Geriamajame vandenyje Ignalinos rajone – arsenas

  • Teksto dydis:

Ignalinos rajone, Mažėnų kaime, užfiksuotas normą viršijantis arseno kiekis centralizuotai tiekiamame geriamame vandenyje, ketvirtadienį paskelbė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Utenos maisto ir veterinarijos tarnyba vandenyje užfiksavo, kad arseno kiekis yra 19,1 mikrogramo litre (mkg/l). Leistina norma yra 10 mikrogramų litrui.

Šiuo metu kaimo gyventojams geriamasis vanduo tiekiamas buteliais, viešai tiekiamą vandenį išimtinai leidžiama naudoti tik buitinėms reikmėms.

Utenos maisto ir veterinarijos tarnyba Ignalinos savivaldybei dėl situacijos Mažėnų kaime pasiūlė surengti Ekstremalių situacijų komisijos posėdį.

Centro duomenimis, 2017 – 2018 metais arseno cheminės taršos kiekis leistiną 10 miligramų litre (µg/l) normą iš viso viršijo aštuoniose vandenvietėse: 2017 metais „Raseinių vandenų“ Šienlaukio (42,3 µg/l) ir Ražaitėlių (29,1 µg/l) vandenvietėse; 2018 metais – „Sūduvos vandenų“ Geležinių vandenvietėje (12 µg/l), „Jurbarko vandenų“ Šimkaičių vandenvietėje (15 µg/l), „Lazdijų vandens“ Barčių vandenvietėje (12,9 µg/l), „Vilkaviškio vandenų“ Duonelaičių (20,6 µg/l), Užbalių (16,61 µg/l) ir Trilaukio k. pajininkų grupės (13,8 µg/l) vandenvietėse.

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad esant arseno koncentracijai geriamajame vandenyje 10-50 mkg/l daromas neigiamas poveikis sveikatai. Arsenas – organizme linkęs kauptis sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ir kitas ligas.

Arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Šio sunkiojo metalo yra ir akmens anglies pelenuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Ar Vičiūnų vandenvietėje bus mažinama vandenvietės apsaugos zona?

ALGIS

ALGIS portretas
Ar nekyla įtarimo , kad čia gali būti diversija . praktiškai randama visoj Lietuvoj .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių