Daugiausia vardinių prezidentų stipendijų gaus VU studentai

  • Teksto dydis:

Geriausiems Lietuvos studentams paskirtos vardinės LR prezidentų stipendijos. Kazio Griniaus, Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio, Jono Žemaičio ir Algirdo Brazausko stipendijos ateinančiais mokslo metais už puikius akademinius pasiekimus atiteks dvidešimt devyniems universitetų ir kolegijų studentams.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pasirašė įsakymą dėl prezidentų stipendijų 2017–2018 studijų metams skyrimo.

„Lietuvos Respublikos prezidentų stipendijos – pats garbingiausias Lietuvos studentų pasiekimų įvertinimas ir paskata toliau siekti geriausių akademinių rezultatų. Sveikinu visus šio garbingo įvertinimo nusipelniusius studentus ir linkiu jiems toliau sėkmingai kopti į mokslo viršūnes“, – sako ministrė J. Petrauskienė.

Gabiausiems valstybinių aukštųjų mokyklų studentams kasmet numatoma iki trisdešimt vardinių stipendijų – po penkias kiekvienai iš šešių studijų sričių. Technologijos mokslų studentams skiriamos Jono Žemaičio, socialinių mokslų – Algirdo Brazausko, biomedicinos mokslų – Kazio Griniaus, fizinių mokslų – Aleksandro Stulginskio, humanitarinių mokslų ir meno studijų atstovams atitenka Antano Smetonos vardo stipendijos.

Šiemet Lietuvos mokslų akademija, atlikusi pretendentų atranką, pasiūlė vardines prezidentų stipendijas skirti 29 studentams, pasižymėjusiems puikiais akademiniais rezultatais bei aktyvia moksline veikla.

Iš universitetų studentams šiemet paskirtų 24-ų stipendijų dešimt stipendijų laimėjo Vilniaus universiteto studentai, keturias gaus Kauno technologijos universiteto studentai. Po dvi stipendijas keliaus į Vytauto Didžiojo ir Klaipėdos universitetus bei Vilniaus dailės akademiją. Po vieną stipendiją atiteks studentams iš Lietuvos sveikatos mokslų, Vilniaus Gedimino technikos, Aleksandro Stulginskio ir Lietuvos edukologijos universitetų.

Iš penkių kolegijoms skiriamų stipendijų tris pelnė Vilniaus kolegijos studentai, dvi keliaus į Kauno kolegiją.

Iš kiekvienai studijų sričiai numatytų penkių vardinių stipendijų po vieną skiriama kolegijų studentui (190 eurų kas mėnesį), po dvi – siekiantiems bakalauro laipsnio universitetuose (190 eurų) ir po dvi – magistrantūros studentams (266 eurai).

Kandidatūras stipendijoms teikia aukštosios mokyklos, jas vertina Lietuvos mokslų akademijos ekspertai.

Prezidentų stipendijos skiriamos vieneriems studijų metams už gerus akademinius pasiekimus ir aktyvią mokslinę veiklą. Kandidatai stipendijoms atrenkami atsižvelgiant į mokymosi rezultatus, studijų, mokslinės ir meninės veiklos įvertinimus, dalyvavimą konkursuose, ekspedicijose, mokslinės praktikos projektuose, paskelbtus mokslo darbus ir kt.

Prezidentų vardines stipendijas siekiant pagerbti Lietuvos Respublikos prezidentus ir paskatinti geriausius Lietuvos studentus Švietimo ir mokslo ministerija įsteigė 1995 metais.

Nuo 2018 m. į vardines LR prezidentų stipendijas galės pretenduoti ne tik valstybinių kaip iki šiol, bet ir nevalstybinių universitetų bei kolegijų studentai. Nuo 2018 m. atrenkant kandidatus taip pat bus atsižvelgiama ne tik į jų akademinę, bet ir visuomeninę veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių