Gruzija ir Lietuva: dokumentais įrodoma tautų draugystė

Kauno apskrities archyve atidaryta paroda "Lietuva ir Gruzija istorijos šaltiniuose“. Mintis surengti tokią parodą kilo prieš metus, kai Kauno apskrities archyvo darbuotojų grupė iš Gruzijos parsivežė kelių šimtų dokumentų, susijusių su Pažaislio kamaldulių vienuolyno istorija, skaitmenines kopijas. Dokumentų originalai šiuo metu saugomi Gruzijos nacionaliniame archyve Gruzijos patriarcho Kiriono II asmens fonde.

Parodoje demonstruojami dokumentai iš Gruzijos nacionalinio archyvo, Gruzijos nacionalinio rankraščių centro, Lietuvos valstybės istorijos archyvo, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Kauno apskrities archyvo, Maironio lietuvių literatūros muziejaus. Parodą paįvairina vertingi ir įdomūs leidiniai iš Kauno apskrities viešosios bibliotekos. Ši paroda – kolegiško darbo, geranoriškumo ir smalsumo pavyzdys. Kartu tai yra puikus Lietuvos ir Gruzijos valstybės archyvų bendradarbiavimo pavyzdys, galimybė susipažinti su Gruzijos valstybės kūrimosi istoriniais dokumentais ir paminėti gegužės 26 d. švenčiamą Gruzijos nepriklausomybės dieną.

Unikalūs artefaktai ir kopijos

Parodos ekspoziciją santykinai galima suskirstyti į dvi dalis. Pirmoji skirta bene ryškiausiai simbolinei jungčiai tarp abiejų tautų – Pažaislio vienuolynui ir Gruzijos patriarchui Kirionui II.

Parodos rengėjai turėjo puikią galimybę dar kartą pasidomėti ir Kauno apskrities archyve saugomais Pažaislio vienuolyno dokumentais bei pristatyti juos visuomenei. Todėl čia eksponuojama keletas Kauno apskrities archyve saugomų Pažaislio kamaldulių vienuolyno dokumentų: dokumentai apie įstojimą į vienuolyną ar pasitraukimą iš jo, įvairūs mokesčių kvitai, 1773–1782 m. kamaldulių piniginių pajamų ir išlaidų knyga, statybos bei įvairių susitarimų su meistrais dokumentai, svarbūs fundacinių, žemės valdų nuosavybės dokumentai, vaistų receptai.

Ypač vertingi yra Gruzijos nacionaliniame archyve saugomi dokumentai: 1667 m. dokumentas, liudijantis, kad Lietuvos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Jonas Kazimieras Vaza patvirtino Kristupo Paco fundaciją Pažaislio vienuoliams kamalduliams, įrašant šią fundaciją į LDK mažosios kanceliarijos knygas, pirmojo vienuolyno prioro Jeronimo paskyrimo raštas, 1683 m. vienuolyno vidaus tvarkos taisyklės ir kt.

Parodoje eksponuojami vienuolyno žemėvaldos dokumentai, tiesiogiai susiję su Kauno apskrities archyve saugoma 1817 m. kamaldulių fundacinių, žemės valdų nuosavybės ir teisminių ginčų XVI–XVIII a. dokumentų registro knyga.

Parodos ekspoziciją papuošė neseniai iš Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus gauta dovana – unikalios XVIII a. Pažaislio kamaldulių vienuolių kapitulos knygos kopija iš Gruzijos nacionalinio rankraščių centro.

Domėjosi asmeniškai

Žinome,  kad po 1831 m. sukilimo Pažaislio vienuolynas buvo uždarytas, kamalduliai ištremti, o pats vienuolynas perduotas stačiatikiams. Šį Pažaislio vienuolyno istorijos laikotarpį atspindi 1832 m. ir vėlesnių metų vienuolyno turto surašymo, jo pritaikymo ir pertvarkymo statybos darbų dokumentai, Rusijos valstybės istorijos archyve Sankt Peterburge saugomi 1840 m. parengti vienuolyno pertvarkymo projektai, išvežamų knygų, parduodamo ar išvežto turto sąrašai, etc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
aplink vien broliai. ir estai, ir latviai ir gruzinai, ir ukrainieciai, ir sirai. gal todel ir sedim siknoj, kad svetimus gyvenimus gyvenam?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių