Pradėtas restauruoti iš V. Uspaskicho atimtas Kalnaberžės dvaras

  • Teksto dydis:

Rengiamasi restauruoti Kėdainių rajone esantį Kalnaberžės dvarą, anksčiau perimtą iš „Vikondos“ koncernui priklausiusios bendrovės.

Kaip pranešė Kultūros paveldo departamentas, pagal „Lietuvos paminklų“ parengtą projektą, jau pradėtas tvarkyti dvaro rūmų stogas. Šiemet planuojama jį baigti tvarkyti, o kitais metais, jei bus skirtas pakankamas finansavimas, bus tvarkomi fasadai, pamatai ir langai.

Tvarkybos darbai finansuojami pagal Kultūros paveldo departamento vykdomą 2017 metų Paveldotvarkos programą. Dvaro sodybos stogui tvarkyti iš valstybės biudžeto skirta 160 tūkst. eurų.

Šis dvaras dabar dešimčiai metų patikėtas valdyti labdaros ir paramos fondui „In Corpore LT“, jis čia rengiasi užsiimti karių ir pareigūnų psichologine bei socialine reabilitacija.

Kalnaberžės dvaro sodyba yra įtraukta į valstybės saugomų kultūros vertybių registrą.

2012 metais Panevėžio apygardos teismas nusprendė dvarą grąžinti valstybės nuosavybėn. Iki tol jį valdė Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui priklausiusi įmonė „Lukta“, tačiau pastatai ilgą laiką buvo neprižiūrimi ir paveldosaugininkų iniciatyva teismas jį nacionalizavo.

Kalnaberžės dvaro sodybą sudaro rūmai, tvartas, kluonas, kalvė, arklidės liekanos ir parkas. Istoriniuose šaltiniuose Kalnaberžės vietovė imta intensyviai minėti 1371 – 1372 metais, karų su kryžiuočiais laikotarpiu.

Dvarą yra valdę Radvilos, Čapskiai, Košelevskiai, Stolypinai. Pastarieji XIX amžiaus antroje pusėje rekonstravo dvaro rūmus. 1910 metais Kalnaberžės dvaro rūmuose buvo įvestas telefonas ir telegrafas, čia lankėsi ministrai ir kiti vyriausybės tarnautojai, netoliese įsikūrė šimtai apsaugos kariškių.

1940 metais dvaras buvo nacionalizuotas, o karo metu sunaikintas, daiktai – išgrobstyti.  Po karo čia įkurta nepilnamečių kolonija, 1949 metais – vaikų namai, o nuo 1959 metų – internatinė mokykla. Vėliau čia veikė „Žiburio“ kolūkio administracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpuolė

Užpuolė portretas
hienos ir maitvanagiai:DDDD))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių