Ginčas Kėdainiuose: kas turi modernizuoti nuotekų valymo įrenginius?

Kėdainių savivaldybė nesutaria su Aplinkos ministerija, kas turi modernizuoti buitinius nuotekų valymo įrenginius. Europos Komisija atkreipė dėmesį, kad įrenginiai išleidžia daugiau teršalų, negu numatyta ES normatyvuose. Dėl to prieš Lietuvą pradėta pažeidimo procedūra. Jei reikalai nepajudės, už gamtos taršą gali būti skirta didžiulė bauda.

Specialistai konstatuoja, kad prieš 11 metų pastatyti įrenginiai – paseno. Į Nevėžį išleidžiama daugiau nei leistina teršalų su didesne azoto koncentracija. Esą projektuojant įrenginius nebuvo įvertinta, kad padaugės įmonių ir rajone bus įrengtos centralizuotos nuotekos.

„Kvietėmės mokslo atstovus, sudarėme sutartį su KTU ir nuo žymaus viršijimo perėjome prie labai nežymaus viršijimo. Įdiegėme kai kurias priemones, gegužę dar įdiegsime. Tikimės pasiekti leistiną [normą – LRT.lt], bet vis tiek valymo įrenginių darbas bus ant ribos“, – aiškina UAB „Kėdainių vandenys“ direktorius Kęstutis Vaitkevičius.

Įrenginiams rekonstruoti reikia daugiau nei 3 mln. eurų. Aplinkos ministerija siūlo Kėdainių savivaldybei šias išlaidas dalytis perpus. Meras prieštarauja, nes įrenginiai pastatyti europinėmis, valstybės ir savivaldybės lėšomis, esą savivaldybė skolintis negali, o pasiskolinus „Kėdainių vandenims“ pabrangtų paslaugos gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių