Greitosios pagalbos numerio 033 galiojimas bus pratęstas?

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) numerio 033 galiojimą svarstoma pratęsti, kol žmonės juo naudosis, Seimo Sveikatos reikalų komitete trečiadienį svarstant klausimą dėl greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos veiklos sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) derinti pateikė projektą, kad nuo 2019 metų būtų pereita prie vieningo pagalbos numerio 112, tačiau tam priešinasi GMP stotys. Pasak E.Misiūno, problema aptarta su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais ir šie projektui pateiks savo vertinimą, o galutinį sprendimą priims Vyriausybė.

„Vakar buvome susitikę su sveikatos apsaugos ministru, abu kalbėjome apie vienodą viziją, kokiais etapais turėtų būti įgyvendintas toks tikslas, pakalbėjome apie 033 išjungimo galimybes, sutarėme, kaip elgsimės teikdami Vyriausybės nutarimo projektą. Nėra jokio buldozerio, nėra jokio asmeninio noro, kad tai būtų kuo greičiau padaryta ir pasiektas būtent tas rezultatas. Jei nesusitarsime, bus kitokios vizijos, kitokie matymai, galime diskutuoti apie kitus sprendimus“, – per komiteto posėdį kalbėjo E.Misiūnas.

„Pagal projektą, siūloma nuo 2019 metų, kad būtų vienas numeris – 112, bet iki 2020 metų veiktų kiti dar numeriai, kuriais būtų informuojama, kad skambintų 112. Tačiau vakar mes kalbėjome ir išsakytos nuomonės, kad galbūt yra žmonių grupė, kurie geriau žino 033, ir atsižvelgus į tų žmonių poreikį būtų galima numerį laikyti, kol juo bus skambinama per metus kažkokį skaičių“, – sakė ministras.

Problemos dėl GMP tikrai niekas neturėjo ir neturės, sistema sukurta ir nereikia jos buldozeriu griauti.

Posėdyje dalyvavęs iš pareigų atleistas buvęs Vilniaus GMP vadovas Tadeušas Rodzas, dabar išrinktas stoties darbuotojų profesinės sąjungos pirmininku, laikėsi pozicijos, kad turi būti paliktas greitosios pagalbos numeris 033. Anot jo, sistema veikia gerai ir nereikia jos griauti.

„Visuomenė taip pat 70 proc. pabalsavo jau, kad tas numeris 033 yra reikalingas. Kai minima, kad keliose šalyse yra tik vienas numeris, reikia lyginti svorį – pavyzdžiui, Suomija. Ten trigubai daugiau pajėgų skiriama greitajai pagalbai, 6 tūkstančių gyventojų yra greitoji pagalba, pas mus – 18 tūkstančių gyventojų yra viena greitoji pagalba. Problemos dėl GMP tikrai niekas neturėjo ir neturės, sistema sukurta ir nereikia jos buldozeriu griauti“, – sakė T.Rodzas.

Jis taip pat teigė, kad nors projektas dėl perėjimo prie vieno pagalbos numerio 112 pateiktas derinti, esą buvo aišku, kad sprendimas toks ir bus priimtas, neįsiklausant į GMP darbuotojų poziciją.

„Visos išsakytos mintys, kad bus tariamasi, viešoje erdvėje vis dėlto buvo pasakyta, kad tai projektas, bet tai bus. Buvo pasakyta, kad bus diskusija, bet bus padaryta, kaip mes sakėme“, – kalbėjo T.Rodzas.

Ministras E.Misiūnas pažymėjo, kad galutinį sprendimą priims Vyriausybė.

„Projekte numatyta, kad 033 būtų išjungtas 2020 metais, nes nuo 2019 metų turėtų veikti 112, o paskambinus 033 turėtų automatiškai pranešti, kad skambinkite į 112. Bet dėl to ir yra derinimo procedūros, kad būtų išsakytos nuomonės ir pristatyti sprendimui Vyriausybei, siūlymai gali būti visokie. Mes kalbėjome apie galimybę pratęsti 033, kol pakankamai yra skambinančiųjų. Faktas, kad (šį numerį) dabar naudoja 40 proc. gyventojų, kurie skambina į pagalbą, tai jei sumažėtų natūraliai iki 1000 per metus ar kitokio sąlyginio skaičiaus, būtų galima išjungti“, – BNS po komiteto posėdžio sakė E.Misiūnas.

„Įtikino mane, kad vyresnio amžiaus žmonės geriau žino 033, jaunesnio – 112, čia galima apie tai diskutuoti, o apsisprendimo klausimas – Vyriausybei“, – pridūrė ministras.

Reikalaudami atsisakyti planų pereiti prie vieno numerio 112 ir integruoti dispečerines į vieną pagalbos centrą GMP stočių darbuotojai birželio pabaigoje surengė mitingą prie Vyriausybės. Jų teigimu, sprendimas palikti tik Bendrosios pagalbos centro numerį 112 ir visiškai atsisakyti pagalbos numerio 033 sulėtins medikų reagavimą ir kai kuriais atvejais gali sutrukdyti išgelbėti žmonių gyvybes.

Dėl šios pertvarkos visi Vilniaus GPM dispečeriai buvo padavę prašymus išeiti iš darbo, tačiau vėliau liko pareigose, o jų prašymus patenkinęs buvęs Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas T.Rodzas iš pareigų atleistas likus dienai iki kadencijos pabaigos. Atleidimo motyvu tapo konstatuoti šiurkštūs darbo pareigų pažeidimai.

Skirdamas T.Rodzui drausminę nuobaudą – atleidimą, sostinės meras Remigijus Šimašius konstatavo, kad patenkinęs tokius 36 darbuotojų prašymus stoties vadovas neužtikrino sklandaus ir nepertraukiamo įstaigos veikimo, nes nepaliko darbuotojų, kurie atsakys į pagalbos skambučius ir koordinuos greitosios pagalbos automobilių vykimą pas nukentėjusiuosius po liepos 1 dienos.

Jau ne vienus metus bandoma GMP dispečerius integruoti į Bendrąjį pagalbos centrą. Pagal naujausią Vidaus reikalų ministerijos siūlymą, 112 vieninteliu pagalbos numeriu taptų nuo 2019 metų, palikus vieną pagalbos numerį į BPC būtų pradėtos integruoti ir šiuo metu atskirai dirbančios 8 greitosios medicinos pagalbos dispečerinės bei 11 policijos operatyvaus valdymo skyrių.


Šiame straipsnyje: greitoji pagalbagreitoji033BPC

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
DEBILAS KARATISTAS SUDAUŽYTA GALVA... KOKS DAR DEBILIZMAS: PASKAMBINUS 033 BUS INFORMUOJAMA SKAMBINTI 112... TIESIAI JUNKIT Į VEIKIANTĮ TELEFONĄ-ŽMOGUI INFARKTAS IR POCHUI JŪSŲ DAUNIŠKI IŠMISLAI...

chi chi chi

chi chi chi portretas
Neatlaikė Putino subinlaižių galvelės Kremliaus propagandos intensyvios terapijos seansų: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo

Anonimas

Anonimas portretas
tik 033 ačiū kad palikote tą numerį
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių