroti ar bet kokia kaina pašalinti vadovą“, tačiau buvo siekiama paneigti arba patvirtinti viešojoje erdvėje pateiktą informaciją dėl FNTT direktoriaus galbūt neskaidrios ar korupcinės veiklos.

„Tenka tik apgailestauti, kad šiandien galiojantys įstatymai - tiek Valstybės ir tarnybos paslapčių, tiek Poligrafo įstatymas - jie galbūt daugiau saugo galbūt atitinkamų pareigūnų interesus nei valstybės interesus, kurie susiję su valstybės ir tarnybos paslapčių turėjimu ir saugojimu. Manau, kad mūsų uždavinys artimiausias yra šį teisinį reglamentavimą pakeisti“,- informavo ministras.

Tyrimui vadovavęs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) generalinis inspektorius Giedrius Cininas tikino, kad atliekant tyrimą informacijos prašyta kelių teisėsaugos institucijų, tarp jų - ir Valstybės saugumo departamento (VSD) bei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT).

„Jos iš esmės nepateikė jokios naujos informacijos apie galimą FNTT direktoriaus neskaidrią ar korupcinę veiklą, kuri būtų pagrindas naikinti jam leidimą dirbti su įslaptinta informacija“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė G.Cininas.

Jis patvirtino, kad tyrimo metu taip pat nustatyta, jog K.Jucevičiaus turtas atitinka jo gaunamas pajamas.

Anot G.Cinino, K.Jucevičius atvyko į tikrinimo poligrafu procedūrą Policijos departamente, tačiau ją atlikti atsisakė vos išgirdęs klausimus.

„Supažindintas su klausimais, K.Jucevičius atsisakė tikrintis. Galima sakyti, kad tyrimas poligrafu atliktas nebuvo pastarajam atsisakius tikrintis“, - sakė G.Cininas.

Jis priminė, kad patikrinimas poligrafu nėra privalomas ir gali būti atliekamas tik asmeniui sutikus. Atsisakymas esą tik tam tikrais atvejais gali būti įvertintas kaip neigiama poligrafo išvada, tačiau tai „savaime nesudaro teisinio pagrindo naikinti leidimą dirbti su įslaptinta informacija“. Lemiamą reikšmę, anot jo, tokiais atvejais turi tyrime surinkta medžiaga.

G.Cininas patvirtino, kad klausimai K.Jucevičiui buvo suformuluoti remiantis turima medžiaga, tačiau jis atsisakė tikrintis motyvuodamas, kad į klausimus jau atsakė per apklausą prokurorams.

„Klausimai buvo konkretūs, susiję su atliekamu tyrimu. Paties K.Jucevičiaus argumentai buvo tokie, kad į šiuos klausimus jis jau atsakė ikiteisminio tyrimo metu“, - sakė G.Cininas.

Tuo metu ministras akcentavo, kad tyrimo metu surinkta medžiaga nusiųsta įvertinti STT. Taip pat K.Jucevičiaus atžvilgiu šiuo metu ministerijoje atliekamas dar vienas tarnybinis patikrinimas „dėl galimo neskaidraus pareigūnų atstatymo į tarnybą“. Tyrime aiškinamasi situacija dėl dviejų FNTT Panevėžio skyriaus pareigūnų grąžinimo į pareigas.

S.Skvernelis tvirtino, kad ministerija greičiausiai siūlys tikrinimo poligrafu tvarkos pakeitimus, kad tai būtų ne viena iš papildomų, bet viena pagrindinių priemonių tikrinant asmens patikimumą - taip esą yra „nemažoje dalyje valstybių“. Taip pat ministerija ketina rengti tvarkos aprašą, kad minsiterija galėtų „planingai ar neplaningai“ atlikti įstaigų prie ministerijos auditą.

„Kalbant apie Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, ten turėtų būti imperatyvas, kad kilus bet kokiai abejonei dėl informacijos galimo neteisėto panaudojimo arba praradimo, arba jei jis susijęs netinkamais ryšiais su netinkama aplinka, turėtų būti imperatyviai naikinamas toks leidimas, kad bent jau šiame etape būtų atskiriamos pareigybės, kurios gali toliau darbuotis turėdamos leidimą ir neturėdamos leidimo“, - sakė jis.

Tarnybinis tyrimas dėl K.Jucevičiaus patikimumo buvo atliekamas nuo pernai lapkričio. K.Jucevičiaus kadencija turi baigtis 2017  metais.

Klausimas dėl K.Jucevičiaus patikimumo kilo, kai jis buvo apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje kaip specialusis liudytojas, atliekant ikiteisminį tyrimą buvusio advokato Juzefo Kozubovskio byloje.

K.Jucevičius siekė teisme panaikinti S.Skvernelio įsakymą atlikti pakartotinį jo patikimumo tikrinimą - šiuo įsakymu K.Jucevičiui tyrimo metu buvo uždrausta susipažinti su slapta informacija. Vilniaus apygardos administracinis teismas šią bylą trečiadienį nutraukė K.Jucevičiaus prašymu. Sprendimo motyvų K.Jucevičius nenurodė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

poligrafas

poligrafas portretas
o ar poligrafas nieko nepašnibždėjo? Garsiai - ištrenkė, tyliai - gražino galias naudotis slapta info...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių