Į Lietuvos kariuomenę – be barzdų

Lietuva – viena iš nedaugelio NATO šalių, kur netoleruojami barzdočiai. Danų, italų ar net ir belgų kariuomenių vadų netrikdo barzdoti ir ūsuoti kariai. Tik lietuviui, panorusiam puoselėti šiuo metu itin išpopuliarėjusią barzdelę, privalu pateikti gydytojo pažymą, kitaip tokio kario laukia rimti nemalonumai.

Lietuva – viena iš nedaugelio NATO šalių, kur netoleruojami barzdočiai. Danų, italų ar net ir belgų kariuomenių vadų netrikdo barzdoti ir ūsuoti kariai. Tik lietuviui, panorusiam puoselėti šiuo metu itin išpopuliarėjusią barzdelę, privalu pateikti gydytojo pažymą, kitaip tokio kario laukia rimti nemalonumai.

Prašo vado leidimo

Karinėse jūrų pajėgose tarnauja kone vienintelis barzdočius, kuriam pavyko išvengti medikų ekspertizės. Visiems kitiems, net ir karinių laivų vadams, tenka ne savo žmonos, o vado prašyti leisti užsiauginti barzdą.

"Taip, aš esu vienintelis toks. Per mano tarnybos laiką pasikeitė keturi Karinių jūrų pajėgų vadai ir kiekvieną kartą teko kreiptis leidimo nešioti barzdą. Taip jau nutiko, kad leidimą gavau", – pripažino Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas Artūras Andrušaitis.

Kariškiams galioja nustatyta tvarka. Barzdą galima nešioti tiems, kurie turi odos problemų, jei dažnai beria, galbūt žmogus alergiškas skutimosi priemonėms arba oda netoleruoja skustuvo.

Toks karys atneša dermatologo pažymą ir gali nešioti barzdelę

"Taip pat galima auginti barzdą, jei žmogus turi randą. Jei randas bjauroja veidą, galima rašyti prašymą ir gauti leidimą. Trečias kelias – asmeninis kreipimasis į vadą. Vadas gali sutikti, gali ir nesutikti", – tikino A.Andrušaitis.

Negali keisti išvaizdos

Karinėse jūrų pajėgose sklando gandas, kad barzdomis gali didžiuotis tik nuo sovietinių laikų barzdas nešioję vyrai.

Esą lietuviškoji kariuomenė paveldėjo specialistus, todėl belieka toleruoti dar praėjusioje epochoje susiformavusius kariškių įpročius.

"Aš pats, būdamas laivo vadu, leisdavau auginti barzdas. Tačiau pabrėždavau, kad tai negali būti vieno mėnesio mada. Negali žmogus vieną mėnesį auginti barzdą, o kitą – ne. Tai susiję su dokumentais, kariškis leidimuose nuolat turi atrodyti taip pat ir negali keisti savo išvaizdos", – paaiškino A.Andrušaitis.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas tikino, kad jo barzdos kariuomenė nepaveldėjo nuo sovietinių laikų.

"Aš ją auginu nuo 40-ies. Yra reikalavimas, kad kariuomenėje negali būti nešiojama barzda. Tačiau labai dažnai viskas priklauso nuo individualaus vado požiūrio", – patikino A.Andrušaitis.

Skutami braukė ašaras

Dėl draudimo auginti barzdą dažniausiai tylų protestą reiškia jūrininkai. Egzistuoja net prietaras, kad plaukiant į jūrą nederėtų skustis, esą taip bus nuvyta jūrininką lydinti sėkmė.

Karių išvaizdos ir karinių uniformų dėvėjimo bei ženklų nešiojimo taisyklėse numatyta, kad kariai privalo švariai skustis, jiems draudžiama nešioti ilgus, į viršų užraitytus ūsus ir barzdas.

Šiais metais šalyje atnaujinus devynių mėnesių privalomąją pradinę karo tarnybą, daug ašarų sulaukta Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje.

Tarnybą batalione pradėjo 476 vaikinai ir 19 merginų. Tarp naujokų pasitaikė ne tik barzdelių gerbėjų, bet net ir ilgesnių nei įprasta plaukų nešiotojų.

"Raudoti neraudojo, bet tylių ašarų galėjo būti. Plikai prievarta neskutome, tačiau kai kuriems teko atsisveikinti su ilgais plaukais ir barzdele. Pas mus nepriimtinos barzdos. Galima tik ūsus nešioti. Tačiau jiems taip pat yra numatytas standartas, kaip ir kario šukuosenai", – tvarką aiškino Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono vadas Viktoras Bagdonas.

Ūsai armijoje toleruojami tik ne per ilgi, tvarkingai apkirpti ir sušukuoti, siekiantys lūpų kampučius. Ilgi ir, neduok Dieve, į viršų užriesti ūsai yra blogis, lietuviškoje kariuomenėje toks įvaizdis gali kainuoti karjerą.

Negalima auginti ir viršutinę lūpą dengiančių ūsų.

Gėjus priima, barzdočių – ne

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono vadas V.Bagdonas pripažino, kad gėjai armijoje toleruojami, o štai barzdočiai – griežtai ne.

Pernai Lietuvoje vykusiose tarptautinėse pratybose "Kardo kirtis" lietuviai kariai neteko amo, kai rikiuotėje pasirodė danų kariai. Vikingus primenantys barzdylos visiškai nesuko sau galvos dėl gerokai apleistos veido augmenijos.

"Britai ir amerikiečiai nenešioja barzdų. Tokia tvarka pas juos. O štai danai, belgai, italai ir net prancūzai tolerantiškai žiūri į barzdotus karius", – pastebėjo V.Bagdonas.

NATO sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietėje, Belgijos mieste Mons, aukšto rango karininkai kiekvieną rytą į darbą atvyksta įvairiausiais motociklais.

Nors čia laikomasi griežtų aprangos ir uniformos dėvėjimo taisyklių, tačiau šukuosenos klausimai neaptarinėjami, kaip ir ūsų ar barzdos grožis. Jei kario išvaizda tvarkinga, jis nesulaukia priekaištų dėl barzdos ilgio.

Pasitaiko ir tokių kariškių, kurie ausyje nešioja auskarą.

"Kanadiečių puskarininkių luomas itin puoselėja savo ūsus. Jie mėgsta nešioti riestus ir, mūsų supratimu, ilgokus ūsus. Tačiau jie juos labai prižiūri. Lietuviškoje kariuomenėje neteko matyti nė vieno su auskaru ausyje. O štai vokiečių kariškiai toleruoja tai ir drąsiai nešioja auskarus", – stebėjosi V.Bagdonas.

Bataliono vadas, prisiminęs apkalbų laviną sukėlusį danų įvaizdį, paminėjo, kad suomiai kariškiai laikosi visiškai priešingų tradicijų.

"Nors skandinavai ir yra daug kam tolerantiški, Suomijoje laikomasi griežtų taisyklių. Suomiai turi šauktinių armiją, bet barzdotų ir ilgaplaukių ten nematyti", – pasakojo V.Bagdonas.

Kasos armijoje – tabu

Tarp beveik pusės tūkstančio uostamiestyje tarnybą pradėjusių šauktinių kariuomenėje tarnauja ir 19 merginų.

"Vyras su kasele armijoje netoleruojamas. Merginos gali nešioti į uodegą susegtus plaukus, tačiau tai neturi būti ilgi plaukai. Palaidi plaukai nešiojami tik tokiu atveju, kai jie ne ilgesni nei apykaklė. Kasa armijoje taip pat netoleruojama. Plaukus privalu segti į kuodelį ar slėpti po kepure. Net švenčių metu įmantrios šukuosenos netoleruojamos", – pasakojo V.Bagdonas.

Vidaus reikalų ministerijos struktūroje barzdų niekas nedraudžia. O štai kariškiai senokai burnoja įsaką, draudžiantį jas nešioti.

"Tarpukario kariuomenėje ūsai buvo labai madingi. Net buvo tam tikri modeliai. Nors va ilgų barzdų istorinėse nuotraukose neteko matyti. Man, kaip žmogui, gėjai kariuomenėje netrukdo, tad ir barzda gal nesutrukdys atlikti tam tikrų karinių užduočių. Tačiau tvarką nustatau ne aš", – pastebėjo V.Bagdonas.

Vestuvinis žiedas – stalčiuje

Kario išvaizdos taisyklėse numatyta, kad vilkint uniformą galima mūvėti žiedus, bet ne daugiau nei du. Tačiau draudžiama nešioti žiedus, net ir santuokinius, aliarmo, pratybų ir žygių metu.

Karėms moterims numatyta daugiau išlygų, taisyklėse net pažymėta, kad iškilmių metu karės gali pasipuošti perlų auskarais.

Dėvint uniformą numatyti griežti standartai moterų rankinėms, nors kariuomenė tokių ir nesiuva. Karės gali nešioti tik pilkai juodos spalvos tam tikro dydžio rankines.

Nedraudžiama nešioti smulkių religinių daiktų, jei jie nepastebimi dėvint karinę uniformą. Tačiau matomose vietose yra draudžiama turėti kūno tatuiruotes.

Taisyklėse numatomi net griežti reikalavimai, kokios formos ir ilgio turėtų būti žandenos.

Ant galvų – turbanai

Praėjusį šeštadienį į Klaipėdą atvykus užsienio kariams, lietuvių akis traukė vieno Jungtinės Karalystės kario išvaizda.

Tarp vienodą uniformą dėvinčių atvykėlių vienas kariškis karinę techniką atlydėjo dėvėdamas turbaną. Tai vienintelis karys tarp Jungtinės Karalystės karių, nedėvėjęs šalmo.

Karinių jūrų pajėgų kariškiai pamena šią vasarą Klaipėdoje viešėjusį vokiečių karinį laivą. Vienas iš įgulos narių praeivių akis traukė dėl panašumo į legendinės grupės "ZZ Top" atlikėjus. Ilga, apšepusi barzda vokiečiui netrukdė tarnauti prestižinėse NATO pajėgose.

"Atkreipiau dėmesį į tai, kad barzdoti jūrininkai kitų šalių kariniuose laivuose yra dažnas reiškinys. Danų kariškiai taip pat nešioja ne tik ilgus ūsus, bet ir barzdas, jie atrodo kaip tikri vikingai, nes jiems leidžiama nešioti net ir ilgokus plaukus. Barzdotų kariškių esu matęs ir švedų laivuose", – pasakojo Karinių jūrų pajėgų štabo viršininko pavaduotojas civilių ir karių bendradarbiavimui Antanas Brencius.

Užsienio šalyse tolerancijos ribos karių išvaizdai tiek išsiplėtė, kad nešiojantiesiems ilgus plaukus yra sukurti net specialūs plaukų tinkleliai.

"Karys privalo jį dėvėti, kad plaukai nekristų į akis, neįkibtų į techniką ir netrukdytų šaudyti. Tinkleliai plaukams pagaminti iš moteriškų kojinių medžiagos, permatomi, kūno spalvos. Labai tvirtai prilaiko plaukus", – pasakojo A.Brencius.

Jis tikino, kad barzdas užsiauginti leidžiama ar net nurodoma tik tiems kariams, kurie dalyvauja specialiose užduotyse ar vykdo operatyvinę veiklą.

"To reikia dėl saugumo, kad karys nebūtų atpažintas", – patikino A.Brencius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

J

J portretas
Pasaulis valdomas keletos zmoniu, jis visas valdomas uz virvuciu, mes esame tik marionetes, vergai.

kareivis

kareivis portretas
Dėlto skėti mūsų ministeriui gali nešiot karininkas nors, bet kurioje kitoje šalyje tai butu krašto ministeriui didžiausia gėda vot tep....

Felix

Felix portretas
Cia nuo tarybes armijos liko.kai nei usu nei barzdos
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių