Gydytojai-rezidentai skundžiasi: net kasininkai uždirba daugiau

Gydytojai-rezidentai skundžiasi vis nedidėjančiais atlyginimais. Jų teigimu, net prekybos centro kasoje dirbantys žmonės uždirba daugiau.

Politikai rezidentus toliau maitina pažadais, kad jų atlyginimų klausimą kada nors peržiūrės. Tuo metu jaunieji medikai neslepia: dažnas dar besimokydamas universitete planuoja gavęs diplomą iškart emigruoti.

Politikams diskutuojant kaip artimiausiu metu bus įmanoma išsikviesti greitąją pagalbą, karjerą pradedantys medikai juokauja, kad reikėtų kalbėti ne apie tai, kaip išsikviesti, o ką išsikviesti – jeigu nebus didinamos rezidentų algos, greitai jų emigracija tik augs.

Ir šios pratybos surengtos Kaune, gydytojams-rezidentams ateityje pravers dirbant užsienyje.

Aš taip, kaip ir juokais, bet gal ir rimtai sakau, kad Lietuvoje gydytojas turi dirbti 2–3 darbuose, kaip minimum, ir maždaug dviem etatais, kad susirinktų tą algą, iš kurios jau galima pragyventi.

Internete paviešintas gydytojos-rezidentės algalapis įžiebė diskusijas, ar karjerą pradedantys medikai tikrai gali išgyventi už kelis šimtus eurų per mėnesį. Tapatybės nenorėjusi atskleisti mergina sako, pradėjusi studijuoti apie algalapį negalvojo, bet pirmą kartą jį gavusi – nustebo. Paskaičiavo, kad už dieninio darbo valandą gavo kiek daugiau nei 2 eurus, o už naktinio – 3,5 euro. Pasak rezidentės, vertinti reikia tai, kad esi atsakingas už žmones, jų gyvybes. Kaip pavyzdį, ji pateikia atlygį auklėms, kurios per valandą gauna nuo 3 iki 5 eurų.

Garsiai apie jaunų specialistų problemas kalbantis gydytojas-rezidentas Andrius Černauskas sako, kad rezidentai – kvalifikuoti, motyvuoti dirbti, bet mokėdama po 300 – 400 eurų atlyginimo ir ne visų gaunamas 360 eurų stipendijas, Lietuva rengia specialistus Europai.

„Stipendiją gauna ne visi ir faktas, kad reikia dirbti ir kitus darbus. Aš taip, kaip ir juokais, bet gal ir rimtai sakau, kad Lietuvoje gydytojas turi dirbti 2–3 darbuose, kaip minimum, ir maždaug dviem etatais, kad susirinktų tą algą, iš kurios jau galima pragyventi. Dienos metu tu dirbti rezidentu, naktį tu eini dirbti ir savaitgaliais budėti už medicinos gydytoją. Turi savo licenciją už ką jau esi atsakingas, ir privalai ką atlikti ir dirbti tokį darbą, kur tik tave priima“, – sakė gydytojas-rezidentas A. Černauskas.

Didinti rezidentų atlyginimus pernai rugpjūtį žadėjo dar praėjusios kadencijos valdžia. Valdžios keičiasi, o pažadai lieka pažadais.

„Kaip ir sakiau, tas dvigubas mokėjimas – stipendijos ir atlyginimo – šiek tiek amortizuoja tą situaciją, kuri dabar yra sudėtinga, bet mes tikrai bandysim žiūrėti, ieškoti galimybių, kadangi dabar jau yra priimti sprendimai dėl gydytojų ir slaugytojų. Vėlgi, tai yra padaryta iš mūsų pačių išteklių – PSDF. Tai ateityje, jeigu PSDF biudžetas didės, tai mes prie to rezidentų klausimo ateisim ir svarstysime galimybes, jiems atlyginimą didinti. Būkim objektyvūs, mes neturėsim galimybės pasiūlyti tokių atlyginimų kaip gali pasiūlyti vokiečiai, švedai ar norvegai. Ta įtampa atlyginimų visada išliks“, – žadėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak ministro, siekiant gerinti paslaugų prieinamumą pacientams ir didinti medikų motyvaciją, nuo liepos ne mažiau kaip 8 procentais didinami gydytojų ir slaugytojų atlyginimai.

Pasak Jaunųjų gydytojų asociacijos vadovo, situaciją šiek tiek pagerėtų, jeigu būtų įvestos etapinės kompetencijos.

„Nėra tikslas gauti daugiau pinigų. Mes norime parodyti, kad rezidentai gali užsidirbti daugiau pinigų ir tikslas, nėra tiesiog prašyti. Mes suprantame, kad sudėtinga situacija yra ir tai priklauso nuo viso sektoriaus – sveikatos sektorius priklauso nuo to, kiek iš viso mokesčių yra sumokama valstybėje. Bet mes sakome, kad gydytojus – rezidentus reikia įgalinti per etapines kompetencijas, teikti daugiau paslaugų su etapais ir kad už tas teikiamas paslaugas, už atliekama darbą visuomenei, jų atlyginimas turėtų didėti pakopomis bent jau su kiekvienais rezidentūros metais“, – sakė Jaunųjų gydytojų asociacijos vadovas Martynas Gedminas.

Asociacijos atliktų apklausų duomenimis, apie 10 procentų medicinos studentų emigruoja iškart po studijų, dar apie 20 procentų žada emigruoti mokydamiesi rezidentūroje. Populiariausios kryptys – Vokietija, Anglija, Norvegija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TIMAS

TIMAS portretas
KADA medikai ir mokytojai gauna tokius atlyginimus o valdzia randa budu kelti atlyginimus kitoms pareigybems ,tai grynas pasityciojimas. TAI tikrai ne valdzia ,ne vyriausybe, o tikra neisprususiu asmenu gauja,menkinanti savo ir tautos ivazdy.Juoda skyle sprendimuos....

Kauno klinikos

Kauno klinikos portretas
Išeitis viena – imti iš ligonių „padėkas“ (jei tik duoda). Ministerija tuo metu galvoja, kokioj tašėj alų iš parduotuvės į namus neštis.

rr

rr portretas
valstybė 25 metus žemina, menkina savo šalies gydytojus . Tai nėra ko stebėtis , kad ,kad trūksta gydytojų, eilės didelės, kad jauni emigruoja . O žurnalistai irgi prisideda prie gydytojų menkinimo ir tt.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių