G.Vagnorius bando versti A.Kubilių

Ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Krikščionių partija (KP) reikalauja premjerą Andrių Kubilių pakeisti kitu politiku. Tik tuomet KP sutiktų sustiprinti valdančiąją koaliciją.

Tik vienas kelias

"Matome tik vieną kelią – nedelsiant išspręsti visuomenės pasitikėjimą praradusio Vyriausybės vadovo klausimą. A.Kubilius neturi antikrizinio veikimo plano, neturi valios jį įgyvendinti. Jis nekonstruktyviai elgiasi", – vakar po KP prezidiumo posėdžio sakė G.Vagnorius.

Šios partijos vadovybės nuomone, jeigu A.Kubilius liktų premjeru, "tai atneštų kur kas daugiau žalos nei naudos".

G.Vagnorius tvirtino, kad Vyriausybės vadovas "turi pasitikrinti Seime, ar tebeturi pasitikėjimą". "Mes sakome, kad nepakeitus Vyriausybės vadovo, mūsų dalyvavimas koalicijoje būtų neįmanomas, nes jeigu dalyvautume tokioje koalicijoje, kokia yra, prisidėtume prie tos valstybei nenaudingos ekonominės ir socialinės politikos", – teigė jis.

Valdantieji jau apsisprendė?

Pasak KP lyderio, ši partija nesidera su opozicija dėl perėjimo į jos stovyklą. "Mes nesirengiame pasiskelbti opozicija ir apskritai nevykdome jokių derybų dėl bendradarbiavimo su ja. Bet nevyksta ir jokios derybos su valdančiaisiais, nors jau tris kartus per pastaruosius kelis mėnesius buvo duoti signalai, kad galime pradėti pokalbius. Jie taip ir neprasidėjo", – tvirtino G.Vagnorius.

Tačiau, anot jo, praėjusios savaitės pabaigoje A.Kubilius perdavė valdančiosios koalicijos reikalavimą KP paremti dabartinės Vyriausybės programą. Tik tuomet esą ši partija būtų laukiama koalicijoje.

p>G.Vagnorius teigė manąs, kad valdantieji jau pasirengę pakeisti A.Kubilių. "Mano manymu, Vyriausybės vadovas pasikeis, tas klausimas jau išspręstas. Tik nereikėtų to vilkinti", – kalbėjo KP pirmininkas.

Jis viliasi, kad valdantieji A.Kubilių nuvers dar iki kovo 10 d. prasidedančios Seimo pavasario sesijos, kurioje esą galėtų būti suformuota nauja Vyriausybė, jau dalyvaujant ir KP.

Kas iš dabartinių keturių centro dešinės valdančiosios koalicijos partijų galėtų tapti naujuoju Vyriausybės vadovu, G.Vagnorius atsisakė spėlioti: "Man tai daryti būtų nekorektiška."

Kalbėsis su visais

Kategoriška G.Vagnoriaus vadovaujamos partijos pozicija gali būti atsakas į vakar rytą vykusio valdančiųjų lyderių posėdžio rezultatus. Jame sutarta pradėti konsultacijas dėl koalicijos stiprinimo "su tomis politinėmis partijomis, kurios parems dabartinės Vyriausybės programą". Esą tarp tokių partijų gali būti ne tik KP, bet ir kitos Seime atstovaujamos politinės jėgos.

Po daugiau kaip valandą trukusio susitikimo nė vienas iš partijų lyderių nekomentavo rezultatų ir tvirtino, kad tai įpareigotas padaryti premjero patarėjas Virgis Valentinavičius. Šis teigė, kad susitikime aptartos galimybės išplėsti koaliciją partijomis, "kurios paremtų Vyriausybės programą". Plačiau esą sutarta nekomentuoti.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma dienraščiui pripažino, kad vakar nebuvo pasiektas joks konkretus rezultatas. Sutarta tęsti konsultacijas. Jos gali trukti iki pat kovo 10 d. prasidėsiančios Seimo pavasario sesijos.

A.Kubilius po Vyriausybės posėdžio teigė manąs, kad "ne vien KP, ar kaip ji ten vadinasi, gali pritarti mūsų vykdomai politikai". "Kalbėsimės su tomis partijomis, kurios pasiruošusios priimti mūsų vykdomos politikos tęstinumui būtinus sprendimus Seime", – pridūrė premjeras, atsakydamas į klausimą, ar dėl paramos bus kalbamasi ir su opozicinėmis Darbo, Socialdemokratų, Tvarkos ir teisingumo partijomis. Seime kalbama, kad Vyriausybę gali paremti Mišriai Seimo narių grupei priklausantys trys valstiečiai liaudininkai.

Valdančioji koalicija šiuo metu formaliai turi vos 71 balsą Seime iš 141. Ši trapi dauguma gali pavirsti mažuma, nes liberalcentristas Žilvinas Šilgalis grasina trauktis iš savo frakcijos ir taip sugriauti ją ir valdančiąją daugumą.


Per daug blaškosi

Premjeras Andrius Kubilius rimtai nevertina Krikščionių partijos (KP) lyderio Gedimino Vagnoriaus raginimų jį nuversti, nes mano, jog šioje naujoje partijoje yra per mažai stabilumo ir per daug blaškomasi.

"Premjero nuomone, KP partijos problema visada buvo nuoseklumo stoka, ir šis sprendimas yra dar vienas atvejis, kai nuoseklumo yra per mažai, o blaškymosi – per daug", – BNS vakar sakė premjero patarėjas Virgis Valentinavičius ir pridūrė, kad G.Vagnoriaus reikalavimas A.Kubilių premjero poste pakeisti kitu politiku "nestiprina krikščionių galimybės prisijungti prie valdančiosios koalicijos".

KP frakcija Seime turi 12 narių. Oficialiai ji nepriklauso nei valdantiesiems, nei opozicijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių