Į Lietuvą iš Donecko atskrido pirmoji lietuvių kilmės šeima

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio vakarą iš Ukrainos į Lietuvą gyventi atskrido pirmoji šeima. Šešių asmenų šeima, turinti lietuviškų šaknų, atvyko iš Donecko srities.

Ketvirtadienio vakarą iš Ukrainos į Lietuvą gyventi atskrido pirmoji šeima.

Atvyko trys suaugusieji - iš Lietuvos prieš 30 metų išvykusi močiutė, jos dukra su vyru, ir trys mažamečiai vaikai. Šešių asmenų šeima, turinti lietuviškų šaknų, atvyko iš Donecko srities.

Šeima iš pradžių bus apgyvendinta Druskininkuose, poilsio namuose „Dainava“, ir, tikimasi, po mėnesio bus perkraustyta į naujus namus Vilniuje.

„Grįžau atgal namo. (Pabėgome) nuo karo, dabar siaubas ten, kai kuriuose miestuose“, - oro uoste žurnalistams sakė į Lietuvą grįžusi Julija Karnilova, iš gimtinės į Ukrainą išvykusi prieš 30 metų.

Moteris pasakojo, jog su šeima gyveno netoli Donecko ir iš ten pabėgo prasidėjus karo veiksmams, apsigyveno Slavianske. „Mes išvažiavę jau metai, mažiausiam anūkui buvo mėnesis ir teko bėgti, bijojau, kad neturėsim nei pieno, nieko. Mes pabėgome, iš pradžių gyvenome miške, ačiū Dievui, esame sveiki“, - pasakojo moteris.

„Mes viską palikome, kad liktumėm gyvi. Vyriausias anūkas, šešių metų, sakė: “Močiute, aš nenoriu mirti, noriu gyventi“. Kelio mums atgal nėra, pas tuos žmones mes nenorime grįžti. Tie žmonės (Rytų Ukrainoje) surusėję, pas juos daug pykčio ukrainiečiams. Mes labai laimingi, kad iš ten išvažiavome, kad laiku pabėgome, kad šitie vaikai (yra saugūs). Dabar važiuojame ir mažiukas sako: „O čia nešaudys?“ - kalbėjo močiutė.

Jos dukra, trijų vaikų mama Viktorija Ignatenko sakė, jog kol kas jaučiasi pasimetusi, tačiau džiaugiasi ištrūkusi iš karo zonos. „Jaučiuosi pasimetusi. Patys supraskite - mes išvažiavome iš savo namų, savo šalies, į kitą šalį. Mes labai laimingi, kad Lietuva mus priėmė ir viskas dabar bus gerai. Mes pabėgome nuo to siaubo, kuris ten vyksta, ir nenorime ten grįžti“, - rusiškai kalbėjo moteris. Jauna šeima tvirtino, jog į Lietuvą atvyko su viltimi čia likti gyventi.

Rugsėjo pradžioje Lietuvoje laukiama dar vienos šeimos iš Ukrainos. Naujausiais duomenimis, iš viso persikelti į Lietuvą yra pareiškę pageidavimą pusšimtis lietuvių kilmės ukrainiečių ir jų šeimų narių.

Vyriausybė apgyvendinti Lietuvoje nuo karo kenčiančius lietuvių kilmės ukrainiečius iš Donecko ir Luhansko sričių bei Rusijos aneksuoto Krymo nusprendė liepos pabaigoje.

Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkst. lietuvių kilmės asmenų. Oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio.


Šiame straipsnyje: Doneckasukrainiečiaikaras UkrainojeUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

2 petras1

2 petras1 portretas
visus nukvakusius durnius uzdaryt i durnynus...

petras1

petras1 portretas
Reik visus vatnikus is Lietuvos deportuoti i kacapina, o i ju bustus sukelti ukrainiecius ir afrikiecius! Viena vatnika pazistu gyvena mokylos gatveje.

Ko čia

Ko čia portretas
tas mulkis dabar nor su Lietuvos rusais kariaut?Visai stogas nuslinko?
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių