Garsiausias Lietuvos lakūnas J. Kairys – KGB agentas?

  • Teksto dydis:

Iš LRT žurnalistės Ritos Miliūtės lūpų pažiro užuominos, jog garsiausias Lietuvos lakūnas, akrobatinio skraidymo meistras Jurgis Kairys bendradarbiavo su KGB.

Taip žurnalistė sureagavo į J. Kairio LRT publikacijoje išsakytus žodžius apie dabartinėje Lietuvoje klestinčią neteisybę.

„Akrobatinio skraidymo čempionas ir persigalvojęs kandidatas į LR prezidentus Jurgis Kairys LRT portalui kalba, kad tokios neteisybės, kaip dabar Lietuvoje, niekada nebuvo.

Teisybė, matyt, buvo iki 1990, kuomet pilotai iš okupuotos Lietuvos galėjo vykti į varžybas Vakarų šalyse, o atgal parveždavo duomenis KGB, kada leidžiasi ir kyla F-15, F-16 ir „Harrier". 1986-aisiais, RAF bazėje Fairforde, už 5-6 km nuo South Cerney“, – socialiniame tinkle parašė R. Miliūtė.

Žurnalistė pasidalino ir KGB pažymų nuotraukomis. 1986 m. pažymoje, surašytoje rusų kalba, minimas agentas Medvėgalis.

Netrukus dviem KGB dokumentais ir komentaru feisbuke pasidalijo ir istorikas, Seimo narys Arvydas Anušauskas: „Rita Miliūtė, komentuodama akrobatinio skraidymo čempiono Jurgio Kairio keistoką nostalgiją dėl sovietmečiu puoselėtos sportinės aviacijos, yra visiškai teisi. Ir ne tik dėl to, kad pilotai buvo naudojami šnipinėjimui (pateikiu panašų dokumentą). Visa tuometinė sistema buvo pajungiant militarizmui parengti kuo daugiau pilotų, kuo daugiau vairuotojų sunkiajai technikai (tankams)... Sportas – tik priedanga.“

Visa tuometinė sistema buvo pajungiant militarizmui parengti kuo daugiau pilotų, kuo daugiau vairuotojų sunkiajai technikai (tankams)... Sportas – tik priedanga.

A. Anušausko pateiktame dokumente parašyta, kad agentas Medvėgalis 1986 m. rugpjūtį sportininkų komandos sudėtyje dalyvavo aukštojo pilotažo varžybose Anglijoje, o grįžęs pateikė informacijos apie toje šalyje esančius karinius objektus. Varžybos vyko South Cerney karinių oro pajėgų bazėje. Maždaug už 5-6 km nuo jos, Fairforde, kaip rašome dokumente, buvo įsikūrusi NATO karinė bazė. KGB pažymoje nurodyta, kad prie dokumento pridedamos iš oro varžybų metu padarytos karinių objektų fotografijos, žemėlapiai.

J. Kairys jau senokai nebedalyvauja akrobatinio skraidymo čempionatuose, lakūnas piktinosi, kad nesulaukia sporto institucijų pagalbos.

„Paskutinį kartą čempionatuose dalyvavau 2009-aisiais ir 2011-aisiais. Parvežiau medalius ir pamačiau, kad to nebereikia daryti. Įdedi daug darbo, o kam to reikia? Lietuvos žmonėms, draugams, artimiesiems? Kalbant apie sporto institucijas, iš jų – jokios pagalbos. Sovietmečiu niekada taip nebuvo. Kažkuriam vienam Lietuvos prezidentų pasakiau, kad sovietmečiu viskas buvo daug profesionaliau ir atsakingiau, didesnis supratimas. Nesu girdėjęs, kad atstovaučiau Lietuvai ir mane palaikys. Tuomet kam man to reikia? Kam man draskyti savo sveikatą, kažką įrodinėti? Jei toms institucijoms nieko nebereikia – nei tos Lietuvos, nei prestižo ir pergalių, atstovavimo, – kam man to reikia? Man irgi to nebereikia, mano ambicijos seniai patenkintos. Kam man eikvoti savo laiką, lėšas ir finansus? Todėl dabar esu ten, kur esu reikalingas – dalyvauju aviacijos šou. Pasaulis – atviras. Noriu tik padėkoti tiems, dėl kurių esame laisvi ir galime keliauti“, – nuoskaudas liejo lakūnas J. Kairys.

J. Kairys planavo dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose 2002 m., tačiau vėliau persigalvojo, pareiškęs, kad dar nesijaučia pakankamai stiprus tokiam atsakingam žingsniui.


Šiame straipsnyje: Jurgis KairysKGB

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikras lietuvis

Tikras lietuvis portretas
Gerb Anusauskas istvirkelis kokia geda

AKIVAIZDI TIESA PAREMTA FAKTAIS

AKIVAIZDI TIESA PAREMTA FAKTAIS portretas
tas jurgelis lakste paskui LT patriotus net 1993 m kartu su kitu sovietiniu/aviatoriumi edmundeliu ganusauskū (is Komsomolkos redakcijos) kgb'p.i.s.t.u ir aiskiu ruskiu kgb/fsb nurodymu tipo-gasdino "kad gali buti problemu" del kolos pries kgb'p.p.i.s.t.u.s Lietuvoje. Visi kas nedurni zino kad kairiu jurgelis buvo uolus kgb skundikas.

Anonimas

Anonimas portretas
O kaip kgb agentas martynas? Ar miliute turi byla?
VISI KOMENTARAI 75

Galerijos

Daugiau straipsnių