G. Grinos kadencija baigiasi, kas jį pakeis – dar neaišku

Balandžio pradžioje baigiasi Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Gedimino Grinos kadencija. Iki šiol Prezidentė Seimui nepateikė naujos kandidatūros. Pasak kai kurių parlamentarų, tai nėra normalu, kandidatai užimti tokius postus turi būti aiškūs jau prieš pusmetį, kad apie šiuos žmones kuo daugiau sužinotų tiek Seimo nariai, tiek visuomenė.

Balandžio pradžioje saugumo vadovas atsisveikins su penkerių metų kadencija. Kas jį pakeis poste – kol kas nežinoma. Aišku viena, Prezidentė antrai kadencijai G. Grinos neteiks. Tą ji patvirtino dar sausį. Prezidentės spaudos tarnyba praneša, kad šalies vadovė naują kandidatą Seimui žada pateikti iškart po Velykų.

„Blogai, kai staiga atsiranda nauja kandidatūra ir ji teikiama patvirtinti. Normalioje demokratinėje valstybėje bent jau prieš pusę metų turėtų būti įvardinama, kas pakeis vieną ar kitą valstybės pareigūną ir ypatingai tokiai svarbiai institucijai, kaip VSD“, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas teigia dar negirdėjęs nė vieno galimo kandidato pavardės.

„Apskritai visų tokių institucijų tvirtinime, kur dalyvauja tiek Prezidentas, tiek Seimas ar vien Prezidentas, ar Seimas, mano įsitikinimu, kandidatai jau turėtų būt aiškūs prieš pasibaigiant kadencijai. Antai teismų įstatyme aiškiai pasakyta, kad skyrimo procedūra prasideda prieš pusę metų iki kadencijos pabaigos“, – sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Pasak Loretos Graužinienės, Seime pateikta įstatymo pataisa dėl galimybės išplėsti saugumo vadovo kandidatūros paiešką. L. Graužinienė tiksi, kad po švenčių klausimo imsis parlamentarai.

„Pagal dabar galiojantį įstatymą, sistema labai uždara. Reikia teikti kandidatą tik iš vidaus, yra ir kitų apribojimų. Manau, daug sveikiau sistemai būtų, jeigu būtų platesnis pasirinkimas, o vadovas galėtų būti ne tik iš tam tikrų struktūrų“, – teigia L. Graužinienė.

„Teikti turi Prezidentė. Iš kur ieško, kokiame rate ieško – man niekas nesakė. Tai – kiekvieno pasirinkimas“, – tvirtina Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Birželį  baigiasi ir generalinio prokuroro kadencija. Prezidentė prieš penkerius metus vietoj postą palikusio Algimanto Valantino, naujo generalinio prokuroro ieškojo beveik du mėnesius.  Kas dabar galėtų pakeisti prokuratūros vadovą Darių Valį – dar neaišku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių