Į polikliniką – tik už pinigus

Valdžia vis aktyviau svarsto Lietuvos gydymo įstaigose įvesti papildomus mokesčius. Už apsilankymą gydymo įstaigoje ketinama imti 5–15 litų mokestį. Dėl to neva sumažėtų ligonių, o gydytojai nebeimtų kyšių.

Premjeras Andrius Kubilius pritaria idėjai Lietuvos gydymo įstaigose rinkti papildomus mokesčius. Jo teigimu, tokia tvarka skatintų žmones nepiktnaudžiauti gydytojų paslaugomis ir būtų socialiai teisingesnė.

"Manome, kad kaip ir kitose šalyse, tam tikri nedideli mokesčiai, mokant už lankymąsi ligoninėje ar poliklinikoje, skatintų ir pacientus elgtis racionaliau bei suprasti, kad sveikatos apsaugos paslaugos nėra nemokamos. Svarbu, kad žmonės nepiktnaudžiautų jomis. Kita vertus, norime, kad būtų socialiai jautrūs visi mokesčių mokėtojai – tie patys žemdirbiai ar individualių įmonių savininkai naudojasi sveikatos apsaugos ar švietimo paslaugomis, ir už juos kažkas kitas anksčiau mokėjo", – vakar interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, tiek Vyriausybės programoje, tiek Tėvynės sąjungos rinkimų programoje tokia tvarka buvo numatyta, todėl tai normali praktika ir ji neturėtų nieko stebinti.

Sveikatos apsaugos ministras liberalcentristas Algis Čaplikas sako, jog papildomi mokesčiai gydymo įstaigose – būdas išgyvendinti korupciją.

Pasak ministro, taip būtų oficialiai įteisintos priemokos, esą šiuo metu sumokamos gydytojui į kišenę.

"Jūs puikiai žinote, kad priemokos sveikatos apsaugai yra ne visai oficialiai. Siekiant išgyvendinti korupciją iš sveikatos apsaugos sistemos, galima kalbėti apie oficialių priemokų įteisinimą", – vakar per Vyriausybės valandą Seime sakė ministras.

Jis tikino, jog "tai nepalies nei pensininkų, nei socialiai remtinų asmenų". "Nereikia gąsdinti, pensininkui nereiks iškeist duonos kąsnio dėl teisės nueiti į polikliniką", – sakė A.Čaplikas.

Pasak ministro, diskusija dėl papildomų mokesčių trečiadienį kilo Seimo Sveikatos apsaugos komitete.

Sveikatos apsaugos ministras teigė pateiksiąs komitetui ministerijos poziciją šiuo klausimu. Pasak A.Čapliko, apie galimybę rinkti papildomus mokesčius ne kartą užsiminė gydytojų sąjungos, tarptautinės organizacijos.

Pacientų teisių gynimo organizacijos, išgirdusios apie naują mokestį, tvirtino jam nepritariančios. Jeigu valdžia neatsisakys šių ketinimų, grasinama rengti protesto akcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne

ne portretas
pritariu,kad reikalas daeis iki akciju,sveikata brangiausias turtas ir i ji pradeda kesintis

Saulius1

Saulius1 portretas
CHA, su tais 'privačiais' mokėjimais patys prisiprašėm! ;-> O iš kitos pusės - tai juk galas profilaktikai! Tai gal vis tik geriau kartu su vaistų pasais (o kur jie?) įvest ir sveikatos pasą, kuriame būtų numatyta ir nemokami profilaktiniai apsilankymai, ir mokėjimai už sveikatos draudimą: te rūkantys ir mokesčius didesnius moka.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių