Bendrai trijų šalių brigadai vadovaus Lenkijos karininkas

  • Teksto dydis:

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos gynybos ministrai penktadienį Lvove pasirašė susitarimą dėl bendros karinės brigados steigimo.

Techninis susitarimas dėl karinio vieneto ir vadovavimo jam principų papildo ir detalizuoja rugsėjį pasirašytą sutartį.

„Viskas pasirašyta“, - BNS telefonu iš Lvovo sakė Krašto apsaugos ministerijos atstovė Viktorija Cieminytė.

Susitarime numatyta, kad per pusmetį po pasirašymo brigados vadovybė pasieks pirminius pajėgumus, o per metus po to, kai bus pasiekti pirminiai operaciniai pajėgumai, ji bus visiškai pasirengusį vadovauti vienetui. Brigados vadovybės pajėgumai dar turės būti patikrinti tarptautiniu sertifikavimu.

Sutarta, kad brigados vadu taps Lenkijos karininkas, jo pavaduotoju - lietuvis. Brigados štabui vadovaus ukrainietis. Pagal rotacijos principą jie šias pareigas užims trejus metus.

Pasak Lietuvos krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, pirmadienį į brigados štabą Liubline išvyks aštuoni Lietuvos karininkai.

„Konkrečiai negaliu pasakyti, kada bus pirmos lauko pratybos, bet, matyt, ilgai netruks“, - BNS sakė J.Olekas.

Brigada formuojama pagal Europos Sąjungos daugianacionalinių kovai su krizėmis skirtų kovinių grupių pavyzdį. Brigadą sudarys tarptautinis štabas, trys batalionai ir specializuoti padaliniai.

Pasak J.Oleko, Lietuva, Lenkija ir Ukraina brigadai skirs po pėstininkų batalioną. Brigadai skiriamas batalionas iš Lietuvos bus suformuotas iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių.

Brigadai priskirti kariai dalyvaus bendrose pratybose ir mokymuose. Prireikus, brigada ar atskiri jos elementai galės būti siunčiami į tarptautines operacijas, kurioms suteiktas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos mandatas. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose turėtų priimti brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.


Šiame straipsnyje: brigadakariuomenėLenkijaLietuvaUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Wilno našė.

cha

cha portretas
O kas islaikys ukru ubagus,juk ir patys nelabai turtingi?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių